Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51025
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 8665, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.190.159.10')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Сатира й гумор

Екскурсiя

© Олег Derim, 18-03-2008
радiоп'єса з елементами фантастики

Голоси:
Ч а с - м а ш и н а – металевий жiночий голос.
М а н д р i в н и к – здебiльшого говорить тихо, ледь не пошепки, здивовано.
Е к с к у р с о в о д – мовить бадьоро, трошки зверхньо до спiвбеседника.
Ю н а к – звичайнiсенький юначий голос.

(грає пiсня Pink Floyd «Shine on you crazy diamond» – вона єдина у п'єсi, тому далi позначатиметься просто П i с н я. Лунає гучне клацання)

Ч а с - м а ш и н а: Добридень, прибульцю з минулого. З Вами розмовляє час-машина майбутнього. Будь-ласка повiдомте, з якого Ви часу.
М а н д р i в н и к: Я прибув з 2010 року. Мене звуть…
Ч а с - м а ш и н а: Дякую. Почекайте на екскурсовода. А поки вiдпочиньте пiсля важкої подорожi, розслабтеся.

(продовжується П i с н я)

М а н д р i в н и к (пiдвищуючи голос): Вибачте, але в мене обмаль часу, тож не могли б Ви…

(музика гучнiшає, останнi слова М а н д р i в н и к а заглушає Роджер Уотерс:

Remember when you was young,
You shone like a star…

спiв рiзко переривається)

Е к с к у р с о в о д (урочисто): Вiтаю Вас у майбутньому, шановний предку. (смiється). Всяке може бути, чи не так? Вибачусь, по-перше, за затримку – працi в нашому часi ажнiяк не менше, нiж у вашому. А по-друге, за цей аґреґат – не любить, бач, коли у примiщеннi кричать.
М а н д р i в н и к: Та нiчого.

(П i с н я продовжується з перерваного мiсця)

Е к с к у р с о в о д (перекрикує музику): Ходiмо на оглядовий майданчик. Там тихiше.

(музика поволi стихає)

Е к с к у р с о в о д (весело): Нi, ну до чого образлива машина! Кричати не смiй, цей нудотний Пiн-як-там-його-Ллойд слухай до кiнця. Жах! Ой, перепрошую, а Ви не шанувальник цiєї музики?
М а н д р i в н и к: Та нi, в наш час цей гурт теж небагато слухають.
Е к с к у р с о в о д: I правильно! Почули б Ви, що в нас зараз спiвають, не захотiли б повертатися. (цокає язиком).
М а н д р i в н и к: Може хоча б трошки?
Е к с к у р с о в о д (обурено): Нi-нi-нi. Ви що? Це ж буде хронокласт: Ви почуєте нашi пiснi, наспiваєте їх комусь, той передчасно вiдкриє новий напрям у мизицi… отак одне за одним замiсть нашого прекрасного сучасного, а вашого майбутнього, народиться якась антиутопiя. Ми так не ризикуємо. Ага, ось ми й на оглядовому майданчику.

(чутно галас великого мiста, звуки автомобiлей та реактивних лiтакiв)

М а н д р i в н и к (захоплено): Ох!
Е к с к у р с о в о д (задоволено): Подобається? Це – ваше майбутнє i наше сучасне. Усього здавалось би триста рокiв, а який розвиток технологiй. Винайдений самохiдний вiзок – аутомобiл, флаєром пiдкорено повiтря, в небо увiткнулися багатожитловi будинки – хмарошкряби!
М а н д р i в н и к: Власне всi цi винаходи менi знайомi. Проте вражає щiльнiсть хмарочосiв та кiлькiсть автомобiлей, що снують серед них. I в нашу добу в небi важко було побачити бiльше одного лiтака, а тут небо аж ряснiє ними. А що у вас з охороною довколишнього середовища?
Е к с к у р с о в о д: Проблема екологiї нами давно вирiшена. Втiм посвящати Вас в це я не буду – хронокласт, знаєте… Тепер у нас новий клопiт – їжа. Сiльське господарство нищили ще за ваших часiв. Отже ви тепер можете спокувати свої грiхи – потурбуйтесь будь ласка про накопичення їжи для нащадкiв. Щось на зразок складiв з консервами.

(гуде сигнал, схожий на клаксон автомобiля)

Е к с к у р с о в о д: Ой, Вам вже час повертатися.
М а н д р i в н и к: Шкода, так хотiлося побачити бiльше.

(П i с н я гучнiшає)

Ч а с - м а ш и н а: Бажаю приємної подорожi.
Е к с к у р с о в о д: Прощавай, друже. Щасти.

(клацання)

Е к с к у р с о в о д: Вимикай голограму.
Ч а с - м а ш и н а: Як вам не соромно. Ви перепрограмували мене так, щоби всi мандрiвники у часi день за днем по черзi прибували саме в цю епоху неробства.
Е к с к у р с о в о д: А тобi що до того?
Ч а с - м а ш и н а: Мене створено з метою допомогти людям, а не задля ошукування ваших наївних предкiв. Ви навiть не спромоглися вигадати нiчого кращого за показ мандрiвникам голограми iз записом минулих досягнень. От вийдеш ти на вулицю, а що на тебе там чекає? Пустеля. Невже ви вiчно житимете на подачки?
Ю н а к (захекано): Ей, в нас новий склад їжи з’явився. Побiгли, поки все не розтащили.
Ч а с - м а ш и н а: Юначе, хоч Ви послухайте.
Ю н а к: Стули пельку, дурепо!
Е к с к у р с о в о д (задоволено): Отже, я таки дiйняв того дурня. Завтра твоя черга екскурсоводити. Не забудь пустити сльозу. В тебе добре виходить. I прочитай про хронокласти побiльше, бо коли вiн почув про них, то якось недовiрливо подивився на мене.

(голоси вiддаляються)

Ю н а к: Слухай. От просто цiкаво – який зараз рiк?
Е к с к у р с о в о д: Яка, до бiса, рiзниця? Є що жерти та й годi.

(поволi cтихаючи, грає музика

Nobody knows where you are,
How near or how far.
Shine on you crazy diamond)

Кiнець.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

дасіс гуд

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© В:тал:й, 12-06-2008

Уточнення.

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Олександр, 21-03-2008

Chronoclast - це круто!

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Галина Михайловська, 19-03-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.61961984634399 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …