Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51004
Рецензій: 95748

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 6484, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.129.247.196')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Рецензія до ДЧ

Код Лесі Українки

© Богдан Образ, 30-09-2007
Забужко Оксана. Notre dame d’Ukraine : Українка в конфлікті міфологій – К.: Факт, 2007. – 640 с.

Скандально відома українська письменниця видала книгу, другий наклад якої вже закінчується (10000 примірників). Твори Оксани Забужко доволі складно читати – довгі речення, постійні зноски і посилання, але тим не менше речі які вона пише просто вражають. Notre dame d’Ukraine не виняток.
Книга видається у серії „Висока полиця” Київського видавництва Факт. Це третя літературознавча праця у творчості Оксани Забужко (до цього були студії про Шевченка і Франка).
Notre dame d’Ukraine : Українка в конфлікті міфологій – це не просто дослідження життя і творчості письменниці, це глибокі філософські етюди, це певна „Божественна комедія”, де в ролі Беатріче виступає Леся Українка.
Кожен школярик знає, що Леся Українка була хворою і стомленою письменницею, що писала відчайдушні віршики і твори. Оксана Забужко руйнує ці та інші міфи, тим самим показує, що навіть обрати собі літературний псевдонім „Українка” – це вже подвиг.
Окрім цікавих фактів з Лесиного життя, Оксана Забужко намагається розкрити у цьому інтелектуальному романі її код, те, що відчувала і передбачувала письменниця у своїх творах. Між іншим, бестселер Забужко порівнюють з бестселером Дена Брауна „Код да Вінчі”, але (хоч обидва присвячують деякі дослідження Марії Магдалині) у Брауна суцільна художня вигадка, в той час як Оксана Забужко виключно користується фактами.
У Notre dame d’Ukraine авторка досліджує гностичні питання, легенду про Святий Грааль, завоювання Духом - душі (Лісова пісня), етос і ерос, таємні товариства, лицарство (лицарі тут не просто вершники у залізних обладунках, тут лицарі демонструються у духовному сенсі – які вміють берегти і оберігати свою „даму серця”, „небесну троянду”, „princesse lointaine”, „тендітну квітку”:), „комплекс Авраама” (аби через тебе мені було добре), походження зачіски Юлії Тимошенко, „психологію постколоніального каліцтва”, „Юдину настанову” (хто не відповідає критеріям тоталітарного „вождя”, той не може відповідати критеріям величі – саме тому Олександр Мороз об’єднався з Партією Регіонів?), „культ успіху”, новоукраїнське гламурне „conspicuous consumption”, страх українців, перед захороненням заживо (саме це робить наша влада з нашою мовою, культурою і традиціями), ідеали консумеризму (новітнє зображення Шевченка на 100-гривневій купюрі), різницю між народництвом і шляхтою, між російською та українською інтелігенцією, між свободою і свавіллям, між демократією і хамократією і ще масу цікавих фактів.
Оксана Забужко показує ті ідеали, засади і цінності часів творчості Українки, які безжально винищила радянська імперія.
Це книга, що творить Людину, про Людину, що творила книги, які творять Людину.  
                                                                                            
                                                                                                           Bob

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Жан, 03-10-2007

Реца на рецу

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© , 01-10-2007

Поради редактора ДЧ

© Тетяна, редактор ДЧ, 01-10-2007
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.0873749256134 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …