Авторів: 2574
Творів: 46731
Рецензій: 91114

моїх пять шагів

(Рецензія на твір: Марина 4 (Повість із життя сучасного українського священика), автор: Петро Муравій)

© Камаєв Юрій Статус: *Історик*, 02-10-2008
Скориставшись Вашим благословенням на критику, викажу кілька думок щодо цього тексту. Насамперед, зазначу що він видався мені цікавим насамперед як історичний документ, своєрідний зріз епохи про обставини і середовище мені досі невідомі. Оскільки авторський виклад подій дуже детальний, навіть надміру для художнього тексту, він радше схожий на твір із жарну мемуаристики (мабуть тому дехто із критиків сумістив героя і автора). Тому, нмд, основна вада його, як художнього твору – зайва деталізація, надмірне занурення у побутові обставини, що не маєть звязків із основною канвою оповіді і обтяжують його, якравий приклад цього, напр, перечислення сортів дерев у садку.
Деякі фрагменти варті окремих самостійних новелок. (адже досконала скульптура – каменюка мармуру, від якої митець відсік усе зайве)
Основна сюжетна лінія – стосунки священика та його прихожанки , досить двозначні, як і образ головного героя – оповідача. Нмд, тут відбулося те, жо називають бунтом героя, тобто герой каже не те, що закладав автор. Якщо зважити окремо вчинки і рефлексії щодо них отця Григорія, то його образ втрачає привабливість, тьмяніє.Адже він своєю повідінкою відверто провокує самотню жінку, спраглу за чоловіком, прикриваючи це високими словами і мотиваціями, мабуть, щиро вірячи у них. Хоча, його просто спокушає лихий, тобто чоловіча природа, яку не може упокорити свідомість, або ж підсвідоме, себто – питомо фройдистські мотивації (цур йому, укр.літератори згадують Фройда частіше од психіатрів). Хоча в останню мить він соціальне – тобто обовязок, сан, суспільна думка не дають йому зробити останній крок до солодого гріха, він перекреслить усі плоди його важкої, майже місіонерської праці. Тому у свідомості читача відбувається конфлікт між власним сприйняттям персонажу і авторською позицією.
Чекатиму Ваших наступних творів.

Кам.Ю

А Ви кажете, що ніхто не відгукається. Як там пишеться у святому письмі? Так воно і є. Озвались люди. Не пустеля.
Мені сподобалась рецензія шановного Історика нашого сайту, я з нею погоджуюсь.
Висловлю доповнення на прикладі сторонньої людини. В неї є всі дані для того, щоб вона стала якщо не визначним, то принаймні, непоганим автором своїх творів. Вона ще зі школи знає, з яких основних частин складається художній твір. Але ці знання - така дрібниця у порівнянні з тими, що дають відповідні гуманітарні інституції. Цього не розуміє деяка, якщо не переважна більшість авторів сайту, бо кожному хочеться донести до читачів своє слово - і з'являються твори-замальовки, недорозвинуті, недомірковані твори-роздуми. Успіх отримують твори, що нагадують мініатюри з ги-ги та га-га або казки, які писати зовсім не важко, якщо з фантазією в тебе все гаразд. Також - з лексикою та синтаксисом. І звісно, з орфографією. Так от. Не пише та людина творів, а читає інші. Не має вона спеціальних знань, хоча вони лежать, як кажуть метафористи-тропівці, "на поверхні". Лінується ж бо... Та і вчилась свого часу не на гуманітарія.
А Ви не лінуйтесь.
Нових літературних олімпів, шановний пане Петро.
Дід Сашко ірпіньський.

© анонім (212.80.51.—), 02-11-2008

Пане Петре, я розумію, що мова йде про сьогодення, але мені здається, що процеси, описані у творі стануть важливою частиною новітньої української історії.
НМД - поширене тут скорочення від "на мою думку"

Кам.Ю

© анонім (194.44.89.—), 03-10-2008

Пишеться тут не на історичну тему, а про сьогодення. Ну є там така дата, як, здається, 2004-й рік, але з того часу до сьогодні ніякої зміни ситуації у церкві не відбулося. Загалом дякую за рецензію, Ви мені означуєте деякі такі тези, які мені важко збагнути. Мені цікава Ваша думка, і коли я її осмислю, переварю й зрозумію, з того може вийти якийсь розвиток і мій творчий поступ. Дякую щиро!

Петро М.

© Петро Муравій, 02-10-2008

Пане Юрію, я не розумію, що таке нмд. Будь ласка, поясніть.