Якось у Польщі…
Можна тільки дивуватися наскільки швидко люди піддаються дресурі. Тебе учать виконувати не складні завдання. Вигинаєшся дугою так, щоб твої сідниці стали її вершиною, однією рукою розгортаєш бадилля огірків, іншою – їх же зриваєш. Або ж лізеш на драбину, або металічну підставку, що нагадує сани, затискаєш в долоні яблуко, вказівним чи великим пальцем затискаєш хвостик і тягнеш до гори. Однією і іншою рукою. І так по одинадцять годин. Щодня. З часом твої руки доходять до автоматизму настільки, що самі можуть виконувати не складні рух по схемі «схопив, затиснув, поклав у відро». А тим часом можна себе уявити за сотні кілометрів, в Україні. Серед сім’ї, або в магазині із ще не заробленими грошима.
А збоку, час від часу чути дивні звуки чужої мови: «uwaznie» «szybko», які я, як новачок, часто просто вгадую. Голос Евеліни. Її звати Евеліна. Їй двадцять п’ять чи двадцять шість років. Карі очі, русяве волосся і шикарний загар від постійної роботи в полі. Хто знає? В іншому місці при інших обставинах я б може запросив її посидіти разом, за чашкою кави поговорити. І то нічого, що її польську я розумію швидше не завдяки словам, а через вираз обличчя і рухи рук. Хто знає, можливо я б закохався в неї. В її дещо приплюснуте обличчя і орлиний ніс. Хто знає…Але вона для мене завжди залишиться роботодавцем. Людиною, що платить гроші за те, що я безкінечну кількість разів повторюю прості дії – схопив, зірвав, поклав зірване в відро. Вона мій бос. А у начальника, як відомо, немає статі, ні віку, ні права на любов із сторони тих, кому він або вона платить.
А між іншим, я уже не курив більше, ніж два тижні. Пам’ятаю, остання сигарета пішла з димом на п’ятий день роботи в Польщі. Була ніч. Велике подвір’я панського маєтку, добре освічене лампами, наче розкиданими то тут, то там. Я і мій друг Іван стоїмо, куримо, розмовляємо і п’ємо пиво. Кожен з нас викурює останню свою сигарету із двох пачок з України. Він мені розказує, що плювати йому хотілося на гроші. Він не витримує фізично. Увесь словниковий запас Івана іде на те, щоб мене переконати повернутися в Україну. Я кажу, що залишуся і продовжую мовчати. А сам думаю: «Якого біса! Ми розуміли, що їдемо не в п’ятизірковий готель на відпочинок. Досить жити ілюзіями, що кожен з нас чарівна, неповторна особистість і що цей не доведений факт автоматично дає тобі право на щастя. Ти не незамінний. Один із тисяч, яківиконують вправу на витривалість, повторюють прості дії безкінечну кількість разів. Робота – це не ти. Це те, за що тобі платять гроші. Не більше і не менше». Але я цього йому не сказав. А потім він поїхав. Падав дощ. Ми не працювали. Приїхав білий мікроавтобус. Він сів і поїхав. Ія пожалів, що не сказав йому усього, що думав.
Згодом, в різний час, при різних обставинах, з моєї кімнати виїхало ще троє людей. Повз мене проходив «живий» конвеєр людей. Вони прижають, заселяються в кімнату. Ви приживаєтесь. Наводите «спільні мости», притираєтесь в роботі, разом готуєте. А потім, через тиждень або два, вони їдуть. Хтось не витримує фізично, хтось морально. Хтось просто знаходить кращу роботу. І ти починаєш розуміти що таке самотність. Коли ввечері після роботи чи зранку, перед роботою, чуєш тільки монотонний шум роботи холодильника.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design