Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51025
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Відкривачі «Білих світів»

(Рецензія на твір: Білі світи, автор: Євгенія Заславська)

© Юрій Кирик, 13-05-2013

«Білі світи» Євгенії Заславської я б окреслив як шкіц. Чому саме шкіц, а не етюд? По шкіцу можна писати картину, етюдів же на повновартісне полотно потрібно декілька. Пречудовою знахідкою є вже сама назва. Змушує читача бодай побіжно заглянути в текст: «Що воно за придибенція така, оті «Білі світи»? Достоту як у Оксани Іваненко: «А що ж там за горою? Там повинні бути залізні стовпи, що підпирають небо» - так відкривав загадки буття малий Тарас («Тарасові шляхи»).

Твори на подібну тему є у В. Обручева і у В. Шевчука, те ж у інших авторів. Названі речі навіть з великою натяжкою важко назвати геніальними творами, та от парадокс - нелегко позмагатися з ними в популярності. Саме через те, що торкають таку близьку кожному людському серцю струну, оте дитяче безпосереднє: «Де це?» «Що там?» Кожна бо людина відкривала цей дивосвіт особливо, по-своєму. «Білі світи» Євгенії близько й водночас далеко – вони в дитинстві. Авторка примушує працювати уяву читача. Уява - особлива форма психіки, яка може бути тільки у людини. Вона безперервно пов'язана із людською здатністю змінювати світ, перетворювати дійсність і творити нове. «Білі світи» не просто читаю – здається, курсують два кораблі – корабель моїх думок і корабель розповіді Заславської і в кожного свій шлях...

На ГАКу, передовсім початківці, полюбляють жанрову невизначеність. Це позбавляє їх клопоту творити сюжет, працювати над стилістикою. Але з усього видко Євгенія Заславська у красній писемності не новак. Повинна б розуміти, що туманне означення «Авторська проза» не додасть ужинку тому, хто зібрався бути літератором.

Автор майже завше підсвідомо тягне зі собою свій колишній багаж. У викладі теми вчувається журналіст, який пересидів у газеті. Чого лиш вартує: «Для інформації додам»... І далі: «Вона не мала часу, так як нас на подвір’ї було п’ятеро, ми ходили в дитсадок і до школи, і доки батьки були на роботі нашим вихованням займалися бабка і дідя.» Коли Хемінгуея запитали, чи повинен прозаїк мати досвід журналіста, він відповів, що журналістика вчить правильно писати речення, але після цього письменник має тікати з газети, бо газета крім штампів, йому більше нічого не дасть.

На ламах ГАКу мали можливість познайомитись з поетесою Євгенію Заславською. Оце вперше потішила нас прозою. Навіть цей невеличкий твір засвідчує неабиякий творчий потенціал. В оповіді є настрій – риса доброго твору. Автор вміло відбирає потрібні деталі: гірка черешня, далі - колоритний індик побачений дитячими очима.

Як на мене, оповідка була б цікавішою, якби велась устами маленької дівчинки – відкривача "Білих світів". Переконаний - коли добре попрацювати, цілком може вийти оповідь в стилі «adventure store» чітко поєднати енергійну дію з автобіографічністю, тобто реальністю всіх подій і місць, що описуються у творі.

З повагою,
Ю.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.2738740444183 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …