Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 9530, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.133.159.224')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Есе

Запах хліба

© Микола Цибенко, 08-05-2008
Вітаю ГАК,івців з Днем Перемоги - всіх, всіх, всіх!
                                   Запах хліба
                                          Есе
   Три запахи володарюють у світі: запах поту, запах хліба, запах пороху…
   Я стояв на шухері. Восьмирічний старший брат, вчепившись тоненькими ручками за відкрите віконце хлібної машини, став ногами на колесо. Через деяку мить худеньке тіло по пояс зникло у віконці.
   Цвіли сади. Зверху пригрівало сонечко. Мої голі підошви, що після зими ще не встигли призвичаїтися, ніжно лоскотала земля. Від німецької хлібовозки ішов незвичний запах, який змішувався з подихами весни і паморочив голову.
   Брат простягнув мені хлібину, яка миттєво притулилася до мого тіла під полотняною сорочкою. Штанців на мені не було – п’ятирічному хлопчику такої розкоші ще не дозволяли. Машина стояла заднім бортом майже біля хати і незабаром ми з братом вже сиділи на печі. Шматочки відлупуваного хліба, разом із незвичним запахом, швидко поглиналися голодними ротами…
   Пройшло два десятки років. Доля занесла мене на освоєння цілинних земель в далекому Казахстані. Радгосп будувався швидко, але людей було багато, помешкань не вистачало, тому молодь «підселяли» до сімейних – покотом спали в кухні на підлозі. Найголовнішою проблемою було – як використати дозвілля. Все розпочиналося з пошуків горілки, якої в радіусі тридцяти кілометрів годі було й шукати. Тому ентузіасти-шофери вирішували цю проблему просто – хтось сідав за кермо вантажної автомашини, інколи – трактора, щоб, подолавши тридцять-шістдесят кілометрів, привезти дорогоцінну рідину.
   Цього разу шофер привіз горілку в пляшках темно-зеленого кольору і я не звернув увагу на марку. Чарок не вистачало, тому пили по черзі. Дійшла черга і до мене. Я його узнав зразу! З першого подиху! Це був запах отого далекого-далекого, викрешеного з пам’яті, німецького хліба. Схопивши пляшку, я прочитав назву російською – «Тминная». Дома у нас кмин не використовували, в житті мені не доводилося до цього зіткнутися з ним, але пам'ять виявилася сильнішою і пояснила мені – звідки той запах.
   Три запахи володарюють у світі: запах поту, запах хліба, запах пороху…


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

щиро вітаю!

На цю рецензію користувачі залишили 4 відгуків
© Олексій Тимошенко, 12-05-2008

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Галина Михайловська, 09-05-2008

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Камаєв Юрій Статус: *Історик*, 09-05-2008

Запахи дитинства

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Маріанна Малина, 08-05-2008

Шановний авторе! Чи не підкажете, хто кого переміг? Бо коли вітаєш, треба знати, з чим.

На цю рецензію користувачі залишили 13 відгуків
© М.Гоголь, 08-05-2008

Запахи

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олег Derim, 08-05-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.8445827960968 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …