Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51000
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 5339, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.22.181.211')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Містика

Будинок -2

© koka cherkaskij, 22-06-2007
2.
(продовження)
попередній розділ див. на  http://gak.com.ua/creatives/1/5327

***

Пиво зранку – поганий помічник.  Проте я випив ще кілька кухлів, бо вже давно не міг дозволити собі такої розкоші. З іншого боку – поки п'єш  пиво, маєш вигляд зайнятої людини, і до тебе ніхто не чіпляється. Проте не завжди. Якраз коли я допивав останній, третій кухоль, до мене за столик підсіла якась мадам, вся у чорному, незважаючи на жарку літню погоду. Верня частина її наряду складалася із вишиваної  блюзки, чорним по чорному, з декольте середнього розміру, котре не було занадто відвертим, але натякало, що його господиня – молодиця у розквіті сил.

Опустившись на пластиковий стілець, вона безцеремонно стала розглядати мене,  мов би я був експонатом музею воскових фігур. Погляд її  відвертих очіей пронизав мене наскрізь, аж відпала охота до пива. Я роззирнувся – навколо снували байдужі люди у своїх справах, ніхто на нас із незнайомкою не звертав ніякіснької уваги. Помітивши, що з моєї нагрудної кишені визирають  єврові купюри, я непомітним рухом вказівного пальця засунув їх поглибше, щоб не спокушати співгромадян до експропріації неекспропріатора.

-Та не потрібні мені твої гроші, - сказала незнайомка...- Ти шо? Я тебе от що хотіла запитати: ти хрещений, чи просто так  носиш оту фігню?

Вона простягнула руку, щоб тицьнути пальцем у мій срібний хрестик, котрий теліпався у мене на шиї на такому ж срібному ланцюжкові, але на півдорозі зупинилася, ніби передумавши. Відсмикнувши руку, склала пальці двох рук у замок і шось почала про себе шепотіти.

-Хрещений, звісно, - відповів я. – У нас у роду всі хрещені були. А яке твоє діло?

-Угу, все ясно, - буркнула незнайомка і спохмурніла.- Значить, говориш, хрещений. Це погано, ой, як це погано.

Вона щось продовжувала бурмотіти собі попід носом  

- Чому погано? – перепитав я. – Навпаки, коли хрещений –це добре.

- Ти нічого не розумієш, художнику, - відповіла молодичка, підвелася зі стільця і пішла геть,звабно похитуючи бедрами.

Аби оце я був  не такий розгублений її поведінкою, я би не роздумуючи  наздогнав її і запросив до себе додому на вечірнє горнятко чаю, бо такі бедра не повинні пропадати задарма, але її поведінка чомусь  здалася мені неадекватною.  Знаєте, є у нас в місті такі пацієнти, котрі раз на місяць ходять перевірятися у Павловську лікарню, але живуть удома, бо в лікарні дефіцит койко-місць.  Одного разу до мене такий на Хрещатику причепився, став хапати за рукав і кричати, що я злісно ухиляюся від сплати членських внесків у партійну казну, і через це ніяк Політбюро КПРС не може скликати свій двадцять дев'ятий з'їзд. Коли ж я йому по наївності зробив спробу пояснити, що КПРС вже давно розпущена і не існує такої партії, - ви б його бачили!!!- він почав кричати на всю Бесарабку, що це я убив Брєжнєва, Устінова і Черненка разом, а тепер хочу вбити Єльцина. Після цього мене навіть викликали до райвідділку міліції і допитували, чи це правда, що про мене кажуть, нібито я причетний до смерті отих радянських партійних  високопосадовців. Я дивився на них з подивом, гадаючи, чи не переплутав я випадково райвідділок з психлікарнею, і ,звичайно ж, все  заперечував. Ні, - зізнавався я, - до смерті дорогого Леоніда Ілліча я не маю жодного відношення, хіба що колись в дитинстві попісяв на його портрет у газеті.

- Та ні, Ви не бійтеся мене, мені можете говорити правду, якщо це дійсно Ви таке зробили, - запевнював мене сивочолий капітан міліції. -  Я – член Руху!

І тицяв мені під ніс посвідчення, де було написано, що він дійсно є членом Народного Руху.

Я спустився вниз на Поділ і у першому-ліпшому банку подав у віконце кілька купюр, щоб обміняти євро на гривні. Дівчина  взяла купюри і кинула їх під детекторну  лампу. Різнокольорові  водяні  знаки  в ультравіолеті  засяяли  новорічною ялинкою. Гроші були, звісно ж, справжніми, я їх і сам перед тим обмацав і обнюхав.  Вона стала виписувати обмінну квитанцію, коли у приміщення зайшла її старша колега за печаткою. Поки дівчина виймала із сейфу печатку, її колега краєм ока помітила купюри під світлом детектора.

