- Чув, шо Ліда пропала?
- Яка?
- Ну Ліда, третій курс…
- Нє, такой не знаю, - я з усіх сил намагаюсь пригадати хто це, але не можу.
- Та знаєш ти її: висока, волоси чорні…
- А поняв. Так шо з ней?
Ми сидимо на лавці під общагою і пємо «Оболонь». В мене «світле», у Сані «соборне».
- Ну шо, два дня ніхто не бачив…
- Тоже мені… На два дня хто угодно пропасти може.
- Та нє, там серйозно. Всі вєщі в общагі, мобіла, даже обув, а її нема.
- Підожди, вона шо в общагі пропала?
- Я ж і кажу. Пішла в комклас, ксєрокси якісь взяла і пропала.
- Ніфіга сібє…
- Да. Уже в деканаті знають, батькам звонили. Якшо завтра не найдеться, начнуть мєнти шукать.
Сидіти на вулиці приємно, спека дня вже спала, і холодне пиво покращує настрій. Коли над тобою крона дерева, світить місяць, і за сьогодні написано три сторінки бакалаврської, можна забути, що живеш у величезному мегаполісі, що скоро екзамени, що на тиждень лишилось двадцять гривень…
- Як мене все задовбало…, - кажу я і ковтаю пиво.
- Не кажи…
- Слава літу!
- Смерть сесії!, - пляшки вдаряються, і нова порція алкоголю тече до шлунку.
Підходить Антон в руках білий «Хайк» і чіпси «Золотисті».
- А ти чого на компі не граєся?
- Надоїло. Подвинтесь.
- Даси чіпсів?
- На.
Зі смаком смаженої курки. Нормально. Розриваю картонну коробку, потім фольгу. Беру відразу три штуки і передаю пачку далі.
- Давай фільм подивимся.
- Який?
- Ну, в сєткі найдем.
- Нічого нового нама, я вже шукав.
- Паршиво.
Я дістаю з кишені нокію. Час: «23:52». За вісім хвилин вахта закриє двері в общагу. Нове пиво я випити не встигну, а це майже закінчилось. Роблю останній ковток.
- Ладно я пішов.
- Давай.
Заходжу в общагу, іду по коридору. Несподівано чую: «ня…ав, ня...ав, ня…ав». Дивлюсь на сходах сидить кіт. Справжній живий кіт.
- Ти, як в общагу попало, створіння?
- Няв.
- Нашов місце де жить! Схавають тебе тута.
- Няв.
Якщо мене спитають, чому я навчився в общагі, то я не думаючи відповім: «Чистить картошку». А якщо запитають: «Чому ще?», то я трохи подумавши скажу: «Ділитись останнім!» От і котярі помогти треба.
- Сиди тут, щас прийду.
В мене ще лишилось кілька сосисок. Назва: «Студентські». Коштують: 9 гривень – кілограм.
«А воно таке їсти буде? Якшо я їм - знач і кошак не отравиться. Логічно? Логічно.»
Повертаюсь на сходи, кладу перед твариною харч.
- На, жри.
Кіт нічого не відповідає і жре.
- Шо вкусно? Понятно, з голодухи все вкусно.
- Прівєт. А ти з ким говориш?, - чую голос позаду себе.
Обертаюсь: стоїть Віка. Відходжу на крок в сторону і показую пальцем на створіння.
- З котярой.
- Ой, яке харошеньке! А одкуда він тут?
- Не знаю. Сам тікишо найшов.
Створіння вже розібралось з сосискою і дивиться на нас. Віка бере його на руки і гладить. Воно мурчить.
«Лучше б ти мене приласкала. Харашо буть котярой…»
- Ладно, я пішов.
- А де котік буде жить?, - вона чухає йому шию, а він мурчить.
- А я одкуда знаю? Думаю, в тебе.
- Нє, нізя… У Наді алєргія…
- Знач тут.
- Бєдний котік, - Віка ставить його на підлогу, - Спокойной ночки.
Я не зрозумів кому вона це сказала, але бажаю того ж їй.
Кошак лишається на сходах сам.
Унівєр. Перерва. Коридор. Стою біля вікна.
- Здарова! – Слава б’є мене по плечу.
- Превед, ведмед!
- Прікінь, шо я вчора бачив, - він говоре швидко, схоже, що його переповнюють емоції, - іду ноччю до себе на етаж, а на ступєньках кот громадний, наче тігр, з крилами, і морда вся в крові. Я побачив – бігом в комноту, взяв фотік… Кажу пацанам, шо там тігр, но ніхто не схотів зі мною іти… А самому стрьомно...
- А я всігда казав, шо трава – наркотік!
- Ти шо хоч сказать, шо таке од косяка може покаться?
- Мені одкуда знать? Я і сігарєт не курю.
- Блін, отвічаю, од трави таке не кажиться, там рєально котяра громадний і морда в крові!
- І з крилами?
- Да!
- Сходи до врача.
- Блін, ну чого ніхто не віре?..
Ми сидимо на лавці під общагою і п’ємо «Оболонь». В мене «світле», у Сані «соборне».
Вечір. Спека дня вже спала. Я надрукував 2,5 ст. бакалаврської шрифтом Times New Roman, кеглем – 14, інтервал – полуторний.
- Чув, шо Ліля пропала?
- Ти вчора казав.
- Я казав про Ліду, а сьодня ше й Ліля, пятий курс, пропала.
- Тоже в общагі?
- Прікінь. Пішла десь в час ночі з комкласа – всі бачили, а в комнаті не появлялась.
- Може у нас маньяк завівся?
Через відчинені настіж двері з общаги вийшов котяра. Сів на асфальті метрах в п’яти від нас.
- Шо, созданіє, жрать хочиш?
Мені здалось, чи кіт справді помотав головою?...
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design