Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51000
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Це не яма, це те, де сонце не світить...

(Рецензія на твір: Ями в сучасній літературі, автор: Василь Тибель)

© (94.248.48.—), 07-02-2009
Шановний Василю, щиро дякую за статтю. Наш сучасний літературний простір не знає конструктивної критики, принаймні, коли йдеться про вади так званого сучукру. Бо вони ж такі молоді й геніальні.
(Попереджаю, що вживатиму нецензурні епітети, і заздалегідь перепрошую.)
Не певен, одначе, що розлога дискусія з приводу напрямків сучасної літератури піде на користь. Чому? Поза сучою літературою літературного простору не існує взагалі. Так вважають літературні суки. Так вважають і їхні видавці, ба більше, значна частина авдиторії не сприймає сучасну літературу поза форматом "жадан-карпа-дереш". Знову, чому? Бо покажіть альтернативу. Надруковану. Розкручену. Щоб у неї вклали стільки, скільки у Сучу культуру (а інакше, кому воно було б надо?..) Дискусію можна вести лише про те, що існує насправді.
Маємо констатувати перевагу сумнівної естетики над змістом.
"Ненормативна лексика, насилля, вульгарність, нестримний, розгульний секс в самих відвертих проявах - хлинуло в літературу. І все це подається під соусом сучасності"
В яблучко. Сучасність - пречудовий гачок для молоді. Як, ти не читаєш Дереша?! Тьху, ти печерная людина, ти просто лох, ти не уявляєш собі, який ти лох... Підлітків задівають за живоє матюки, сєкс, насилля, бо ці прояви є первинними, тваринними, примітивними спробами самоствердження для несталої особистості, до того ж, це елементи дорослого життя, як вони собі його уявляють.
"Ми здається знову пішли шляхом росіян, а можливо й перегнали їх у своїх потугах."
Перегнали, до того ж з великим відривом. Деякі наші видавці взагалі довгенько свого часу мешкали у Москві (не знаю, мо, інструктаж проходили...)
"Я не можу, як і шановна Таміла Скорик вказувати про що писати молодим літераторам, але ж не видавайте це за над модне, за над правдиве. Не перегинайте! Щоб на зміну «соцреалізму» не прийшов «секс реалізм», чи «мат реалізм»."
Проблема в тому, що молоді літератори не знають життя. Вони не живуть так, як пишуть, де там. На відміну, до речі, від покоління Андруховича й Винничука. Молоді так хотіли б бути як їхні герої, такими крутими, пацаватими, обкуреними, гіперсексуальними, але ж ніззя, бо навчання, робота, мама з татом. Ото такий реалізм, ага. Ескапізм, мать єго. І лише на таких закладах, як махнівський фест у Гуляй-Полі, вони можуть відпочити душею й тілом, насвинячити, послухати вдоста матюків, погасати у крутих бандерівських футболках (у Дніпрі не бачив жодного, бо там же страшно...)
Сексуальні пригоди, судячи з опису, підглядані здебільшого у кепських порнофільмах, а стан наркоейфорії чи ломки - з фармакологічного довідника. Посиділи б годинку з чуваком, якого ламає, в одній камері. Ги-Ги-Ги.
Здається, Жадан казав про покоління і літературу "зассаних дев"яностих", ну, то треба поспівчувати, бо дехто канкрєтно застряг у тих дев"яностих...
Отже, ніякий не реалізм, а просто панк-маніфест, що його видавці перетворили на красиву гламурну індустрію (бо якимсь дивом продають...)
"І на кінець, порада для «укрсучлітівців»: не шукайте легкої слави, не йде вам тема, залиште для жовтої преси! Не кожен художник побачивши смітник, чи вибачте вигрібну яму, створить із цього шедевр."
До речі, митці Відродження займалися порнографією у прямому смислі (відомо, що позували для святих і Мадонни флорентійські повії). Але митець на те й митець, щоби повію написати як Мадонну. Мається на увазі не поп-діва кабалістики (для тих, хто в танкє).
Ще раз перепрошую пана Василя за ті всі неприємні речі, що пролунали у рецензії на його статтю. Та ж такий привід...
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.73032712936401 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …