Творів: 50954
Рецензій: 95696

Нам радять прочитати...

(Рецензія на твір: Ями в сучасній літературі, автор: Василь Тибель)

© Друг письменника (212.54.9.—), 25-04-2009

На запитання порталу "Буквоїд": "Що б Ви рекомендували читачам прочитати?" відповідають:

письменник Андрій Любка: "Гамлета" в перекладі Андруховича (і всі романи останнього), все - від Умберто Еко й Мілорада Павича, Кена Кізі, "Тему для медитації" Леоніда Кононовича. З нових імен у прозі варто звернути увагу на Оксану Луцишину ("Не червоніючи"), Маріанну Кіяновську ("Стежка вздовж ріки") і Михайла Рошка (його книжка малої прози має вийти до осені у львівській "Піраміді"). Поезія - Василь Герасим’юк, Петро Мідянка, Сергій Жадан, і - його читати варто завжди - Овідій. Для дітей - Олександр Гаврош "Незвичайні пригоди Івана Сили, найсильнішої людини світу" і класику - "Тореадори з Васюківки" Всеволода Нестайка.

письменниця Світлана Пиркало: Перш за все рекомендую Книгу року БІ-БІ-СІ 2008 - роман Люко Дашвара "Молоко з кров’ю". Коли будете читати, звертайте увагу не лише на побутові деталі й любовну лінію. Виокремить для себе це ім’я як найбільш динамічного автора в сучасній українській літературі, професійного сценариста, який (яка) взявся за прозу, і проаналізуйте, що вийшло. По-моєму, в цій книзі є багато такого, чому треба повчитися сучасним українським авторам: як розвивати сюжет, як вести історію, не даючи їй зслизнути в ліричні відступи чи зайві деталі. Гарні також і інші книжки з нашої п’ятірки року.
А тим, кого цікавлять нерозкручені, свіжі імена, повні потенціалу, раджу книжки, які не увійшли до п’ятірки БІ-БІ-СІ, але мене особисто дуже зацікавили. Перш за все "Стежка вздовж ріки" Маріанни Кіяновської. Це лірична, філософська, глибока проза, поетична - як і варто чекати від поетеси. Також "Голоси з ночі" Олександра Стусенка. Макабр, сер! - це все, що я можу сказати. Любителям мандрів з еротико-соціальним підтекстом раджу "Авантюра. Практичні реалії мандрів по-бідняцьки" Артема Чапая. У цій книжці трохи зайві цитати із ЖЖ автора, бо вони повторюють основний текст, але самі поетизовані описи подорожей і кохань політично свідомого Чапая - цікаві й повні краси (і матюків, які тій красі якимось чином не заважають).

художник-аніматор, кінорежисер-мультиплікатор ("Пригоди капітана Врунгеля", "Острів скарбів") Радна Сахалтуєв: Думаю, кожен має вибирати сам. Я, наприклад, інтернет та книжкові огляди не читаю, тому раджусь лише з продавцями на "Петрівці".

директор видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький: "Музей невинності" Памука, який я вважаю однією із найкращих книжок світової літератури. Також раджу Луї-Фердинанда Селіна "Подорож на край ночі" та "Смерть в кредит". Крім того, рекомендую сучасного іспанського письменника Артуро Переса-Реверте - автора пригодницьких романів. Дія кожного із них відбувається у якомусь одному місті. Ба більше - у його романах дуже цікава основна лінія, оскільки він ще малює такий портрет міста, що по ньому потім можна ходити із заплющеними очима.

письменник Валерій Шевчук: Читайте те, до чого ваше серце потягне.

актриса Ірма Вітовська: Обов’язково раджу всім Оксану Пахльовську "Ave, Europa!" і взагалі рекомендую сучасних українських авторів. А ще корисно перечитати класиків - Шевченка, Стуса, Франка, Богдана-Ігора Антонича, Лесю Українку, Куліша... Чому раджу українську літературу найбільше, бо дратує невігластво на зразок "українська (іноді "хохляцька", а останнім часом "какляцка") не конкурентоздатна". Тому, мабуть, і раджу. З російських сучасників подобається Уліцька. Але одразу ж тягне згадати Достоєвського, Булгакова, Буніна, Набокова... А потім Рабле, Данте, Гете... і не хочеться когось забути, тому вже й не знаєш кого порадити головне читайте!

журналіст Віталій Портніков: Рекомендую прочитати книжки нобелівського лауреата 2008 року Жана Марі Лє Клєзіо - надзвичайний автор, який нагадав мені кращих оповідачів про Африку. Проте для цього його ще потрібно перекласти українською чи російською...

письменник Сашко Ушкалов: Якщо чесно, не люблю давати рекомендації в тих сферах, де йдеться про смаки, адже смаки, як відомо, бувають найрізноманітніші.

Брати Віталій та Дмитро Капранови: Радимо читачам взятися за Антона Санченка, названі вже "Баркароли". Таке у сучасній літературі зустрінеш нечасто - колоритно, смачно, без підліткових комплексів "вино-конопля-секс". Тобто вино є, а решти - немає. Зате є море, справжні люди і справжні історії.

письменниця Ірен Роздобудько: "Дві хвилини правди" І. Роздобудько )))))

письменниця Лариса Денисенко: Важко щось рекомендувати, бо смаки і потреби у всіх різні. Але оскільки зараз грудень, місяць, що розпочинає цикл зимових свят, можна почитати хороші дитячі книжки, твори Діккенса і Гоголя, які поважали Різдвяний дух, і всі ті книжки, які вам подобаються.
А от зараз я ввела в пошукову систему слово "Зима", і мені видали російського письменника з таким прізвищем, ось такого http://www.alex-zima.narod.ru/ З анонсів його книжок - стає ясно, що прочитавши це, я збагну, де саме можна відшукати бліх. Ну, про це я і без нього знаю. Я навряд буду читати його книжки, але раптом комусь сподобається.

головний редактор видавництва "Факт" Леонід Фінкельштейн:
Раджу читати українську класику. Я завжди розумів, що будь-яка культура, будь-яка література, ба більше - будь-який книжковий ринок починається із класичної літератури. І коли нам говорили, що російський книжковий ринок піднявся на російській "попсі" - Марініній, Донцовій, то це була брехня. Нас дурили. Російський книжковий ринок піднявся на класичній літературі, зокрема, на поезії. Він піднявся на Ахматовій, на Цвєтаєвій, на Мандельштамі, на Достоєвському і Толстом. Після цього хлинула "попса". Ми в Україні вирішили провести дивовижний експеримент над собою і ми вирішили, що будь-яке, даруйте на слові, фуфло українською мовою буде продаватись і зробить книжковий ринок. Це є брехня. І ми позбулися таким чином власної класики. Коли до мене сьогодні приходять молоді автори і розповідають про свої твори, я їм ставлю єдине запитання: чи читали вони "Кайдашеву сім’ю". І коли вони мені відповідають, що читали цей твір у школі, я знаю однозначно: із цих молодих авторів ніколи не буде українського письменника. Тому що і письменник, і читач, який не знає власної класики, ніколи не стане письменником і читачем. Тому раджу усім читати класику. Не думайте, що у школі ви прочитали всю українську класику. Вона не прочитана. Там є блискучі речі. У того ж Івана Франка. Він писав блискуче кримінальне чтиво. Читайте Івана Франка! Тарас Шевченко - не тільки Кобзар. Ніхто не знає його текстів. Зі школи пам’ятають "Катерину". Читайте його лірику! Читайте Лесю Українку. Кількість драм, написаних Шекспіром, знають усі. А те, що Леся Україна написала 28 драм і в цьому вимірі вона очолює список світових драматургів, не знає ніхто. Читайте драми Лесі Українки! Читайте українську поезію, яка має вимір світового ґатунку. Це і "шестидесятники" - Стус, Калинець, "вісім десятники" - Римарук, Забужко, Малкович. Це - велика література.
Я читаю перекладну літературу. Продовжую читати українську та російську класику. А також сучасних авторів. І читаю не лише авторів свого видавництва, а й інших авторів, книжки яких виходять у інших видавництвах. У видавництві "Факт" я друкую своїх улюблених письменників. І тому вважаю Оксану Забужко найкращою письменницею не лише Європи, а й світу. Сьогодні треба читати книжки Забужко, а не розповідати, що вона пише про секс чи про те, що вона - феміністка. Я прошу читати її тексти. У нас з’явилася дуже потужний прозаїк Маріанна Кіяновська. Я раджу читати Мар’яну Соколян, Оксану Луцишину. Думаю також, що блискучим письменником буде Сашко Ушкалов.

журналіст і політик Андрій Шевченко: Андруховича. Читача "Буквоїда", мабуть, ним не здивуєш, але не згадати не можу. Для особистого розвитку незмінно раджу "7 Навичок" Стівена Кові.

телеведучий та історик Данило Яневський: Прекрасний переклад "Пригод бравого вояка Швейка" Степана Мосляка за редакцією Івана Малковича, Альфред Барков "Роман Михаила Булгакова "Мастер и Маргарита": альтернативное прочтение" ("Фолио"), будь-який роман Андрія Куркова, Павло Санаєв "Похороните меня за плинтусом". Почати пропоную з "Буквоїда".

Згенеровано за 0.7326819896698 сек.