Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51622
Рецензій: 96047

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 7491, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.118.137.13')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Авторська проза

Поїздка до монастиря

© Tamara Shevchenko, 09-12-2007
Монастир
  Кожного року, під час відпустки і поїздки на Україну найпершим бажанням було відвідати Свято-Михайлівський монастир, який знаходиться у Новобузькому районі Миколаївської області, та все не вистачало часу. Я й сама не могла зрозуміти цього мого бажання. От і зараз, за зустрічами і  розмовами, справами. Час летів так швидко, що моя тритижнева відпустка закінчувалася, та я подумала: «Тамара, зупинись, відклади усі справи і зроби те, чого ти так бажаєш найбільше вже декілька років!»

І ось ми вже у дорозі! Яка гарна природа південних українських степів! Жовті соняшники та блакитне небо, поля, на яких залишилася скошена стерня,  невеличкі річечки, що в’ються долинами і все поспішають, поспішають, зовсім,  як люди.  Куди ми так поспішаємо? Хіба тільки туди, де роблять добро, де живе любов до ближнього і щастя? Ні! Поспішаємо жити та робити помилки, потім виправляти їх, якщо це можливо... Якою ціною це усе вдається зробити?

Зупинилися біля придорожньго кафе, була восьма година ранку,  спека змусила зробити зупинку, щоб напитися прохолодної водиці та вгамувати спрагу. Ранок ще тільки починався, але сільські люди не сплять уже із п'ятої години ранку. Вздовж дороги бабусі  продають свіже молочко, фрукти  та овочі. Зовсім малі хлопчаки продають раків, сушену рибу, та так примовляють, так нахвалюють свій товар! Купили великого кавуна, зупинилися ще раз на березі річки, яка протікає біля Софіївки.  Такого смачного кавуна я ще ніколи не куштувала у моєму житті! Він увібрав усі соки нашого краю, пропахся степовим південним вітром, зігрівавя під пекучим цьогорічним сонцем. Достатньо було доторкнутися до нього ножем, як Пан Кавун тріснув від радощів: він не міг більше втримати у собі усього того добра – хотів поділитися з кимось. Та ми й не відмовилися!

Перекусили і знову в путь! Залишилося декілька кілометрів. Діти, яких увесь час приходилося утихомирювати бо не могли бути спокійними і не сваритися, затихли, розглядали усе навколо із якоюсь загадковістю... Вузенька  насипна дорога поміж зарощїв, а після неї відкрився краєвид:  річка, лісочки і горизонт... Ні! Щось там почало підніматися із-за горизонту... Сонце вже давно зійшло і наближалося до середини неба, а там ще щось блищало... Яка краса! Чим ближче ми під’їджали, тим  краще могли розглянути церкву на пагорбі, яка піднімалася, росла перед нашими очима. Спочатку її верхівка,  яка виблискувала на сонці золотом, потім уся церковна архітектура.

Жіночий монастир розмістився серед цих степів, у глибинці півдня. Декілька років тому  відсвяткували його сторіччя, але роботи ще не закінчилися.... Хто наважився зруйнувати те, що люди майстрували із такою любов'ю і вірою ще в кінці вісімнадцятого століття?  Тут жили люди, працювали, молилися за себе та за усих тих, хто не хотів  чи не вмів цього робити, вони займалися благодійністю та допомогали тим, хто мав у цьому потребу...
Тридцяті роки... Оті страшні тридцяті роки... У церкві зробили пункт збору селянського зерна, розмістили склад запчастин, мощі засновників та будівників монастиря знесли докупи та закопали у підвалі. Чиї вони, оті святі кістки, які не пожалкували своїх грошей, любові та старання, запросили архітекторів та майстрів, щоб побудувати церкву та монастир? Це зробилв син для своєї матері Пелагії....

Зараз збираються усі цінності цього монастиря, його залишки, усе, що сбереглося за роки його «неіснування»... Знову тут поселилися монахині, знову тут тиша та спокій. Спокій тільки зовнішній, бо у серцях людей які вболівають за долю цієї архітектурної та історичної пям'ятки давно вже не має спокою:  як зробити краще, де знайти гроші, як відновити первинний вид святині? І їм це удається, дякувати Богу.

Батьки мене хрестили у православній церкві, але усе життя я себе вважала атеїсткою, яка відвідувала церкву тільки заради того, щоб любуватися ії краосю та вивчати історію. Буваючи у Києві, завжди відвідувала Собори Святого Володимира та Софії, Києво-Печерську Лавру,  в Італії мала можливість відвідати деякі історичні місця із святими католицькими соборами, один із них, це той, де похоронені рештки героїв Данте Паоло і Франческа.  

Заходжу до Свято-Михайлівської церкви... Ставлю свічечки за упокій мертвих,  а потім і за живих....
Не знаю, якою мовою, але читаю про себе молитву. Дивно, та виявляється, що  її слова однакові на трьох мовах, навіть італійською вона звучить однаково. Ніколи не вчила цих молитов, але тоді мені їх, мабуть, хтось нашіптував:

Отче наш, Иже еси на небесех!

Отче наш, що єси на небесах!

Padre nostro, che sei in cielo!

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Яка різниця між вишиванкою і вишиванкою?

На цю рецензію користувачі залишили 8 відгуків
© e.coli, 10-01-2008

Пан Кавун

© Марічка, 13-12-2007

"Спека змусила зробити зупинку, щоб напитися прохолодної водиці та вгамувати спрагу"

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© , 11-12-2007

Будьмо уважні!

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© М.Гоголь, 10-12-2007
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.031661987304688 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати