Авторів: 2584
Творів: 46994
Рецензій: 91407

Добрий доктор Гільйотен

(Рецензія на твір: Хвороба століття, автор: Роман RemiK Котик)

© , 20-02-2008
Одразу зізнаюся, люблю жанр антиутопій. Психологічно достовірно передано хвилювання літнього лавреата, шаблонне протокольне дійство нагородження - зрештою, яка різниця кого і чим нагороджують - чи дають оскара якійсь голівудівській кінодіві, чи корону модельці-королеві краси, чи навіть державну премію ученому мужу - схожі промови, схоже офіційне дійство. То ж що це антиутопія читач усвідомлює не зразу, лише наприкінці схвильованого спічу головного героя, що наводить характеристики своєї чудомашини і ми опиняємося у моторошному і жорстокому тоталітарному світі й герой постає моральною потворою на кшталт доктора Гільйотена чи доктора Менгеле.
Однак, у цьому творові мені чогось забракло. Чи то оригінальності - тоталітарний антиуторій написано багато, від трагічної Оруелової 1984 до постмодерного пересмішника Кожелянка, чи то може дії. Щодо цього тексту - нмд, світ у якому відбувається дія досить пересічний, скажімо, сильно схожий на нацистську Німеччину, де теж схожим способом вирішували проблеми здоровя нації - знищували психічно хворих. Я б, зокрема, закцентував би на всіляких званнях, медальках, мундирах, можливо, великій кількості прапорів, політичних банерів-агіток, характерних будь якому тоталітарному режиму, різних масових дійствах, військових парадах. Еполети, портупеї, аксельбанти, орденські планки - невже усі ці консули, депутати, генерали просто собі розгулювали у якихось звичайних цивільних костюмах? Будь-який тоталітаризм - театральний, постановочний. Взагалі, нмд, антиутопія вимагає більшого обсягу за рахунок дбайливої промальовки світу.
Попри мої коверзування, оповідання непогане. Авторе, пишіть ще.

Ага, усе занадто явно. Читач здогадується про все не сам, не на основі вторинних фактів. Усе дається на тарілочці. Але попри це - твір хороший. Або це мій субєктив :)
Ч.В.