Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: ДИВЕРСАНТ ПОВСТАНСЬКОЇ АРМІЇ (14 - продовження), автор: Аркадій Поважний)

© Петро Муравій, 11-02-2010
Пане Аркадію! Ваш твір не відповідає історичній правді в описах успіхів УПА. Читаю у Вас про великі втрати серед військ НКВС і кілька поранень серед повстанців. Та ж ні. УПА війну з НКВС програвало.
Почну зі свідчень колишнього радянського фронтовика Артеменка, якого після війни змусили воювати з УПА. Він розповідав моєму батькові вже у час незалежності України, що повстанці були хлопці віддані своїй ідеї, завзяті, але невмілі, через що часто гинули "по-дурному"(вислів оповідача). УПА з НКВД було тягатися важко, важко і з радянською армією, бо таки дуже бракувало військового вишколу, бракувало і зброї та амуніції до неї. Часто в УПА була зброя, яку вони відібрали у військах німецьких союзників: румунів і мадяр. Особливість цієї зброї була у тому, що набоїв до неї не було як поповнювати, і після відстрілу наявних, вогнепальна зброя перетворювалася на холодну. У боях із НКВД та рад. армією УПА несла значно більші втрати, як нападники. З боку військових результатів УПА переважно програвала і програла. Після закінчення війни з німцями УПА мала значення не стільки військове, скільки моральне, пропагандистське для світової громадськості і народу України. Мало значення лише самим фактом свого існування, але у перспективі боротьби з радянською воєнною машиною УПА була приречена на повільну, але впевнену поразку. А як почитати Ваш твір, то УПА ще й зараз має існувати.
Радянська воєнна машина втратила у боротьбі з УПА 30 тисяч бійців. УПА в боротьбі з нею втратила 150 тис. Тобто на кожного вбитого радянського припало 5 вбитих повстанців. Це, звичайно, не виключає успіхів УПА в окремих бойових епізодах, але у Вашому романі суцільні успіхи і жодної дошкульної поразки. А ще Ваша УПА озброєна просто супер. Тільки й того, що танків на озброєнні не має, бо у лісі їм немає як їздити. Є і міномети, і гармати, і бронеавтомобілі. Та почитайте, бодай мемуари реальних учасників УПА. Якщо й траплялися у них якісь міномети, то мін до них було обмаль: по одній-дві на міномет, а головне, бракувало людей, здатних стріляти з міномету. Ця армія не мала своїх підприємств з виготовлення амуніції, і ніхто з іноземних держав не постачав їх зброєю й амуніцією. А після успішного бою багато амуніції не підбереш: хоча й вороги застрелені, але багато набоїв до своєї поразки вони встигли вистіляти.

Мова у Вас таки й справді дуже кепська. Я про це писав вже, вказував на конкретні помилки, але реакції автора не бачу.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.78225803375244 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …