Цілий день іде дощ. Небо опустилося до землі на рівень витягнутої руки, я насолоджуюсь цим дотиком дива, хочу злитись з ним, відчути себе одночасно однією з його крапель і потоком якоїсь особливої чистоти. Натомість іду під парасолькою і десь глибоко в середині себе вибачаюсь перед дощем за свою людську сутність. Люди, що в сутінках квапляться у свої помешкання, стають зайвими, порушують гармонію витонченого танцю руху живої води, неба і землі. Я хочу зупинитись, без думок вслухатись в пісню дощу, відчути нові, незнайомі прояви у своєму тілі, але думки, на це, чомусь, не зважають, навпаки, заводять то в глухий кут залишків відчуттів прожитого дня, то народжують нові запитання, на які втомлений мозок з одного боку не хоче відповідати, з іншого потребує термінової відповіді. В маршрутному таксі сиджу поруч з колегою, мокрим, гарним чоловіком, ми розмовляємо, мені так спокійно, бо він чомусь вплітається в дощ живою цівочкою води, яка вміє розмовляти, я знову дивуюся і хочу їхати так далеко – далеко. Чоловік в розмові раптом помічає в мені суху травинку, яку я колись забула полити, каже мені декілька слів так просто, спокійно, без емоцій і я відчуваю, як листочки тієї забутої крихітки наповнюються водою, я мить радію, але думки знову не дають спочити – примушують залишити радість за непотрібністю, повертають моє тіло в біль, який не має ніякого відношення до дощу і через це дратує. Я все – таки підкорююсь думкам, хочу проаналізувати сказане чоловіком, але зустрічаю очі його жінки, яка їде в цьому ж маршрутному таксі, її розумний лагідний погляд повертає мене назад в дощ, я посміхаюсь хмаринкам її очей і думки вправно виводять нас обох з кола цікавості продовження поїздки, німого і мовного спілкування. Я виходжу в дощ, в приємну самотність, накрившись парасолькою, знову хочу відчути в собі щось нове, незвідане, але перед очима постають картини, недоречність яких не можна пояснити ні дощем, ні втомою. Я підставляю руку дощу, холодні краплі цілують пальці, долоню, пестять їх поверхню, а намальовані уявою картини від цього тьмяніють, поступаючись місцем іншим, не таким болючим… Дощ знає про мій прожитий в хаосі неправильної поведінки день, вітром обережно підіймає парасольку, змочує обличчя живим дотиком, переконує думки, що помилок у людей взагалі не існує, люди просто не вміють прочитувати їх суть, роблять поспішні висновки – все в житті для чогось потрібно, все раціонально і виважено. Перед моїми очима, як в кіно, починають пропливати кадри спілкування з людьми, я бачу себе, їх і відчуваю, що головним в цьому калейдоскопі відчуттів було Небо і Дощ, а я просто так дивилась в вікно і повторювала не свої слова дратливості і занепокоєння, що він іде так довго. Дощ пробачає мою недолугість, проводжає додому з твердою впевненістю, що я все зрозумію і заспокоюсь. Я не хочу заходити в помешкання, але дерева, кущі, маленькі квіти біля будинку, досхочу напившись життєдайної вологи, залишають в собі чаруюче плетиво крапель, віддають своє зважніле листя їх танцю і я відчуваю себе зайвою в цьому загадковому дійстві природи. Потім, закутавшись в теплу ковдру, я ще довго стою біля вікна і, коли холодна шибка його обличчя ніжно пестить шкіру мого, згадую чоловіка, розумні ніжні очі його жінки, з'єднаю їх в одне ціле і вдале поєднання тихою крапелькою лягає на листячко политої чоловіком в маршрутному таксі загубленої мною колись травинки. Вона від радості плаче, я посміхаюсь їй і вперше за сьогоднішній день відчуваю, що думки розслаблено кваплять моє тіло в сон. Вночі мені сняться смішинки в примружених очах мокрого чоловіка і дощ, який вводить мене у свої краплі. Я радію, бо завдяки цьому, можу легко, майже нечутно торкатися світу…
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design