Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2696
Творів: 51395
Рецензій: 95941

Наша кнопка

Код:



Рецензії

"Гріхи Адама та Києва"

(Рецензія на твір: Українська мова 2050: спроба прогнозу, автор: Арсеній)

© козак Голота, 25-05-2024
Цікава розвідка. В ній у тому, закладено, кілька незалежних ліній розгляду. Це може послабити загальну картину. Ви взялися за жмуток тем, які на мене варті кілька книжок-бестселерів. (Зичу вам прибутку).
1. Суто лінгвістична лінія. Те, що подано першим питанням у тексті "Якою буде українська мова у майбутньому?". Не мені казати, я замало знаю. Чи в нас було подібне до Great Vowel Shift, абощо? Та чи можливе таке сьогодні?
2. Наступні моменти, як мені здається, не стосуються базової структури, але раді (a) нашого тлумачення минулих реалій; та (б) присутности укр-реалій в інших культурах. Вкрай побіжно (та приватно).
(a1). "У тієї Катерини хата на помості...". Всі слова зрозумілі, все ясно, ба що це значить я, сам дурний, роками не знав. Ніяка вчителька мені не пояснила. Мені було уявлялося, що хата стоїть на ніжках, на високих стовпах, аби, скажімо, повінь не торкалася. Натомість це "дерев'яна підлога замість натоптаного грунту". (І це XIX ст.)
(a2). Все життя я від батьків чув у Києві про місце, зване (як мені чулося) "Ципігалі". Я був там, я проїздив, я засвоїв, я зазнав... Аге натомість (уже потім) то є "Ціпи Галля". То була "дореволюцційна" фабрика "Цепи Галля".
(БЕ-1). Ви кажете, України у світі не знають, її немає (і це ви писали у 2023-му?). То не зовсім так. То вже зовсім не так. (Чи ви готові стати на передньому краї історії?)
(БЕ-2). До всього, що сталося; Україна регулярно виникала в англомовній поп-культурі. Я досить рясно назбирав собі моменти й цитати, не тут і не зараз.
(БЕ-2). Два дуже чітко пам'ятаю:
- "Гей ти, чого ти ховаєшся? Я ж не український снайпер!" (Живо звучить, га?)
= Або таки "Гріхи Адама та Києва", засновок "Падіння Гіперіона" Дена Сіммонса (і подальшого). All who have inherited the Sins of Adam and Kiev must suffer the consequences of murdering their homeworld, of extinguishing other species.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.030061006546021 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати