Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51000
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Рецензії

І вапщє, Ваша пазіція врєдна с класовой точкі зрєнія, дарагой таваріщ!

(Рецензія на твір: Професорська донька, автор: Климентій Осика-Маєвський, граф)

© Петро Муравій, 19-07-2009
Коли Ваня розігрує із себе революційно-пролетарського агітатора перед страйкарями, то має набір реплік, усім колишнім радянським людям, значній частині ГАКівців, відомих. Підозрюю, що про виступ Вані дійшло до Ульянова Володимира, і він потім запозичів тези Київського жандарми для своїх праць.
Ваня, напевно, здогадувався, що про цей його виступ прочитають приблизно через сто років у всемережі і всміхнуться читачі ГАКу. Але скажіть мені, графе-гумористе, чи цікаво було отим страйкарям-майстровим слухати словесну каламуть про "Учитися, учитися і ще раз учитися..." Якої халєри, дозвольте Вас запитати, ясновельможний? Невже простим майстровим кортіло високої освіти? Підозрюю, що їхні вимоги мали, сучасною мовою сказати, ковбасний характер. Висока ж освіта та вченість для значної частини простих робітників буває навіть противною. Принаймні, страйкувати через це вони аж ніяк не стануть, і слухати словоблуда з такою мовою також. А чого варте: "Из всех искуств важнєйшим для нас являєтса кіно!" Ну Ленінська теза, Ленінська. Я практично незнайомий з історією вітчизняного кінематографу, але пупом чую, що якщо у той час у Росії і були вже якісь фільми відзняті ( про що маю дуже великий сумнів), але тоді однозначно ще не було організовано масового прокату кінофільмів, і саме головне, ніхто тоді не ставився до кіно- чи сінематографу, як до речі необхідної для повсякденного життя, тим більше простих робітників такі промови безглуздого агітатора аж ніяк не могли цікавити. Одним словом, Ваня орієнтувався не на них, а на нас, сьогоднішніх поціновувачів його слова. У той час публіка ще було не доросла до сказаного Іваном Карповичем, бо його погляд був спрямований у далеке майбутнє.
Ну а те, що в кіно було ні за що ходити... Тут Ви, ясновельможний, просто ображаєте мою контрреволюційну свідомість.
Якось один простий робітник розповідав мені настанови свого голови профкому. Цей пролетарій просто якось з інтересом придивлявся до світлини, на якій була зображена гірнича виробітка дореволюційного Кривбасу. На ній було зображено, як двоє робітників стояли біля такого собі "колодязя", з якого вони у спеціальному кошику піднімали нагору водобуту руду, подібно як зараз з колодязів тягнуть відро води, намотуючи мотузок на колоду.
- Ось бачиш, як у той час скрутно доводилося робітникам! - виявив свою виховну функцію по роботі з малосвідомим елементом голова профкому.
- Бачу. Так скрутно їм бідним доводилося, що на роботу у хромових чоботах ходили, - підсумував пролетарій побачене ним на світлині.
Корова тоді, графе, у нас на Криворіжжі коштувала 11рублів. Зараплата гірничого робітника певно не пам"ятаю, яка була, але рублів 80 - не менше - робітники мали. І більше. Як хто, звичайно. Хто не мав власного житла, жив у бараках: сучасною мовою гуртожитках.
На цьому слові бувайте собі здорові!
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.85279703140259 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …