Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51000
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Проблема трохи не в тому...

(Рецензія на твір: ЗВІДКИ В НАС КОРУПЦІЯ?, автор: Володимир Ворона)

© Щєпкін Сергій, 31-10-2020
бо говорити-балакати-то корисно, звичайно, але хай дух, який поселився в цій НЕ мініатюрі, пояснить мені, своєму читачу (та й всім, я певен), проведе лінію, на яку він ніби зазіхає (хоча б штрих-пунктирну) між добрим і недобрим ось в такій балаканині:

Чужого брати не можна. Ні в якому разі. Якщо не твоє – то не твоє воно! Знайшов гаманець в магазині чи на автозаправці - віддай продавцю при свідках, при камерах, може власник повернеться та буде його шукати. Якщо твій друг переплутав валізи і засунув свої зароблені долари у твою валізу, а ви з ним після перетину кордону роз'їхалися у різні боки країни ще вчора - подзвони до нього, запитай скільки тих грошей там є (щоб перевірити його - раптом це був інший друг?) і перешли їх йому поштою. Якщо ж ти знаєш, що ті гроші крадені = на наркотиках зароблені = за них когось вбили - віддай (можна анонімно) їх у поліцію. Не потрібні вони тобі. Нам. Нам із дружиною. Бо ми - віруючі люди, віримо в добро, молимося за всіх людей, а за своїх дітей в першу чергу. Можливо через таке наше праведне життя не можемо ми їм, дітям, купити власну квартиру в місті, де вони вивчилися і тепер працюють. Все вони по кватирях зйомних вештаються. Молимося за них з дружиною. "Господи! Допоможи нам! Навіть якщо собі на хліб не залишати зовсім нічого і всю зарплатню віддавати, то нам двом потрібно 87 з половиною місяців, тобто 7 цілих три десятих роки гроші збирати. А якщо хоч трохи залишати, на хліб тільки – то ще довше! Ми знаємо - Ти згоден - це нереально! Тому просимо Тебе - допоможи нам, будь ласка! Хоч як-небудь, як Ти Сам знаєш!". Молимося отак кожного дня, і вранці, і в обід, і ввечері. Платимо за зйомну квартиру, і молимося. І ось, повертаючись із третьої зміни, зійшов я у кювет попісяти. А що тут такого? Це ж не на асфальт - земля прийме, мурашки, можливо, будуть тільки раді. Але звук відразу видався якимось не таким. Спочатку злякався, а потім присвітив туди телефоном - а там сумка лежить! Не дуже велика, але й не мала. Не порожня, напівпуста. Потрогав ногою. Нічого, щось там є. Потрогав ще. Шурхотить ніби. Обережно знайшов і відкрив блискавку... А там - долари, загорнуті у білий папір А4! Багато доларів! Бо багато згортків! До десяти дорахував - а далі збився, один за одним ховаються! Що робити? Скоро світанок, навкруги - нікого. Почепив на плече, та й пішов. Якщо це чиєсь - підійдіть та й заберіть! Приніс додому. Порахували. Більш як сто тисяч. Якраз на дві квартири дітям, оце тільки недавно інтернетом очі милували. Якщо гарна квартира у Львові чи в Одесі - то не менше 50-ти.т І що ви кажете - віддати всі ті гроші комусь... або в поліцію? Та нізАшо! Ні-ка-да! Ні-ні, десяту частину, десятину, десять тисяч, виходить, ми з дружиною кудись віднесемо. У лікарню для діток-інвалідів, наприклад. Або ще куди. Якщо не вистачатиме тих десяти тисяч для купівлі квартир – то кредит візьмемо на тих десять тисяч. І хто що скаже проти, якщо ми казатимемо = думатимемо, що то Господь нам допоміг, тому що ми Його дуже просили. І тепер відвертатися від Нього не будемо!

А лексикою потрібно було не канючити правдоподібність (мені воно виглядає саме так), бо в різних "регіонах" (у моєму теж) різною балаканиною балакають), а чужа балаканина, вивішена на балконі, трохи напрягає, тому, щоби порівну для всіх, найкраще користуватися чистою літературною. А шо вона, розмовна, не так звучить в натурі, в живому житті, - так то всі те і так знають, а про себе при прочитанні уявляють свій говір)

Дякую, якщо дочитали)
Якщо зрозуміли – теж)
:-) Щєпкін
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.73196387290955 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …