Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2686
Творів: 51044
Рецензій: 95785

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: Одержимість (26). Частина ІІ - Вітер, що приносить дощ , автор: Viktoria Jichova)

© Михайло Нечитайло (37.19.230.—), 07-11-2014
Хоч Ви, Віко, як казали при попередній нашій розмові, і не примушуєте мене читати кожну частину Вашої повісті, але того примусу я й не потребую, бо мене Ваш твір дійсно хвилює і вабить, аби я міг дозволити собі його пропустити. От лиш читаю, коли знаходжу час, іноді просто трохи пізніше, інколи в перших рядах.
Але відійду від балаканини про що завгодно (бо щось занадто часто відпливаю в інші, не літературні, обрії) і повернуся до твору.
Трохи. Бо початок твору знову повернув мене до думки, котра давно в мені сидить, а іноді й позирає з моїх творів - про сумісність душ. Суперечка Вашої героїні з чоловіком так яскраво й живо виписана, що після неї ледь зумів навернути свою увагу до опису міста. Так от - про сумісність. Вважаю, що не кожній людині випадає на землі щастя зустріти душу, дуже близьку за своєю, я б сказав, константою, до власної. Чому так, це питання до філософів і провидців, але факт є фактом. Інколи людина може жити серед сім'ї, в оточенні десятків близьких людей і бути в'язнем замку самоти. А прийде секунда - і біля однієї лишень людини опиниться, як на велелюдді. Звідси, напевно беруть початок джерела справжньої дружби й довгоживучого кохання. Це, видно, загадка психології, і тим паче, хто це переживав, той зі мною повністю погодиться. Є, напевно, в людині той ілюзорний привид, котрий серед буднів є фундаментом її душі. Ні, не фундаментом, небесами. Єдиними небесами, котрі, напевно, є в кожному з нас свої, власні. І коли ми раптом бачимо у своїх небесах ще когось, що має їх за свої, тоді й появляється оте одне небо на двох, котре й об'єднує.
Стоп, знову мене понесло кудись у задзеркалля щирих розмов. Тож укотре повертаюся до твору, аби вислизнути з нього ще кудись у сторону.
Хочу пожурити Вас, Віко, за дане Вами ж означення Вашої повісті, як твору для жіноцтва. Це неправда, це Ваш самообман. "Одержимість" - достойний прояв літератури, як такої, самодостатньої і для широкого загалу з певною претензією одночасно на свого читача, вдумливого і поціновувача розлогої, тихоплинної літератури. Ні, я таки не можу себе не похвалити, ось я вже, виявляється, і вдумливий, і так далі, бо ж читач Вашого твору.
Про описи міста, природи, що створюють відчуття реальності довкола героїні і переносять читача у місця її перебування ледь не вживу, про це повторюватися не буду, бо говорив уже не раз. А ось речення "місто розтягнулося, як тиждень перед зарплатою" - це золото, а не речення, афоризм, яких ще пошукати.
Між іншим, з дитинства марив подорожами, а географія була улюбленим предметом. На жаль, не склалося, засмоктало українським колоритом, що вгніздився в буднях - і не пустило. Хіба по телебаченню та ще книгах подорожував. Оця моя "хіть" до всіляких місць нашої матінки_Землі,
напевно, й навернули мене свого часу до Вашої "Одержимості", бо почав її читати саме з опису подорожі чоловіка й жінки до країн Балтії, це вже потім я повернувся до витоків і перечитав попереднє.
Все, досить, бо цьому словесному потоку, що переростає в нескінченну балачку, не буде кінця.
На цьому з повагою М.Н.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.89560198783875 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …