Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 43572, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.137.161.222')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

ГОЛОДОМОР. 23. Прокляття матері.

© Анатолій, 13-11-2016
ПРОКЛЯТТЯ МАТЕРІ
Жорстокий голод, людоїдство, злодійство, розгул кримінального світу, зґвалтування, вбивства - все це було у дні масового вмирання громадян в тридцять треті роки.
Голод в Україні в першій половині минулого століття поставив населення багатьох областей України на коліна. Зголоднілі і обессилившие жителі моєї України навесні 1933 року йшли в народ з простягнутою рукою, як жебраки. Вони йшли жебракувати до таким же голодним людям, як і вони самі. Не випробувавши щасливої долі у своїй місцевості, голодуючі громадяни моєї квітучої України виїжджали туди, де їх ніхто не чекав. Щоб не померти голодною смертю, щоб вижити, щоб жити, вони виїжджали в сусідні республіки, в далекі великі і малі міста. Від'їжджаючи, вони плекали надію на те, що там, далеко від своїх рідних місць, їм посміхнеться щастя, і вони не помруть лютою голодною смертю. Вони кидали свої насиджені житла, не назавжди, а з метою перечекати важкий голодний час, і їхали, куди очі дивляться. Багато громадян України з багатьох причин не могли залишити свої будинки, свої сім'ї і поїхати в невідомість. Голод їх гнав у сусідні села. Йдучи зі своїх будинків, вони сподівалися, що до них виявлять милість чужі люди, дадуть хліба або невелику картоплину, і вони не помруть. Наші жителі села йшли просити милостині в сусідні села. З далеких і близьких сіл, голодні люди приходили просити хліба і в наше село. В пошуках хліба вони приходили групами, поодинці, з малими дітьми.
З метою пошуку їжі в нашому селі була жінка з двома своїми дітьми: дівчинкою, - вона була старшою дитиною, і маленьким хлопчиком, від трьох до шести років. Діти зайшли просити їжі, в один з будинків, а їх мама зайшла в будинок, який знаходився по сусідству. Коли мама вийшла з дому, в який заходила просити милостиню, вона не побачила на вулиці своїх дітей. Жінка, почекавши якийсь час, підійшла до будинку, в якому повинні були знаходитися її діти. Через деякий час з будинку вибігла засмучена і плакуча її донька. Серце підказало жінці: «з її сином трапилася біда». Вона намагалася зайти в будинок, в якому знаходився її син. Господиня в будинок її не пустила. Закривши двері сіней, вона не дозволяла мамі зайти в будинок і забрати свою дитину. Сльози і передчуття чогось непоправного переповнювали її тіло і її свідомість.
Жінка зі своєю дівчинкою пішла в сільраду і розповіла працівникам сільради про те, що трапилося. Працівники сільради прийшли в будинок, на який вказала мама хлопчика. У печі будинку горів вогонь. У полум'ї вогню стояв чавунець. ... Під час обшуку була знайдена тільки головка маленького хлопчика, сина нещасної жінки.
Громадяни, котрі здійснили цей жорстокий вчинок, органами правопорядку не була затриманї. Працівники правопорядку господиню будинку не заарештували. Вона і її доросла донька, залишилися і надалі проживати в селі в своєму будинку.
Аналізуючи ситуацію того часу, я не можу знайти відповідь на питання: чому ці канібали залишилися не покарані. На мою думку, вони залишилися на свободї тому, що, можливо, хтось з їхніх близьких родичів працював у сільраді або в районних органах. Отже, приховавши злочин своїх родичів, він міг надати їм сприяння і захист. Або, у дні масового вимирання людей було дуже багато випадків людоїдства, і працівники міліції не встигали розслідувати всіх злочинів. Або, можливо, канібали не були покарані з-за того, що працівники міліції, приховуючи факт злочину, тим самим зменшували статистику людоїдства. Отже, вони не зацікавлені були в оформленні кримінальних справ. Потрібно врахувати, що в ті роки голодного вмирання громадян, співробітники правопорядку були зайняті і іншими справами. Вони займалися колективізацією і раскуркулюваням сільських жителів. В результаті чого, ця людожерка за свій злочин, опинилася на волі і не понесла покарання.
Коли мені розповіли цю історію, я згадав, що в роки моєї юності цю історію мені розповідала моя мама. Минуло дуже багато часу, і я забув розповідь мами про цю трагічну подію.
Кажуть, мама вбитого хлопчика взяла головку свого сина, загорнула її в матеріал, понесла її додому, щоб поховати її на кладовищі в своєму селі. Закривавлена головка, - це все, що залишилося від її маленького сина.
Скільки разів я намагався внутрішньо усвідомити трагічний стан матері, яка, щоб врятувати своїх дітей від голодної смерті, прийшла в чуже для неї село просити милостиню, і з якою так жорстоко вчинили люди, убивши її дитину. Мій розум не може усвідомити психічний стан матері, яка опинилася в чужій місцевості, і так трагічно закінчилися для неї і її маленької дитини пошуки хліба. Вона йшла з дому зі святої надією і метою; порятунку своїх дітей.
Образа і сльози давили на її свідомість. Душевна гіркота від втрати сина і усвідомлення своєї безпорадності перед тим, що трапилося, викликали в неї ненависть до себе, до цього чужого для неї села, до людей цього села, та до жінок, які вбили її сина. Вона втратила віру в людей, у їх порядність. Вона не бачила подальшого сенсу жити в цьому світі. Необьемне горе великої втрати тиснуло на її свідомість. Відчуття того, що життя на цьому закінчилося, перекривало її дихання, позбавляло розуму, сили жити і мислити. Вона ненавиділа людей, ненавиділа себе, ненавиділа цей чорний день. Відчайдушний крик її безпорадного тіла луною рознісся над усім селом: «ТАК БУДЬТЕ ВИ ВСІ ПРОКЛЯТІ!».
Слова прокляття нещасної мами пронеслися над селом, у небесних далях, і повернулися луною в життя і серця канібалів, щоб вразити їх за вчинений злочин.
Минуло багато років від тої жорстокої події. Прокляття мами і зараз чути у вухах багатьох жителів нашого села. Воно проявляється своєю силою, діянням і в житті спадкоємців тих осіб, які в дні голодомору зробили великий гріх перед Святими небесами, перед людством.
Маленький хлопчик зайшов у будинок просити у людей хліба. Але люди, замість подання йому милостині, вбили його, наклавши руки на життя, щастя і майбутнє цього маленького Божого чада. «НЕ УБИЙ», - це одна з десяти Божественних заповітів, який, порушивши його, злочинці вчинили гріх перед Богом, перед святими Божими Законами, перед Всесвітом.
PSE: Божественний закон справедливий! Вбивці душ людських, за великий чи малий злочин, повинні бути покарані. Їм не повинно бути прощення: ні на землі, ні на Небесах.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Михайло Нечитайло, 17-11-2016
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.44151902198792 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …