Авторів: 2566
Творів: 46621
Рецензій: 90928

(Рецензія на твір: Перший і останній, автор: Наталка Ліщинська)

© Камаєв Юрій Статус: *Історик*, 09-07-2009
Пані Наталко, із цікавістю прочитав це оповідання. Звернення до образу прокуратора Іудеї не нове у літературі. Хоч ваш Пилат відрізняється від, скажімо, Булгаковсько, втім є і спільне - зверхня споглядальна байдужіть, вмивання рук. Ваш мабуть приземленіший, рефлексує не про близькосхідну політику імперії та місцеві політичні реалії, а про справи житейські - побіжно про дружину, більше про коханку, котра залишилася в Римі, любий фатерлянд, підступність і невдячність тубільців. Словом, Ви дуже влучно описали набір рефлексій, типовий для представника окупаційної адміністрації будь-якої імперії, можливо додавши деяких штришків, притаманних суч.укр.чиновництву :).
Кілька зауваг щодо тих реалій - мабуть не варто прокуратора називати володарем, він лише чиновник із доволі обмеженими правами, поставлений наглядати за дотриманням інтересів метрополії місцевою владою. Реально римська провінція мала прав незмірно більше ніж, скажімо, республіка в складі Союзу. Політична ситуація в Іудеї була доволі складною - супільні настрої були гостро антиримськими і було три конкуруючі центри впливу - елінізований та вкрай непопулярний ставленик Риму Ірод Антипа, впливове і настроєнє проти Риму іудейське духовенство та офіс прокуратора. У компетенцію останнього входили тільки справи політичні, злочини проти Риму. З огляду на це його вчинки та мотивації стають зрозумілішими.
Попри усі беззаперечні чесноти цього оповідання мені трохи забракло історизму оповіді та можливо, складніших мотивацій героїв.Особливо, якщо брати до уваги не лише євангельські тексти, а й інші джерела, як то, скажімо, Йосифа Флавія чи Ернеста Ренана.

Кам.Ю

Буде далі, пане Юрію. Цикл ще далекий від завершення. :-)
Щоправда, не планую писати про Каіфу та Ірода Антіпу - вони зовсім не головні персонажі історії про Ісуса. Але наступний персонаж - із іудейської верхівки, мабуть, той, хто і став справжнім натхненником арешту незручного для храмовиків галілеянина. Сірий кардинал свого часу в Єрусалимі.
Сподіваюсь, що ось так, через подані по одному оповіданню дуже інтимні та особисті переживання, думки кожного героя загальне полотно вималюється цілісним, труд не буде марним.
Ваша підтримка та думка про "тісно" для мене значить багато, тож продовжуватиму. Дякую.

© анонім (91.124.86.—), 11-07-2009

пані Наталко, згоджуся із пані Галиною - мабуть цій історії тісно у рамках короткого оповідання, багато пружинок, що рухають персонажами лишилися за межами оповіді, в тому числі й політика. Власне, щоб зрозуміти вчинки Пилата потрібно окреслити і позицію первосвященників і Ірида Антипи - нмд, персонаж дуже неоднозначний і цікавий з точки зору літератора.

Кам.Ю

© Камаєв Юрій Статус: *Історик*, 10-07-2009

Дякую, пане Юрію, за Вашу цікавість!
Справді, Ви влучно помітили цю подібність. Проте, я би злукавила, пішла би проти своєї інтуїції, якби не дала такої зверхності. Втискаючись, залазячи всередину цього персонажа, я намагалась відчувати, як він, думати, як Понтій. Тож вийшло те, що вийшло :-)
Щодо називати Понтія володарем - ні, точно не називала його так. Здається, один-єдиний раз вжила це слово, коли описувала погляд галілеянина. Добре пам"ятаю, що роздуми були дуже схожі, як ото Ви пишете, антиримські настрої, постійні заколоти, зрадник Антіпа (з точки зору будь-якого правдешнього єврея), саддукеї, фарисеї, префект - лише намісник, що може утвердити смертний вирок, оскільки обвинувачі підступно показують галілеянина злочинцем проти імперії.
Мушу не погодитись із закидом про брак історизму. :-) Його аж забагато. Я намагалась уникнути згадки про Ірода Антіпу, про політику, про все, що би вказало читачеві, хто перед ним. Однак, версія, котра не з"явилась на сайті і яка нагадує стилем, наприклад, "Марію", видалась мені значно слабшою за цю. Довелось махнути рукою на містифікації і писати добре, а не таємниче :-) Трохи й шкода, бо то мав бути більш художній твір, а вийшло , що історія у цьому оповіданні циклу зашкалює, як на мій смак. Але, зрештою, de gustibus non est disputandum :-)
До речі, Флавія я читала надто давно, ще у студентські роки... Тому маю лише пригасле загальне уявлення про його тексти, усе ж більше 15 літ минуло... А от біографію Ісуса французького дослідника читала, може, зо півтора роки тому. І сподобалась мені та книга неабияк. Дуже імпонує його підхід до дослідження, те, що він також покладається на власну чуйку, не лише на голі факти, яких, погодьтесь, пане Юрію, не так уже й багато. Маю на увазі достовірні, а не дописані пізніше. Його книга мені нагадує вдалу реконструкцію-модель епохи через призму однієї великої особистості. Цікавий підхід, як для наууковця, не надто правовірний з точки зору науки та її методів.
Ото ж і понаписувала :-) Об"ємна відповідь.
Дякую ще раз,
з повагою,