Творів: 51000
Рецензій: 95739

Запитували? - Відповідаю....

(Рецензія на твір: Три мавпи, автор: Владислав Івченко)

© (77.120.128.—), 30-05-2009
Шановний пане Владюшо, один з най- най- найулюбленіших моїх авторів на ГАКу!
Хоча я останнім часом і даю собі по руках, коли вони тягнуться написати рецензію на Ваші твори, хочу засвідчити, що крізь болотяний мул мого серця, принаймні, Ваші твори пробивають собі шлях, і дієслова ваші печуть серце, як і мають. Ще ж до того Ваші твори настільки мене зачіпають, що хочеться не просто хвалити (хоча схвальні емоції переважають), а й висловити свої зауваги і заперечення. Якби, дійсно, на кожний вартий того твір на ГАКу писалася відповідна кількість рецензій, я б і продовжувала так робити. Але ж - маємо нонсенс. На твори пусті, зліплені за відомими, вже сто разів випробуваними рецептами, маємо зливу чмоків, а на твори екстраординарні чи не я одна вилізу із своїми концептуальними контр-аргументами. Це явний перекіс, і діспропорція, от я й замовкла собі.
Хоча, зізнаюся, про Вашого Чета останнього розливу, отого що Дон-Кіхот, після першої частини хотілося сказати багато чого неліцеприятного (чи, може українською краще - необличчяприятного?). Тільки фінал заспокоїв моє неспокойне (хоч і у болотяному мулі) серце :). От, може, знайду хвилинку, ще вчеплюся в нього, як пес в литку. Але, повторюю, це аж ніяк не значить, що я не бачу рівня Ваших творів і не кидаюся їх читати як тільки побачу на сторінці.
Може, якісь подібні міркування перешкоджають і комусь іншому написати відповідну рецензію на Ваші, чи інші варті уваги твори.
Ще трохи пройдуся по пунктах. Розмір, дійсно, має значення. Мені теж простіше писати розлого, але я вдячна ГАКу, що я навчилася ( і ще вчуся) тут обмежувати своє слововиверження. Це річ корисна. Мене обсяги твору, наприклад, не лякають, але я люблю читати все відразу. Тому, наприклад, чекаю на закінчення деяких цікавих творів з продовженнями, щоб прочитати ще раз усе в цілому, а тоді поспілкуватися з автором.
Щодо втечі в казочки - я цього не помічаю. А до того ж, казка може бути реальнішою за будь-яку реальність, і Вам з Вашими чудовиськими, чорними степовиками, архітекторами, що розвалюються і таке інше, це чудово відомо.
Табу писати про страшне я теж не помітила, ну, майже. Але є страшне й страшне. Інколи, вже за північ, підходжу до телевізора, клацаю перемикачем - куди б втупитися очима на кілька хвилин? Якщо герої розмовляють тихо, то це, може, і напружена драма. А якщо вони кричать, мов навіжені, то це дешевка, шкода і двох хвилин на неї.
І до того ж певне табу на жорстокість має бути. Мене дуже неприємно вразила сцена з собакою, що вмирає на руках у Чета. Мені це читати дійсно неприємно. Бо уявляю собі собаку, якому не можу нічим допомогти. Думаю, що і у багатьох читачів це викликає такі ж почуття. Якщо б Ви описували це з метою привернути увагу до проблеми з безпритульними тваоинами, або з ветмедициною, то можна було б зрозуміти. А так - для чого? Щоб якийсь садист, прочитавши ці перші рядки, теж залучився до Ваших читачів? Ви можете сказати, що для характеристики Вашого героя. Але характеризує це його не з дуже хорошого боку, адже допомогти він не спромігся, тільки ще намучив тварину, і залучив до цього жорстокого видовиська усю редакцію. Ну, Дон-Кіхот, він і є Дон-Кіхот (коли це Данелія про нього кіно робив? - не пригадую). От не люблю Дон-Кихота, з дитинства.
Щодо "хвали іншого і тебе похвалять", це має місце, звичайно. Але ж це нормально. Бо якщо мені хтось щось пише, та ще й пише, що сподобалося, я, звісно, йду до нього (до неї) і читаю.
А подобається зазвичай те, що близько тобі за духом. То й мені подобається твір близького за духом автора. Я думаю, це і спричиняє появу отих "самозакоханих груп", про які писала нещодавно інша авторка. Просто це люди, якім цікаво спілкуватися одне з одним, хоча б через читання творів і написання рецензій.
Ну, ще додам наостанок, що мені теж дуже не подобаються детективи шановного пана графа.
Але написані вони професійно. Я навіть думаю, що граф - далеко не початківець, і ми читаємо його твори вже давно під якимсь іншим ніком. Не подобаються вони мені тим самим, за що я критикувала деякі Ваші твори - відсутністю позитивного героя. Чому я маю співчувати такому негіднику, як його Ваня ? Я й не співчуваю. А кому ж тоді? Залишаються тільки ті, на кого він полює - революціонери недороблені. А їм я співчувати не можу з історичного, політичного тощо погляду. Треба сказати, що граф і не малює їх білими й пухнастами, а скоріше повними ідіотами. От і виходить, що з-під вправного пера графа виходить, НМД, цілком порожній цикл. Але то справа літературних смаків і світогляду.
А вже геть наприкінці хочу підтримати Вас у Вашій відповіді на одвічне питання. Звісно ж, писати далі. А для Вас іншої відповіді й не може бути. Ви ж бо письменник від Бога.
Залишаюсь Вашим відданим читачем, хоч, може, інколи й неприємним рецензентом :)
З повагою, Галина Михайловська.