-О, а що це за валюта? – запитала вона . – Нові єври?
-Єври як єври,- відповіла дівчина,- світяться.
-Щось я таких раніше не бачила,- сказала старша.– На єврах таких значків раніше не було. Хіба раніше були сині і червоні звьоздочки?
-Ой! А я і не побачила, - стрепенулася дівчина. – Точно! Молодой чєловєк, шо це ви мені підсунули? Ви зі „Скритої камери”??
-Ану, дай їх сюда, - сказала старша.

Вона їх  обмацала, обнюхала, обдивилася на просвіт, - все було в нормі. Я ж теж не лох  - сісти на відсидку за фальшиві гроші якось не хочеться.

- Я шось не поняла, - раптом сказала старша.-  Січас який год?
- Дві тисячі шостий, - відповіла дівчина.- Ой, який же шостий?? Дві тисячі сьомий – ніяк не можу привикнуть.
- А тут який?
- Дві тисячі дев'ятий, - прочитала дівчина. – ну ні фіга собі. А я і не помітила.

Я теж був вражений. Як це я так лоханувся?
- Ану, дайте сюди, - попросив я дівчат, - я щось не звернув уваги.

Дівчина подала мені одну двадцятку. Я ледве не впав – на банкноті  дійсно був проставлений дві тисячі дев'ятий рік випуску. У всьому іншому вона  нічим не відрізнялася від тих, котрі раз по раз потрапляли мені в руки від перекупників, що торгували моїми полотнами.

-Шо будем дєлать? Принімать, ілі шо? – запитала дівчина у старшої.
-Яке „прінімать”, ти шо, дура? – гаркнула на неї старша. – Хочеш потім свої дєньги віддавать? Визивай Палича, хай розбирається.

Дівчина хитро на мене подивилася і демонстративно склала руки, як першокласниця за партою.  Ну і що з того, адже ж  кнопка виклику служби безпеки у них натискається ногою ...

-Може, не треба вашого Палича? – перепитав я жалібно. – Я вам краще шоколадку....
-Ага, шоколадку... Сам їж свої шоколадки в таку жару.  Шоколадки, мєжду прочім, уже всьо, не катят, - відповіла старша. – За таке, мєжду прочім, садят.

З'явився високий сивочолий короткострижений чоловік, статура котрого вказувала на його  довготривалий стаж роботи в тих державних органах, про котрі люди навіть анекдоти розповідають пошепки, і то не всім. Позад мене різко загальмував „бобік” з кількома  уродами в масках ,  камуфляжі і бронежилєтах, з автоматами, як то кажуть, „напєрєвєс”. Палич зробив їм заспокійливий знак, і вони сиділи собі спокійно в автомобілі з повідкриваними дверцятами...

-Осьо, Палич, посмотріть, шо цей молодой чєловєк нам приніс, - сказала старша.

Палич узяв банкноту, повторив ті ж самі процедури, що  раніше робив я і Старша: обнюхав, посмикав, розглянув її на просвіт. Знизав плечима:

-Ну да вроді би справжня. Чиста.
-Да ви на год посмотріть, на год! – не витримала  Старша. – Дві тисячі дівятий! А зараз дві тисячі сєдьмий!

Палич мугикнув:
-Ти диви! А я би й не помітив! А на вигляд – як справжня!! Твоя? – запитав він мене.
-Та ніби була моя, - нерішуче промовив я.- А тепер уже і не знаю.
-І багато їх ще у тебе?
Я промовчав.

-Та от, Палич, смотріть,  він  їх тут цілу кучу приніс! От гад, а на вигляд наче такий порядочний! – верещала Старша. – На двісті єврів хотів нас узуть!!!

-Ну то що будемо з тобою робити? – запитав мене Палич.- Пройдем, чи шо?

Я озирнувся через плече назад. Бики в „бобіку” пересмикнули затворами, націлили дула своїх  „калашів” просто мені в груди. Ех, мать твою!.. Ну це ж треба таке! Звісно, дурень я безпросвітний, повівся на таку фігню, п'ять сотень за один день роботи -  ну хто такі гроші буде платити за таку  просту роботу?? Мабуть, і не кожна елітна путана стільки у день заробляє, а тут стояв, як дурак, сторожив якісь двері – на фіга??... І ця... теж хороша... ніколи б не подумав, що така солідна жінка – ну просто міледі якась – може мене так обвести навколо пальця.

