Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Рецензії

(с) "А ми - сучукрліт - скурвлені діти спальних районів, гнилого совка й обісцяних 90-х."

(Рецензія на твір: Ями в сучасній літературі, автор: Василь Тибель)

© Mercenary: "Модне = класне?" (91.198.227.—), 27-05-2009

07.05.2009, 18:43 Mercenary Бібліофіл

Господи-Боже, якими же вони були модними в Росії 100 років тому: Арцибашев, Сологуб, Гіппіус, Мережковський, Андрєєв... І хто їх зараз знає, крім філологів чи надпросунутих аматорів?
У нас зараз щось подібне, чи я помиляюся?


07.05.2009, 19:43 RockerША Рецензент

я, наприклад, не зрозуміла, що ви питаєте своїм дописом...


07.05.2009, 22:48 finta Читач

підозрюю, що йдеться про сучасних авторів, від яких всі (умовно кажучи) фанатіють. це, типу, нині кричать: "Хто читає забужко - той розумний!", а через років сто про неї ніхто не згадає...


07.05.2009, 23:17 ВАДИМАНТ ХЕРСОНЕЦЬ Спостерігач

Модне - не дорівнює - класне! Але, як правило... народ читає щось, що дійсно варте


08.05.2009, 09:13 radus Рецензент

Ага, і концепції ми пописуємо, як усякі футуристи, акмеїсти та інші вейсманісти-морганісти.


13.05.2009, 10:24 Marichka Читач

"Сучліт" в чистому вигляді. Дуже модне, суперрозрекламоване, культове, але аж ніяк не класне.
До речі, поцікавилась, наскільки гарно продаються "сучлітівські" книжки.
Якщо за півроку книги Карпи, Дереша і Роздобудько в окремо взятій книгарні в російськомовному регіоні продаються десь по 3-5 примірників. То інші сучлітівці (Поваляєва, Малярчук, Андрухович тощо) - 1-2 примірники за той самий строк. (Для порівняння, книги Нестайка - 15-30 примірників за той самий термін).

От і виходить, що "модні" книги насправді нецікаві читачеві, бо зовсім не класні.

-- Дописано. --
З сучлітівців згодом, імовірно, знатимуть тільки тих, кого вдасться затягти у шкільну програму (Андрухович), або дуже скандальні (Бузина), чи як приклад, як не треба писати (Ульяненко).


13.05.2009, 17:46 acid drinker A girl from Misantropolis

сучукрліт у чистому вигляді (бо шо ви маєте на увазі під суч(асною)літ(ературою) без уточнень)? хм... сучукрліт дуже немодний, мушу сказати, якшо в його не-прихильників такий обмежений запас прізвищ.
але щодо самої теми... коли в широких колах були можні мережковський з гіппіус? їх знали інтелектуали, як і зараз. і, як зараз, певне коло інтелектуалів. шо це коло було дуже продуктивне й лишило багато свідчень - так.
інше діло, шо масам до них було далеко й байдуже, тому шо цю літературу ше б розуміти. модний - якшо враховувати загальну картину читацької рецепції - майже завжди треш: умберто еко був модний значно коротший термін, ніж ден браун, і це нормально, це навіть прекрасно. з українською літературою так само - які там сливинські, які довженки, які андрусяки з могильними, якшо є карпа, про яку тільки й знають хаятелі укрліту (це метафора, так, про всяк випадок попереджаю); ці тексти легко розуміти, тому їхня авдиторія більша - поп-музика теж продається краще, ніж класика чи якийсь авангард, але ніхто, на щастя, на цьому грунті не заперечує існування класики й авангарду. з літературою чомусь по-іншому.
щодо моди в інтелектуальних колах, то вона залежить від зміни епістеми, і те, шо було модним в часи російського символізму, поступається іншим текстам в добу деконструктивізму. якість тексту від часу не змінюється, а цінності - вони ж не вічні - можуть трансформуватися. зараз просто шось інше актуальніше, ніж у ренесансі. в чому проблема?


16.05.2009, 21:50 через_скло Спостерігач

не все-атстой!
Звістно я не впевнений на всі 100,але не завжди те, що модне є-атстоєм!Бо хоч у нас і трапляються у деяких осіб припадки надсучасності, щось на кшталт "я читаю модних укр. авторів-я класний(а)", але я вважаю що з кожной книжки можна щось підчерпнути, зберегти, або ж навпаки розвінчати!але сучасна укр.література не вся направлена на треш мозгу!є гарні речі)


17.05.2009, 23:21 Mercenary Бібліофіл

Цитата: Допис від radus: "Ага, і концепції ми пописуємо, як усякі футуристи, акмеїсти та інші вейсманісти-морганісти."

А хіба ні?
Ті оголошували, що класиків, мовляв, треба скинути з "парохода соврємєнності", а дехто мало не за головну мету оголосив "боротьбу з сучукрлітом".
Не знаєте - хто?


17.05.2009, 23:42 Mercenary Бібліофіл

Цитата: Допис від acid drinker: "коли в широких колах були можні мережковський з гіппіус? їх знали інтелектуали, як і зараз. і, як зараз, певне коло інтелектуалів. шо це коло було дуже продуктивне й лишило багато свідчень - так.
щодо моди в інтелектуальних колах, то вона залежить від зміни епістеми, і те, шо було модним в часи російського символізму, поступається іншим текстам в добу деконструктивізму. якість тексту від часу не змінюється, а цінності - вони ж не вічні - можуть трансформуватися. зараз просто шось інше актуальніше, ніж у ренесансі. в чому проблема?"


Можу запевнити, що у широких колах читали про Матвєя Путіліна та Ната Пінкертона.
А один чувак написав "Пригоди Ш.Холмса в Росії"
А проблема в тому, що років 20 тому була дуже модною книжка "Альтист Данилов", про неї стільки говорили й писали, а тих, хто її не читав, вважали за невігласів.
А от тепер одразу й імені автора не пригадаєш, не те що змісту. Скільки таких модних було на моїй пам"яті - не воловій шкурі не списати.
Останній абзац дуже сподобався - хоч зараз у статтю. Тільки фокус у тому, що цінності виявляються вічними, якщо вони справжні.


21.05.2009, 14:13 acid drinker A girl from Misantropolis

хіба великі наративи не померли?


21.05.2009, 19:49 Marichka Читач

Цитата: Допис від acid drinker: "сучукрліт у чистому вигляді (бо шо ви маєте на увазі під суч(асною)літ(ературою) без уточнень)? хм... сучукрліт дуже немодний, мушу сказати, якшо в його не-прихильників такий обмежений запас прізвищ."

"Сучліт" і сучасна українська література кардинально відрізняються не лише тим, що "сучліт" "нечистоплоний", а сучасна українська література чистоплотна, а й тим, що у "сучліту" немає майбутнього (бо безплідний за своєю суттю). Бажано їх не плутати.

Цитата: Допис від Mercenary: "Тільки фокус у тому, що цінності виявляються вічними, якщо вони справжні."

Повністю підтримую!
Але ж Ви бачите з обговорення, що люди, у яких немає жодних цінностей (розумієте, про що я), якраз і намагаються довести, що "ніщо не вічне". Насправді тут обговорюються відмінності світоглядів, а не літературні смаки. І це так цікаво!


25.05.2009, 22:23 Nata Li Читач

Пані Марічко!
Повністю підтримую!

Лише один штрих: років 20 тому в редакції "Дніпра" почула вигук одного з редакторів над кіпою новоприбулих рукописів: "Боже! Це ж зовсім недавно більшість була неписьменна!"
А нині ще й компютер справу спрощує. )))


25.05.2009, 22:51 Mercenary Бібліофіл

Цитата: Допис від Marichka: "Але ж Ви бачите з обговорення, що люди, у яких немає жодних цінностей (розумієте, про що я), якраз і намагаються довести, що "ніщо не вічне".

Так не можна: "немає жодних цінностей"!
У цій гілці нам, наприклад, опонує людина, котру я знаю і дуже ціную. У тієї людини є цінності, повірте.
Щодо "Сучукрліт" і сучасна українська література ...
Знаєте, я свої погляди на те, як співвідносяться перше з другим виклав в інтерв"ю журналу "Нова проза" і мені облом повторюватись.
Якщо коротко, то це не різні явища, а перше - частина другого.


26.05.2009, 01:01 acid drinker A girl from Misantropolis

Цитата: "Сучліт" і сучасна українська література кардинально відрізняються не лише тим, що "сучліт" "нечистоплоний", а сучасна українська література чистоплотна, а й тим, що у "сучліту" немає майбутнього (бо безплідний за своєю суттю). Бажано їх не плутати."

чорт. а я завше думала, шо це складноскорочене слово, яке книгарні використовують, шоб напис на поличці вміщався в місце, на нього відведене.
сучасна література чистоплотна - плачу...
по-перше, шо ви маєте на увазі під чистоплотністю? по-друге, наведіть мені хоч один якісний (не колгоспний масліт, хоча в колгоспному масліті теж буває багато інтірєсного, не вірші, видані коштом автора накладом 300 примірників, не оповідання в журналах "жінка" чи газетах "твая судьба") текст для читачів старшого шкільного віку й більше, написаний за останні 10 років, який залишився би чистоплотним за вашими критеріями попри психоаналітичні й деконструктивістські експлікації (якшо ви чогось не бачите, це не значить, шо його нема). по-третє, прізвищ мені, прізвищ. цікаво, кого вважають немодною, проте істинною літературою, що має перспективи. по-четверте, якими теоріями й концепціями літературознавства, що мають під собою достатню наукову базу, ви послуговуєтеся, пророкуючи чомусь плідність, а чомусь безплідність?
стільки питань одразу... ех, жах який. а тут ше й на особистості потиху переходять - ну чого всім так далися ці суб'єктивні цінності? марічко, ви таки висловлюєте світоглядну позицію (як і я, правильно), але майте сміливість і послідовність її хоч якось обгрунтовувати. бо так аж нецікаво.
і чи, зрештою, не здається вам, шо це було б шонайменше непослідовно - говорити, шо ніщо не вічне, а потім постулювати якісь непорушні цінності (і навпаки)? ті речі, про які всі знають, шо ви про них, насправді логічні. але, канєшна жи, не вкладаються у ваш світогляд, тому погані (ну от, ше один недолік непорушних цінностей - вони вимагають аксіологічних суджень щодо всього. навіть там, де оцінювати - суперечити самому собі. я про чужі світогляди, наприклад).

Цитата: "Лише один штрих: років 20 тому в редакції "Дніпра" почула вигук одного з редакторів над кіпою новоприбулих рукописів: "Боже! Це ж зовсім недавно більшість була неписьменна!"
А нині ще й компютер справу спрощує. )))"


по-моєму, це був крик розпачу...


26.05.2009, 08:40 Mercenary Бібліофіл

Цитата: Допис від acid drinker: "чорт. а я завше думала, шо це складноскорочене слово, яке книгарні використовують, шоб напис на поличці вміщався в місце, на нього відведене."

Самі-то сучукрлітівці думають інакше: "Сучасна українська література - це Павло Архипович Загребельний, Валерій Шевчук, Мушкетик. А ми - сучукрліт - скурвлені діти спальних районів, гнилого совка й обісцяних 90-х. «Сучасна українська література» і «сучукрліт» - це дві великі різниці. Нам держава дупу не підмиває й не підмивала. Дачі й квартири не давали й не дадуть, бо нам начхати на державу."

http://artvertep.dp.ua/news/1365.html

Ви не помітили, що частина письменників не проти так зватися, а інша - рішуче себе від сучукрліту відмежовують?

http://www.fact.kiev.ua/articles/article_183/

Невже ви не бачите, що сучукрліт - ідейно-естетична течія в українській літературі?


26.05.2009, 08:53 acid drinker A girl from Misantropolis

ммм... а я от з дністровим щодо сучасної літератури не згодна (крім шевчука). чого він ліну костенко забув - не розумію вапше.
(ага, ну ше скажіть мені, шо дністровий - автор безперспективний і безплідний. так це ніби звучало).
шоб була ідейно-естетична течія, треба мати певні спільні ідеї й естетику, відмінні від того, шо відбувається довкола. і в такому разі ми подивимося на тих, хто інтерпретує складову "суч" в сучукрліті не як похідне від слова "сучасний", і побачимо, шо вони не особливо своєрідні. ну от чим, наприклад, суттєво відрізняються криштопа чи антипович від того ж дністрового? це просто така гарна позиція, типу "а ми погані хлопчики, так шо но-но" - насправді симпатична, але більше говорить про автора, ніж про літературу. а автор як інтенційне начало помер.


26.05.2009, 10:26 Nata Li Читач

Пані Acid!
Я у захопленні, що у Ваших дописах зявилися фрази на кшталт "текст для читачів старшого шкільного віку й більше, написаний за останні 10 років". Таки звичка звертати погляд в бік "дитячої" вробляється! І насамперед тому, що там постійно щось нове і мало схоже на "суч. літ".
Певно тому, що діти змінюються найшвидше і на рівні книжок для дітей наша дискусія набуває джерельної прозорості: Нестайка читають нові покоління, хоча він пише буквально про "колгоспене село", а, скажімо, "зрежисерені" при "Гранях-Т" "Абукасимові капці" на новий лад - не дуже... ))))
А щодо цитати, звичайо - крик розпачу: на конкурс "Щось-там.Комсомол і весна" стосами слали вірші ветерани 1 світової й передовики-ударники! А на кожен лист треба було щось відповісти! Одне було добре - дуже весело читати: "Ти йдеш, - земля від радості дрижить", або "Ми Україні піднесем оселедці разом з головами!", чи "Сів комарик на ліхтарик. Сяє лампа Ілліча, а не дідова свіча..." (а закінчувалося: "наш комарик не згорів! Ось що значить - колектив!).


26.05.2009, 10:35 Nata Li Читач

Загребельний, Гончар, навіть щиро мною любима Ліна Василівна - "література другої половини 20 ст.", а не "сучасна література". Це велика література, можливо, традиційна література, але не сучасна. Те, що на даній сторінці означено як "Суч літ" - споба створити "продукт" - "продажний" текст українською мовою (як на мене - доволі складне й поважне, але суто комерційне, цехове завдання).
А десь ще формується, а, можливо, уже й є спроба зафіксувати зріз нашого часу, нашого сучасника, наш ціннісний ряд... Ото і буде - сучасна українська література.


27.05.2009, 09:30 Mercenary Бібліофіл

Цитата: Допис від acid drinker: "ммм... а я от з дністровим щодо сучасної літератури не згодна (крім шевчука). чого він ліну костенко забув - не розумію вапше.
(ага, ну ше скажіть мені, шо дністровий - автор безперспективний і безплідний. так це ніби звучало)."


шановна Ейсід! Толян - мій кумпель, я не поділяю його естетичних поглядів, але НІКОЛИ (!!!) нічого поганого про нього не казав і, сподіваюся, не скажу.

Цитата: Допис від acid drinker: "шоб була ідейно-естетична течія, треба мати певні спільні ідеї й естетику, відмінні від того, шо відбувається довкола. і в такому разі ми подивимося на тих, хто інтерпретує складову "суч" в сучукрліті не як похідне від слова "сучасний", і побачимо, шо вони не особливо своєрідні. ну от чим, наприклад, суттєво відрізняються криштопа чи антипович від того ж дністрового? це просто така гарна позиція, типу "а ми погані хлопчики, так шо но-но" - насправді симпатична, але більше говорить про автора, ніж про літературу. а автор як інтенційне начало помер."

а воно в них усе і є: спільна естетика, спільна ідеологія. невже Ви цього не бачите? навіть спільна хронологія: 90і - початок 2000х.

ЗІ Як казала моя вчителька фізики: "Запишіть і візьміть у рамочку!"
Я НЕ МАЮ ДО СУЧУКРЛІТУ ЖОДНОГО ВІДНОШЕННЯ, крім країни й часу, від яких мені нема куди подітися.


27.05.2009, 09:44 Mercenary Бібліофіл

Цитата: Допис від Nata Li: "Загребельний, Гончар, навіть щиро мною любима Ліна Василівна - "література другої половини 20 ст.", а не "сучасна література". Це велика література, можливо, традиційна література, але не сучасна."

Ну, можливо...

Цитата: Допис від Nata Li: "Те, що на даній сторінці означено як "Суч літ" - споба створити "продукт" - "продажний" текст українською мовою (як на мене - доволі складне й поважне, але суто комерційне, цехове завдання). А десь ще формується, а, можливо, уже й є спроба зафіксувати зріз нашого часу, нашого сучасника, наш ціннісний ряд... Ото і буде - сучасна українська література."

Чого це - формується? Чого це - буде? Я не можу зрозуміти, чому йде протиставлення сучукрліту й літератури. Футуристи теж себе протиставляли - і що вийшло?
Частину не можна протиставляти цілому, до якого вона входить.
Просто частина виявилася галасливою ( згадайте класика - хто галасливий), але, як сказала одного разу М.Матіос, справжня література є, але преса її не бажає помічати, зациклена на кількох розпіарених іменах.


27.05.2009, 12:13 Prophet Модератор

Цитата: "справжня література є, але преса її не бажає помічати, зациклена на кількох розпіарених іменах"

Яка така преса? А ще є справжня музика, але ж преса пише самі знаєте про що... Не бачу сенсу чогось вимагати чи очікувати від преси або загалу співвітчизників. Бо в цій ситуації ми - маргінали, а не вони. Ми - з усіма нашими літературами, включно зі "справжньою" та "несправжньою", з високим мистецтвом, роком і альтернативою, з нашим одягом, розмовами, питаннями, що нас непокоять, і тощо, тощо, тощо. Знаєте, коли я почала сприймати все це як забавку для вузького кола й не більше, стало набагато комфортніше й навіть не прикро.




http://www.litforum.net.ua/showthread.php?t=2701

  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.0136978626251 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …