Про творчість Павла Тичини складено багато веселих віршиків та фраз. Його вірші розібрані на цитати, які в час занепаду комуністичної ідеології стають незрозумілими. Багато школярів зненавиділо його за складні для вивчення рядки. «В полі трактор дир-дир-дир. Ми за дружбу і за мир». Та загруз той трактор миру у багнюці та крові закатованих комуністичними вождями, бо він – смертельна машина. «Ленін з нами, — Ленін скрізь!»… І не варто в цьому сумніватись. Замініть Ленін на КДБ і смисл сказаного стане ясним. Збитий ритм, відсутність мелодійності, «дешева» рима… Ось так виглядає кон’юктурщина. Таким ми знаємо Тичину. Таким він став популярним. Вісник комуністичних з’їздів…
Проте Тичина - майстер слова та символізму. Людина, що створила образ сонячних кларнетів не могла раптом стати гірше пересічного поета. Багато чого він приховав у своїх «політкоректних» віршах. « - Нужда! – вони говорять. (А місто в прапорах…)»… Тут написано набагато більше, чим здається на перший погляд. Не все так добре було в ославленому їм же суспільстві.
Звичайно, можна було б махнути рукою і утвердити Тичину як комуністичного поета. Адже зрозуміти набагато важче, аніж осудити. Поет – це озброєна словом людина. Тобто вона завжди небезпечна. В час, коли люди сиділи на мішках і чекали на свій потяг до Сибіру, головним було вижити. У письменника було не багато шляхів до «світлого майбутнього»: припинити писати, стати партійним, пустити кулю в лоба чи дочекатись поки прийдуть в шкіряних плащах, щоб забрати в тюрму чи пристрелити як собаку . Кожен йшов як міг. Тичина пішов хиткою, але найдовшою дорогою… І, напевне, свідомо… «Не мрію, ні, повіки я розмружив — іронія і гордість на лиці, іронія…». На обличчі іронія, а в душі – сарказм. «Товариство, яке мені діло, чи я перший поет, чи останній?». Хіба віруючий в комунізм та його червоний рай задає собі такі питання? Партійний завжди перший!
Таки мав Тичина камінь на серці. Боліло йому, бо бачив систему із середини: як один бандит виносить з Мавзолея тіло іншого. Тому й критикував політику Хрущова. Хто він? Сталініст? Сталін – то ідол. А у віруючого, яким був Тичина, один Бог.
Не однозначно можна оцінювати автора «Пам’яті тридцяти», «Ви знаєте як липа шелестить» чи «Партія веде», «Плуг». Та не варто вилучати сторінки його поезії з хрестоматій, антологій… Знайомий всім Тичина – це міф про запроданство та недолуге перо. Невідомий багатьом – це геній, який ніжно малює сонце у вашім серці, або ножем вирізає слова болю.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design