Я став собі пригадувати риси обличчя тієї жінки, котра  вчора взяла мене на роботу охоронником і котра заплатила мені п'ять сотень фальшивих євро. Ну просто лохотрон якийсь! Комусь розповісти – не повірять. Найголовніше – який мотив усього цього? Адже я й так нічого не пам'ятав, мене якимось чином доставили додому ( а звідки вони дізналися, де я проживаю??  адже прописка у мене не київська!! ), то можна було б і не засовувати до кишені ці кляті п'ятсот євро! Чи вони гадають, що я такий дурень, що ще й післязавтра прийду охороняти їхній сарай? Ні, не діждетеся.

Але ж вона й сука! Я став пригадувати її очі, її глибокі очі, котрі неначе два озера у темному лісі, я став пригадувати пасма її волосся, такого пишного, наче з реклами дорогого шампуню, я пригадав її губи, що червоними маками розкинулися на молочно-блідій шкірі її обличчя... І я раптом пригадав її обличчя цілком і повністю, що мені не вдавалося зробити вранці, коли я хотів намалювати її портрет... І цей ангел... Ні, не так! І це хитре і підступне стерво мене так підставило!!

...Літню спеку порушив легенький прохолодний  вітерець... Закружляла пилюка на тротуарі між мною і „бобіком” з биками, затріпотів на вітрі тент над віконцем обмінника, навіть усередині приміщення, де сиділа дівчина-касирка і її старша начальниця, де стояв грізний насуплений Палич порух вітру сколихнув усілякі папірці, квитанції, бланки... Холодний такий, приємний вітерець...

-Ну то що будемо з тобою робити? – запитав мене Палич.- Пройдем, чи шо?
-Навіщо  кудись проходити? – якомога жалібніше почав проситися  я. – Відпустіть.
-Ні-і-і, як це – „відпустіть”?? – скипів грізно Палич і помахав на мене вказівним пальцем.-  Це ж, ти понімаєш, фальшиві гроші, ето же стаття!! Це ж -  с конфіскацієй, понімаєш? А ти кажеш – „відпустіть”. Ти сознатєльно прийшов у наш банк і хотів нас, шо називається, кидануть, а тепер кажеш – „відпустіть”. А саме страшне – шо гроші фальшиві, а виглядають точь-в-точь, як справжні! Ето ж яка техніка у вас должна бить!!  Якби не оцей, понімаєш, на купюрі дві тисячі дівятий.... понімаєш... год...понімаєш...

Палич раптом замовк, потер рукою лоба. Розгублено  продовжував белькотіти :
-...понімаєш... Галка, ану, посмотри сюда. Який тут год?

Галка, котра Старша, вихопила у нього з рук купюру, знову стала її крутити-вертіти, як мавпа окулярами. Потім здивовано гикнула:

-Так був же дівятий!  Клянусь, шоб я з цього місця не зійшла! Я ж на собствєнні очі бачила – дві тисячі дівятий год був нарисований! І Ксюха бачила! Ксюха, ти скажи Паличу, ти ж бачила, чи ні?? Дівятий же ж був год!!  Та шоб!....

Ксюха мовчала, продовжуючи сидіти у позі першокласниці і тихо посміхалася мені:

-Ну ви,  дядьку, і гіпнотизьор! А я сразу поняла, шо ви зі скритої камери! - Вона помахала рукою і гукнула комусь позад моєї спини :
-Передаю прівєт моїй мамі Ганні із Переяслава, шо живе на Підверках, і моїй тьоті Розі, шо живе на Оболоні!

Галка тим часом перебирала інші банкноти:

-Так, і тут дві тисячі шостий... і тут... і тут...та шо ж це такоє!? Та я ж сама бачила, шо дівятий був год нарисований! Ладно, Ксюха, чого я прибігала до тебе,га? А, вспомнила, давай печатку, я побіжу!

Палич тихо виматюкався і, махнувши бикам, мовчки вийшов з приміщення каси.  „Бобік” загуркотів двигуном і зник. Касирка Ксюха відрахувала мені положену суму гривень, дала підписати квитанції.

- Отут підпишіть, отут і... і отут.

Третій папірець був чистим.

- А це що таке? – запитав я.

- А це... а це ваш автограф, - знітилася Ксюха. – Я всім буду показувать і хвастать, що мене знімала скрита камера. Я ж так і поняла, що я вас десь бачила раніше...

Я зрозумів, що пити пиво зранку - погана прикмета. Тим більше, аж три кухлі.

продовження див. на  http://gak.com.ua/creatives/1/5425

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Упир Маргарита зваблює Майстра на пластиковому стільці?

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Святослав Чирук, 24-07-2007

подій мало, а враження від тексту гарні

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Олексій Тимошенко, 28-06-2007

Вурдалаки затримуються

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Камаєв Юрій, 27-06-2007

Будинок-3!!!

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© , 25-06-2007

Ма-а-а-а-а-а-ало...

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Олександр, 25-06-2007

© Олексій Тимошенко, 25-06-2007
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.75210404396057 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …