Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51025
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Рецензії

про романтиків і пана Великого Критика

(Рецензія на твір: П’ятнадцятилітні капітани (наслідування Н. Дев’ятко)., автор: Антон Санченко Статус: *Експерт*)

© Олексій Тимошенко, 13-02-2008
які не в моді, бо на обличчі носять інші маски. Чи то епоха така, чи країна. Хтозна.
Особисто для мене завжди був цікавим не тільки твір (або твори) автора, а і його життєвий шлях, та ситуація в якій він творив. Його досвід, його знання того про що він писав. Хоча звичайно це ще не є основою успіху. В цьому плані твір Хижого Птаха про море не має під собою смислової основи. Точніше має. Але яку? Побудовану не на життєвому досвіді, повязаному із здатністю до вчинку, доланні труднощів, і нарешті, щиро людьских почуття, які при цьому виникають. А на ідеалістичних уявленнях, відірваних від життя.
Здатність до вчинку - ось про що говорить Санченко! Як про спосіб автентичного буття, як прояв самого життя. Це прояв особистості, якщо хочете. Прояв чогось душевного.
Стьобу із Жуля Верна я не помітив, але переконаний, що його герої (хоча б капітан) не заглядав би у шпаринку дверей сусідів, щоб потім увірватись туди із закликом:
- Шановні люди, ви ж не правильно живете, давайте змінюватись!
Тут вчинку немає. Немає особистісного. Є амбіції і прагнення ствердитись. Є нетерпимість до людських проявів. До щирості. Чому лолюдських проявів? Ну, от скажімо пан Великий Критик, аналізуючи твори зазначає, про те що конкурс графоманський, що скоро публіцистика почне збирати більше рецензій ніж твори. Хочеться у Критика запитати, а чому стаття про закриття книгарні не повинна бути тут розміщена?
Розумієте, Гак це як... ну,от є наприклад, є в мене компанія друзів- письменників, в реалі. Я щось написав, маячню якусь. Підхожу і кажу: слухайте, така маячня.. Послухали, посміялись .. і все.. творчий процес пішов далі.. вони мені про щось розказали... Так, твір цей не має ніякої вартості ( можливо все що я пишу не має вартості!), але найголовніше не це.. найголовніше, що це є спілкування. Спілкування творчим, в процесі якого відбуваються якійсь зміни. Можливо саме на основі цього нікчемного твору пізніше зявиться щось більш краще.
Проблема тільки в тому, що в реалі таких людей в мене немає. Тож коли пан Критик Ігорю Скрипнику ( здається, що йому) каже , пошукайте навколо себе письменників, вони є, вони прагнуть спілкування ( тобто в реалі), для мене виглядає безглуздим. Шукати нікого. Можливості міста, в якому я живу, обмежені. Люди займаються іншим. Захоплення літературою сьогодні вже є вчинкою, романтикою. Якщо це відверте, самовіддане захоплення. До чого я веду? До того, що ГАК є таким місцем де можна ось так поспілкуватися, як з тими друзями в реалі. Конкурс є таким прикладом. Потім є ще один момент. ГАК це творча лабораторія. Наскільки я розумію, тут повинна бути певна творче середовище, яке включаєв себе багато компонентів - автори, твори, адміністрацію. Що пропонує пан Критик - формалізоване,ригідне середовище з чітко визначеними правилами, нормами та цінностями. Хтось вже згадував Замятіна та Оруєла.
Це саме стосується і суржика. Якась надумана проблема. Невже в реалі письменники всі такі моралісти і ніколи не вживають "поганих" слів, б-рр яке товариство.
Ще одна річ про яку говорить пан Критик, про те, що валом йдуть з Гаку. По-перше, як Критик це визначив, по-друге, який критерій такого висновку, по-третє, навіть якщо так, то що ми -тут повинні бути на все життя "з партією і народом" ? А якщо людина просто втомилась, в неї творча криза?
А це ж знову те саме креативне середовище, про яке говорив Критик. В такому варіанті це і буде творчим Титаніком.
Вибачте, що відхилився від теми, це так, думки виникли.
З повагою, Олексій Тимошенко
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.4100000858307 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …