Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: НЕДІЛЯ ч.1, автор: U96)

© Вікторія Т., 07-09-2020
Твір повний алегорій, що саме по собі непогано, але важливо знати міру. Скажімо, в описі сну і вранішнього прокидання, а пізніше – бурхливої постільної «вистави» це може бути виправдано (і в тому, і в другому присутні елементи зміненої свідомості), але зображувати орудування пилососом як військову операцію в джунглях, це вже -- перебір. Так само – із витрушуванням заварки у смітник (це місце – «торпедовано знесиленими чайними листками білу пащу» -- взагалі не зрозуміле, можливо, через неузгодженість відмінків). Незрозумілий також екстаз від думки про написання заяви.
Зачарування картоплею у творі звучить майже як лейтмотив. Сподобалось, коли про картоплю було згадано перший раз із порівняннм її з «прибульцями» чи «партизанами», але подальше оспівування процесу її копання викликає подив і досаду. Так і хочеться сказати: «Ну, досить уже про ту картоплю!».
Жанр твору можна визначити фразою із нього: «але чи не з митей складається…» (автор, мабуть, рівнявся на Марселя Пруста). Втім, такі твори – це зажди балансування на грані мистецтва і карикатури, тому, якщо не слідкувати за собою, можна написати щось на кшталт:
«проникнення пружних волосинок зубної щітки поміж зубів досягли апогею», «рецептори в роті та повний живіт під легенями спочатку без особливих роздумів приємно приплющили очі», «колекціонував відмови настирливим зваблюванням, які почали сипатися на нього з усіх боків», «хтось поправляв краватку, щоб краще проходило повітря» і т.ін.
Деякі фрази, хоча й зрозумілі, але все одно – неприродно громіздкі, як оця: ««зоставляючи ногам можливість випромінювати зайве тепло». Те саме можна сказати простіше.
Пройшли ті часи, коли у неділю люди навіть думати не могли про те, щоб робити фізичну роботу. Тепер вони уточнюють, чи сьогодні неділя, щоб починати пилососити й копати картоплю...
Ясно, що дуже нерівний розподіл домашніх обов’язків натякає на приховані проблеми у сім’ї, які, мабуть, будуть більше висвітлені у наступних частинах. Може, тому ГГ часом здається «оптимістом через силу», штучно екзальтованою людиною, яка не може подивитися в лице реальності і тому намагається переконати себе у тому, що кожна мить у ній – прекрасна. Це може бути цікавий психологічний хід, а може бути просто стьоб. Продовження покаже.
Є деякі русизми: «наугад», «мілкі частинки»...
З повагою, Вікторія
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.43615198135376 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …