Авторів: 2612
Творів: 47571
Рецензій: 92414

Без преамбули

(Рецензія на твір: Шулікуни, автор: Ігор Скрипник)

© Святослав Чирук, 25-06-2007
Чесно кажучи, я б взагалі прибрав всту і кінцівку, бо всередині читається добре, через початок я насилу продерся, а коли продерся, то не зрозумів нащо він був потрібний, а кінцівка збила мене з пантелику, та це не найстрашніше - вона десакралізувала твір, позбавила його містики. Дійсно, не росумію чому шулікуни розмовляли російською? А може в них власна мова? Ніде в оповіданні не пояснується звідки вони там взялися в цьому озері і нащо кидаються на людей (я не знайшов). Нащо вони сюди приперлися з Московщини? Над чоловіком познущатися і все? Ну, стосовно озера, не погоджуюся із попередніми коментарями - Око - озеро нормальне міфологічне мислення, багато озер і дійсно вважали очами. Я теж хотів колись написатии оповідання з цього приводу, але так і не взявся :) Ну і трохи ще почіпляюся: ящик - здається все-таки скринька;Опісля почимчикував до озера, скутого кригою і присипаного останнім снігопадом.
Андрій Петрович прямував до північного краю озера - тавтологія;файна місцина для риболовлі- гадаю слова "файна" тут недоречне (мій власний погляд);Старечі дурня та забобони - тут щось не так, чи я не розумію? карлики - вони скорше ліліпути;Несамовите волання по допомогу - якось не дуже красиво звучить;Сани, як навіжені, на диво метко - тут щось не так. А в цілому - наснаги! Ага, згадав! Щодо початку, я б на твоєму місці краще би вводив читача одразу в події, без преамбули, так цікавіше, загадковіше і дає якраз можливість "нагнати атмосферу".

Та ні, критику я сприймаю нормально. :)
А стосовно мови - ми тут чи не найбільше сперечалися і в кінці кінців я прийшов до висновку, що оскільки це російський міфічний персонаж, то нехай розмовляє російською.
І.С.

© анонім, 27-06-2007

Вибачаюся, оце перечитав свою рецензію, якось вона надто повчально виглядає. Не хотів її писати із таким наміром. Вибач. Стосовно того хто такі Шулікуни ти здається ледве не в кожному коментарі про це згадуєш, я вже затямив хто вони :) Не бійся, та й раніше застрічаув - любив гортати міфологічний словеник :) Не в тому справа, просто все-одно, я не вважаю що вони обов'язково мали спілкуватися російською, бо в них могла матися і своя власна мова, а можливо вони взагалі могли розмовляти фінською чи мовою будь-якого іншого з народів російської Півночі, власно, на що я і хотів звернути увагу в рецензії. Твої пояснення я зрозумів, бо перечитував інші рецензії. Зроштою - це твоя справа, просто воно в очі кидається.

із повагою
С.Чирук

© анонім, 26-06-2007

Шановний Святославе!
Дякую за рецензію!
Шулікуни – дрібний пакосний негативний міфічний персонаж за походженням із російської Півночі. Найбільш активні у період святок. У цей період нападають на п‘яниць і дітей та можуть затягнути їх в ополонку. Нечисть одним словом. Це так коротко. Взагалі, це порівняно маловідомий персонаж фольклору. Тому і розмовляли російською мовою, і на людей нападали. А чого приперлися – а біс його знає. Хіба нечисть зрозумієш? Мо‘ занадто холодно їм в Московщині :) але точно здобичі там не бракувало. :). А може вони оголосили нам священний джихад. Коли якийсь мені попадеться, то обов‘язково розпитаю. :).
Стосовно інших зауважень, то беру їх до уваги.
Щиро І.С.

© анонім, 26-06-2007