Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51004
Рецензій: 95750

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Знову буду чесною, що часто викликає в авторів образи,

(Рецензія на твір: Покута, автор: Олеся Сімон)

© Наталка Ліщинська, 16-07-2014
але вкотре сподіватимуся на вдумливу реакцію... Направду, не намагаюся критикою образити, лише прагну спонукати до пошуків, не брати те, що лежить на поверхні.

Все у Вашому творі, Олесю, начеб правильне, але підйому не викликає, катарсису наприкінці теж не було, бо надто прямолінійно, надто ідеологічно, як про Зою Космодем"янську колись (не знаю, щоправда, чи Ви в тому віці, що могли читати в СРСР шедеври ідеологічної літератури, спрямованої на виховання будівничих комунізму). Я просто бачу у Вашому текстові дзеркальне відображення соцреалістичних творів - і ніби нічого не змінилося (А вже ж змінилося геть усе життя від тої епохи!), та у Вас просто знаки переставились: "мінус" на "плюс"... У мене схоже збентеження викликає гімн України замість гімну СРСР перед уроками в учнів. На мою думку, таки треба шукати якісь інші, більш відповідні сучасності засоби вираження. З тої ж старої пісні родом з СРСР художній прийом (хоча він значно древніший насправді, добряче поюзаний) бурі в небі та бурі в душі людини... Це зовсім заяложений прийом для автора, щоб на ньому будувати не якийсь дрібний епізодик, а зробити його стрижнем тексту.
Передбачуваність Вашого тексту, Олесю, також не тішить. Зовсім не важко здогадатися, як поточиться оповідь, тому не окреслювала б оповідання, як новелу, в якій несподіваний фінал повинен різко змінити напрямок думок читача.
Попри гладку чисту мову, доречно вжиті слова, мені дуже не вистачало яскравих знахідок - схоплено лише образи, котрі на поверхні, відомі всім, давно зужиті попередніми авторами, тому просто гладкості й чистоти, як на моє переконання, не вистачить для сильного з мовного боку тексту. А Ви це можете, вмієте, адже поминаючи банальні сонце-жовток і небо-незабудку, знайшли зелений, як бабина празнична хустка - саме те, що треба. Таке відчуття, що Ви або лінуєтесь, або не замислюєтеся над такою авторською потребою, відтак не пірнаєте вглиб, аби знайти більше перлин.
Ще не погнівайтеся на пораду про начеб дрібне покращення: у Вас перший абзац завеликий, спробуйте розбити його заради читача - йому ж мордуватися, читаючи. :-)
З повагою,
Наталя
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.73184990882874 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …