Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95756

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: Якось у Польщі..., автор: Попович Роман)

© Viktoria Jichova, 13-03-2015
Як впізнаванно! Сезонні і не лише роботи на чужині - вони не лише такі у Польщі. І ось це випробування на міцність людей, які подалися на заробітки - на міцність фізичних і психічних сил, характерів. Справді, не кожен витримує оте "відчуження", коли на тебе роботодавець дивиться лише як на "робочий автомат", придатність якого вимірюється тільки виконаною нормою. Коли ти на чужині, а то ще й вперше, мусиш забути за себе, за те, що ти взагалі людина і заодно добре памятати - якщо не зароблятимеш (бо інакше немає де), не існуватимеш ти чи твоя сімя. Багато людей собі вдома думає, що хліб, зароблений на чужині ой який легкий. В жодному разі! Хто не сппобував заробити такого гіркого хліба на власному досівіді, не має права засуджувати інших заробітчан, що подалися хоч і у негостинну чужину, проте все ж таки даючу надію на звичайне вижиття в умовах не завше солодких, проте перспективніших, ніж в умовах нидіння і нічого нероблення на Батьківщині. Шкода, що та Батьківщина, рідна держава зачасту відноситься до своїх же громадян не як рідна матір, а як мачуха. Коли людина заробляє гроші на чужині своїми власними руками, чесно - без шахрайства і без злодійства, то ніхто не має права її ганьбити на кшталт - "он, ґастарбайтери, вдома їм мало було, то поперли у Європи на заробітки". Причому замовчуючи, що в так званому "вдома", наприклад, людина, яка з розпачу подалася на такі заробітки, взагалі не мала шансу більш менш нвлаштуватися на нормальну роботу з більш менш гідною оплатою, якщо не даси хабаря майбутньому вітчизняному роботодавцю, який коштуватиме чи не всю річну зарплату, чи якщо не вмієш чи не маєш доста добрих знайомств, щоб влаштуватися "по блату". На превеликий жаль, ця майже поголівна корупційна система і ото сумнозвісне "кумівство", "знайомства з потрібними людьми", як ракова пухлина, що прижилася ще з радянщини, і надалі існує в Україні. Доки держава і само суспільство цього не змінить, доти й будуть українці їздити на заробітки. Як не крути, хоч заробітчанство дуже контроверсійний феномен (наприклад, полишені діти на плечах старих батьків, розпади сімей), все ж таки краще, ніж несусвітнє обкрадання чи навіть нахабне грабування власних співгромадян, чинене українськими можновладцями.

Вибачте, авторе, що отак розійшлася при написанні відгуку на Ваш твір. Мені він сподобався - написано правдиво, психологію заробітчанина розкрито. Дякую, удалася Вам мініатюра.

з теплом,

Віка
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.77671003341675 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …