Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Шухляда

(Рецензія на твір: Шафа, автор: Олексій Тимошенко)

© , 09-12-2007
Так, найголовніша інтрига цього оповідання залишилася замкеною у шухляді. Инакше кажучи, щось дуже важливе і необхідне в цьому творі опинилося за його межами.
Спершу, скажу, що мені тут сподобалося. Назва влучна й приваблива. Тема цікава й важлива. Сюжет ніби почив закручуватися... Образи ніби почали набувати характерної опуклости...
Аж тут і виринають слабкі місця. По-перше, чому слідчий київського ГПУ Микола Буток має прізвисько Грозний? Жодних підстав для такого прізвиська в оповіданні помічено не було. Мабуть, кожний читач з першого ж рядочка уявив собі, що Микола Буток на прізвьсько Грозний у подальшому розгоротанні твору таки підтвердить це прізвисько... Але ж лагідна тригодинна розмова із запеклим ворогом Батьківщини, що вміло ховається під ягнячою личиною юного поетичного обдарування - це навряд свідчення того, що Буткові дали правильне прізвисько... Або якби ж чоботи були в нього запацьорені не брудом, а скажімо, ковзькими шматочками сірої речовини чи буряковими плямами...

У творі є добрі парості цікавих персонажів, але ж вони не встигають дозріти до кінця оповідання. Хто цей Левітін-Левітов? Яка його роль? Лише як декорація разом з кунштовою шафою? Нмсд, цього замало. Мусило б бути щось більше!

А юнак, український поет - яка його роль у цьому творі? Невже тільки для створення ландшафту? На кшталт, якщо ГПУ київське, то має справу з українською тематикою? Я був певен, аж до кінця твору, що юний поет має бути пов"язаним якимось чином з шафою, євреєм Левітіним і замкненою шухлядою... а може, навіть, і з безіменною дружиною слідчого Бутка!

Мені щиро шкода, що всі ці начебто цікаві сюжетні лінії персонажів урешті-решт не з"єдналися несподіваним чином у фіналі твору! Тобто, наразі закінчення мене дещо розчарувало. Таке закінчення могло б вважатися доречним і сильним, якби йшлося про ... трирічного хлопчика Миколку Бутка, ане слідчого ГПУ. Якби ж то вранці за ним прийшли, бо сусіди викликали міліцію з-за нічних пострілів - побачили б у ліжку розстріляну дружину. Спершу подумали б - ага! це кляті петлюрівські недобитки помстилися товаришу слідчому за свого нікчемного поетішку - аж тоді раптом у шафі надибали б тіло слідчого Миколи Бутка... який мирно спав з наганом у руці...
Попросту, коли йдеться про криваві роки ГПУ, криваві підвали Лукянівки і слідчого ГПУ на прізвисько Грозний - без річищ крови це обійтися ніяк не може! Ось чому я відчув себе дещо ошуканим, уоли прочитав це опоідання. Адже авторові тут обмежуватися миролюбністю злвсім не випадає, коли ми всі знаємо, що в той період загинуло кілька мільйонів людей. За найбезглуздіших і найбрутальніших умов.
Дайош розкриття таємниці шухляди, яка неодмінно повяже усіх персонажів разом!
Друже Олексію, будь ласка пишище!
Щиро,
Олесь Б :)

P.S. Наразі, на мовні й стилістичні вади я не звертав уваги. Але з цим треба ще щільно попрацювати. Згадаю лише на одну неоковирність: Ввалився у квартиру, тихо привітався із дружиною, скинув важкі чоботи, заляпані брудом у передпокої.
1) Чому ввалився, може він був напідпитку? 2) Гаразд, якщо він ввалився, то чому з дружиною привітався тихо? Він її боявся? Чи боявся розбудити сусідів? Хіба ж він не слідчий ГПУ, якому і море по коліно? 3) А чому це чоботи у нього важкі? Невже він не міг роздобути собі гарні й мякенькі, хромові, офіцерські? І, найголовніше, де він їх заляпав брудом - у передпокої?!
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.78267407417297 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …