Я хворів. В лікарні неподалік західного передмістя, я стояв біля вікна з набитим тампонами носом, і уривчасто дихав та зволожував рота язиком.
В мене була лихоманка. Вчора у вечері, висока температура спричинила сильну носову кровотечу, котру вдалося погамувати тільки о півночі. А сьогодні, я вже стояв біля великого вікна лікарні збудованого ще поляками, на мальовничому пагорбі засіяному саджанцями молодого бука.
Йшов дощ. Йшов дощ, а я стояв і дивився як він йде. З кінця палати доносився гомін статечних чоловіків, які гомоніли про страви, і один з них доводив, що найсмачніший сир він їв тільки за Польщі, в молодості. У найпшиднєйшій молодості, котра овіяла і його надією на щастя. В нього був діабет. І мені здавалося, що він ось-ось, якось сумно помре, збагнув головне і захопивши цю нитку з собою, у самість смерті.
З ранку, коли стало легше, і я відлучився на сніданок, мені зробили прикрість. Я зрозумів це одразу як тільки-но повернувся до ліжка і побачив, що моє простирадло обісцяне. Воно було не моїм, я був сухий. Мені його підмінили. А підмінив мені той чоловік з землистим не голеним лицем, в котрого була хвороба, яку він так і не зміг подолати. Мені було десять, і я пішов сперечатися з медсестрою шукаючи справедливості, та вона стояла і співчутливо мовчала. Про що вона думала? Білизну в лікарні міняли що п’ять днів. В мене залишилося два. Я скинув загиджене простирадло до долу, і вирішив спати на ковдрі, зовсім не прикриваючись. В палаті було тепло.
Я стояв біля вікна і думав про того ястрибка, що лютував по війні у нашому місті, відшукуючи винних для радянської влади. Моралістом я ще не був, і думки мої торкалися тільки смерті. Його застрелили тут, на тому місці, де зараз спав чоловік, що обісцявся в ночі. Йому просто прострелили голову, одного травневого ранку, коли він одужував після ножового поранення в живіт. Цю історію розповів мені батько.
Як до лікарні під’їхав армійський бобік, і офіцер в формі НКВД сказав:
- Прієхали повідать своєго товаріща!
- Прошу панове, - відповів лікар, - але не довго, він ще слабий.
Офіцер зайшов до палати, і склавши долоні до купи всміхнувся:
- Пух, пух!
Далі вихопив револьвера, і вистрелив ястрибкові прямо в голову, декілька разів, так, що череп розлетівся вдрузки змастивши мізками та кров’ю кут палати, покритий біло-синіми шпалерами.
- До свіданіє.- люб’язно промовив офіцер виходячи до скам’янілого від жаху лікаря та медперсоналу, і розуміння того, що біда пройшла поруч, верталося до них помалу, потрохи спонукуючи їх до дії.
- Бандерівці!- прохопився хтось.
Так. То були бійці УПА. І хто зна, можливо і вони склали свої голови біля якогось карпатського села.
Стало тепло. Дощ вщух. Земля висохла. Тампони витягли з носа і я вільно дихав. Закутавшись у лікарняний халат, я вийшов на пагорб, і під вже літнім вітерцем дивився на старе місто. Раптом мені здалося, що і в мене стріляють. Я впав наче підкошений, і покотився по схилу до низу, чіпляючись за саджанці, по свіжій траві, розкинувши руки.
Тоді я падав так ще багато разів, і кожного разу зазнавав неймовірної втіхи, що шпаринами підіймалась до серця, зі стегон.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design