Перший поверх будинку, де розміщувалося видавництво „Бористен”, займали нотаріальні контори. Просторий колись, а тепер захаращений, вестибуль було поділено навпіл різноколірними килимами, що розходились від дверей у різних напрямках. Червоний вів до масивних шкіряних дверей з позолоченою табличкою „Нотаріус”, а зелений обривався за якихось півметра від інших – з написом „Нотар”.
Я якийсь час постояв приголомшено біля дверей, міркуючи, чим же займаються ті дві контори з різними назвами, аж доки до мене дійшло, що вони, либонь, таким чином уникають конкуренції за клієнтів. Принагідно, подякував Богові, що послуги жодного з тих дядьків під кольоровими табличками мені не потрібні, і впевнено попрямував до старих мармурових сходів на другий поверх. Сходи були заставлені здоровенними фанерними коробками – видно, одна з контор нещодавно переїхала, якщо, звичайно, „Бористен” не з’їжджав у пошуках кращої долі...
Дивно було чути, як відлунюють мої кроки у вестибулі з такою кількістю килимів; все-таки це було несправедливо. Дістав із портфеля жирного маркера і написав на найпершій коробці – „Видавництво Бористен”. Тепер, нарешті, все стало на свої місця – вдоволено подумав я.
Сходи були довгі й круті, а коробки все більшали й більшали. Вони нагромаджувалися одна на одну , щоб не котитися сходами. Я з жахом уявив, що було б, якби хтось надумав зрушити нижнього ящика. Остання була такою великою, що я мусив притискатися до стіни, аби з нею розминутися. Назбирав на куртку пилюку і довго обтрушувався на сходовому майданчику, пошепки лаючи всіх переїжджих нотарів та їхні ящики.
Переді мною лежав порожній коридор з двома рядами дверей. Я почав навмання смикати за ручки то з одного, то з іншого боку коридору, але всі двері були зачинені. Нарешті, одна ручка піддалась – я з несподіванки роздзяплив двері з диким хряскотом, аж налякав тітоньку, що сиділа собі в куточку кімнати за столиком, читаючи книгу, загорнуту у газету.
– Ой, ви чого!? – затинаючись запитала вона. Я подумав, що пройти мимо останнього ящика на сходах можуть лише такі ось худющі люди, але вголос сказав:
– Перепрошую. Я хотів б ознайомитися з вашим асортиментом, може, щось куплю...
Тітонька стенула плечима:
– Візьміть прайс у директора. Я ж не можу вам дозволити порпатися у фондах. Третій кабінет наліво... – сказавши це, тітонька знову занурилася в читання і, здавалось, не звертала на мене жодної уваги.
Я обережно зачинив за собою двері і пішов шукати кабінет директора. Це було не важко, зважаючи на те, що то були єдині нові двері у коридорі. Шкіряні, з „золотою” табличкою. Я постукав і обережно їх прочинив – порожньо. Повагавшись трохи, я увійшов. На столі перед входом, як на замовлення, лежав прайс. Звісно, варто було б дочекатися директора, та мені кортіло хоч одним оком глянути на перелік книг, тож я нахилився трохи вперед, вивернув голову набік і почав читати.
Спочатку відчув розчарування – кілька всім відомих класиків, кілька новомодних андруховичів за нестудентські ціни... А потім – останній у списку – Улас Самчук! Другий том трилогії „Волинь”! Хтось, може, посміється з цих знаків оклику, але це лиш тоді, коли цей хтось не читав першого і третього томів?. Я пів-Києва свого часу оббігав, шукаючи його, та все дарма.
– А що це ви тут робите, молодий чоловіче? – озвався позад мене владний голос. Я похолов і оглянувся – переді мною стояв власною персоною директор видавництва „Бористен”. Високий дядько з кулястим пузом у сліпуче-білій сорочці. – І хто ти такий, га?!
– Я? – щось закипіло в мені, не люблю, коли незнайомі звертаються до мене „на ти”. – Я – людина.
– Людина! – передражнив мене директор. – Це тільки на зоні так говорять: кто такой? – человек! А ти мені кажи, якщо вже стоїш у моєму кабінеті, ти хто – студент, кур’єр, робітник...
– А хіба звання людини не найголовніше? Хіба не можна бути студентом, робітником, директором, не будучи при цьому людиною? – заперечив я і раніше, ніж устиг –збагнути, що ж я власне сказав, був без зайвих церемоній випханий за двері. Мети, принаймні, досягнуто.
Вже за мить я стояв перед худорлявою тітонькою.
– Мені Самчука, будь ласка. „Волинь”, другий том.
Тітоньчині очі загорілися цікавістю.
– А чому саме Самчук?
– Не знаю. Подобається.
Вона розуміюче кивнула головою, зітхнула злегка, зняла із книги, котру читала, газетну обкладинку і подала книгу мені. То була „Волинь”.
– А знаєте, чому подобається? Бо про людей написано. По-справжньому. Для людей.
Будь ласка, читайте також: "Перспектива (з нотаток книголюба)"
"Підсобне підприємство (з нотаток книголюба)"
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design