Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51022
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Рецензії

торт "наполеон"

(Рецензія на твір: "У квартирі напроти...", автор: Євгенія Люба)

© Yephrem Patsyukevitch, 15-09-2010
(Сподіваюся, ви відкинете зайве та пробачите загальне.) Бо воно ніби йде шарами.
1. Побут. Люди (здається) істоти не розумні, а радше розповідні. Ми ділимося по черзі з кожним шматочками пережитого, і отримуємо їхні навзаєм, а від повторів форма оповідок стає якщо не досконала, то стійка, більш-менш. Отой у книжці "Звук і сенс" (чи цим я вже повторився?) каже "зміст вірша - не думки і почуття, а досвід, пережитий чи уявлений". Це я наплів до того, що, по ідеї, і на цьому поверсі відгуком на вірш мав би бути інший "шматочок", а не - скажімо - просто "какстрашнажить" :)) Але далі.
2. Структура. Одразу видно великий поділ навпіл, по центру. "Вісь симетрії" між SOS'ами (тут не вкурив сусіднє заперечення, не знаю, але можу посперечатися :), і "підхоплення", типу, ну ви знаєте...
Перші чотири - (дуже) нейтральний виклад "стану речей". Черкає межу чи то газетну, чи протокольну (а не "оцінюю", просто де по чуттєвій шкалі).
Далі він же, але живий, у барвах і з дівчинкою (головний "персонаж" - бо ми вже на 1-му поверсі). За чим події ще наближуються, бо введено власне (як це говориться) "головну героїню". Об'єктив - жива сцена - і, нарешті, "я".
Ага, відступ. Я ніяк і нізащо не кажу "отак воно все й писалося і вопше вірші пишуться саме з огляду на такі пасьянси" (кажу, якщо раптом таке здається). Радше дивлюсь, а що ж вийшло в результаті (наскільки змога). Ну і да, мені просто подобається роздивлятися, як склався калейдоскоп. От. Виправдався наче. :)
>> і великий прорив на всю другу частину. І шторм, другий план, (певно) головна антитеза твору.
Заключні 4, зрозуміло, знову об'єктивні, гасять накал, "повертають" в "норму", приблизно до початку - але вже в (безповоротно) зміненому стані. [Всі виходять. Завіса.]
3. "Опорні точки", чи шо? Броньований бункер - палаюча вата (з контрастом не посперечаєшся) - кораблетроща - цівка диму.
І це "глянула підозріло"... Блєск. (Я від нього весь понеділок на роботі проходив народу на сміх, тіки що не кудкудакав уголос :)) Що в принципі та по ідеї має становити "противагу" подальшому шторму (або я помиляюсь?).
Женю, (можна?), ви ще не заснули?.. :))
Про символіку "димової завіси" ("Орфей" і теде) вже вести не варто, бо це здається майже вийшло би за межі тексту. Всі "пункти", природно, сприймаються одночасно, але ж інакше не викласти, коли не спинятися на, гм... "дуже сподобалось"...
4. Чому та чим (думає та не тямить) добряче зачепило? "Я збрехала. Я добре знала, що це таке." Це вже Голос. Це - ну хай би вже... - Бене Гессеріт. Начебто. Динаміка ще (суто суб'єктивне, якраз на швидкість), зміни почуття. (Ну, певно, що у три роки спалена сусідська повітка, нічна пожежа ("а я там учора з сірниками грався..." до батька, вранці він їх визбирував на згарищі, а через 10 років сусідка визирнула з-за паркану: "у мене там курочки - я їх зачинила..." :) Це знову до №1.
5. І зовсім уже нераціональне. Шода-тода, є там "слово-пароль", яке (на тлі прориву) вистрелило (мені чи, радше, в мене, і здається не тільки, дивлячись на сусідню рецу) саме собою. Ну, як у Гібсона з колекцією "Прірви в житі". :)
Спасибі за втіху,
Єфрем
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.2117629051208 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …