Надвечір того ж дня до Івана Герасимовича постукали в двері.
- Заходьте, - втомлено мовив, злазячи з лежанки, господар.
Зайшли якісь молодята з дитиною на руках.
- Чиї будете, діти? – перепитав Іван Герасимович, бо молодих у селі знав поганенько.
- Чижі ми, - відповіли дідові, - Марійка та Гена. А це донечка наша – Анжела, - посадили дитя на стільчик.
- І чого ж ви, діти, хочете?
- Ми не були на зборах, бо нам не до них, - мовив Гена. – У нас така біда, що… - не витримав, витер сльозу.
Дід чекав.
- Ви, Іване Герасимовичу, мабуть, чули, - провадив Гена далі, - що наша Анжела страшенно хвора. Але є надія на порятунок. У Німеччині беруться за операцію. Тільки от, - запнувся, - коштує вона сімдесят тисяч… євро.
- Допоможіть, дідусю, - впала Марійка Герасимовичу до ніг, обхопила за валянки, - ми по всіх світах гроші збирали, ми й на центральних телеканалах свій рахунок світили, але зібрали лише двадцять тисяч. Ви нам за батька будете, ми на вас, як на святого, молитимемося – врятуйте дитину. Ми не були в селі, ми все по лікарнях, ми не чули про вас, інакше раніше прийшли б. Молю, - здійняла руки, - молю, як Бога, врятуйте дитину.
- Вона в нас одна, - опустився й Гена на коліна, - а другу Марійка родити не зможе, важкі були роди, операція тяжка була…
Дитя тим часом чомусь засіпалося, беркицьнуло зі стільчика, ним трусило, з ротика перло слину. Молодята кинулися до дитяти, жінка притисла його до грудей.
- Гено! – верещала. – Гено!
Кинулась у двері, чоловік за нею – і тільки крик линув над вулицею, женучи людську біду в нескінченність, де їй ні краю, ні зупину, ні просвітку.
Аж спалося погано від того крику Івану Герасимовичу.
Ледь дочекався ранку, пошкандибав ще вдосвіта селом до хати старого Чижа – де молоді живуть, не знав, певно ж, при старому.
Молоді, як виявилося, жили в райцентрі. Старий Чиж, що вже спився до краю та тільки тим і займався, що збирав попід магазином пляшки з-під горілки та пива й виціджував з них останні краплі в беззубий рот, спросоння так і не зміг пояснити, де ж живе в райцентрі його син.
Іван Герасимович знову пішов до Антончука, запитав, чи не знає той, де живуть у райцентрі молоді Чижі.
- І тим нещасним хочете допомогти? – перепитав Антончук. – Але ж ви вже розподілили всі гроші.
- Не твоє діло, - грубо обізвався Іван Герасимович. – Я ж теж житель села, вділю зі своєї пайки.
Того ж дня, крекчучи, відбув до райцентру, відшукав по Антончуковій наводці обійстя Чижів, подзвонив у двері.
Перед дідовими очима стояв змарнілий Гена.
- А жінка твоя де? – перепитав Іван Герасимович.
- Завіз назад до Києва, до лікарні. Там навряд чи допоможуть, немає в нас потрібних фахівців і технології лікування сучасної немає – але несила дивитися на дитячі муки. Ех, були б гроші, я б у Німеччину…
- Давай рахунок, - мовив Іван Герасимович. – На днях перерахую, скільки ти казав, сімдесят тисяч…
- Дідусю, - зітхнув Гена, - сімдесят тисяч євро. Ну, двадцять уже є, а ще п'ятдесят. Це майже півтора мільйони нашими.
- Ого, - аж крякнув дід.
- Я ж кажу – безнадійно все, - махнув рукою Гена, сів на східці, похилив голову.
- Не хилися, козаче, - сів поряд Іван Герасимович, - життя тебе б’є, а ти здіймайся, ти в його долоню, що ляскає тебе по щоці, зубами вгризайся – і держися. Бог з ними, односельцями тими, зароблять собі, як не лінуватимуться, грошей, досить з них і половини обіцяного. Врятую краще твоє дитя – це вартує того, аби брехати всьому селу.
- Ви…, ви…, ви…, - запинався Гена, - ви даєте гроші?!! Дідуню… ви…
Зняв картуза з дідової голови й поцілував старого в чоло.
- Я за вас змолю небо, - мовив.
- Ти, сину, - витирав Іван Герасимович очі, - не дави сліз з моїх зіниць, вони й так змиті ними, що аж вицвіли, ти краще скажи, чи є в тебе машина.
- Є! – верещав Гена.
- То давай післязавтра під’їдь до мене, я піднатисну на Антончука, щоб завтра за день зібрати в людей копії ощадних книжок чи там рахунків, бо я плутаюся в сучасному банкоматі, та змотаємося в одне місто, та зробимо добру справу. І людям гроші перерахую, й тобі заодно, щоб за одним рипом усе добро сотворити.
- Та я й зараз, я післязавтра обов’язково, а зараз підвезу вас до села, - белькотів Гена.
Машина мчала трасою.
«Трохи незручно перед людьми буде, - міркував Іван Герасимович, - обіцяв по десять, а вийде по менше. Та біс з ним, віддам усе людям, і свою пайку теж віддам, досі мені пенсії вистачало, вистачить і надалі – скільки вже мого віку. А дитя хай живе».
Минали дні. Сидів на лежанці колишній мільйонер, щось прихворів трохи, гладив двох воркітливих котів – аж глип, суне гурт людей до хати.
«Ох, почнеться зараз це дякування за турботу, - подумав і аж повеселішав. – Будуть дякувати, то треба ж і почастувати людей. Десь був слоїк з оковитою».
Прогнав геть котів, зліз з лежанки, витяг з підпіччя зо дві літри горілки – для натирання беріг.
Хтось так смикнув двері, наче хотів їх вирвати й закинути аж на Місяць.
- Що це воно, діду, за непотребство? – ще з порога роззявив рота Гришка Миндик, генделиків місцевих володар.
За ним сунув натовп – морди одні хмурніші за інших.
- Це не непотребство, - верещав Лук’ян, отой, що біля цвинтаря живе, - це гидь якась, а не людина перед нами.
- Що таке? – стояв зі слоїком серед хати, не розуміючи нічого, Іван Герасимович.
- Заливаєш нашу тугу, луб’я старе, - кинувся до слоїка Лук’ян, вирвав йог з рук, гепнув об долівку, - пропив розум, то нащо ж віру нашу пропивати було?
- Яку віру? – аж губи затрусилися в діда.
- Нашу, - витріщив очі Миндик, - віру в оті обіцяні десять тисяч, з яких лишилася тільки половина.
- Ну, знаєте, - оборонявся Іван Герасимович, - я життя дитині рятував, а ви не обіднієте, он які мармизи повносили в хату, лиснять, наче сало топлене.
- Яке ще дитяче життя, - лементувала Ганна Вихристюк, - Чиженяті?
- Чижам, - поправив Ганну Іван Герасимович.
- Та як рятувати таким дітям життя, - стояв серед калюжі розлитої горілки Лук’ян, - то краще вже було ті гроші закопати мовчки, але не відривати від наших ротів, а закопати свої…
- Ви…, - трусилися в Івана Герасимовича губи, - ви…, ти…, - тицьнув пальцем у Лук’яна, бо найближче стояв, - та ти паскуда з паскуд.
- Я паскуда? – перепитав Лук’ян. – Це я паскуда? То я людей не дурив. Я як обіцяв комусь десятку до складки, то завжди десятку й давав. І я паскуда тепер? А хто ти, діду? Все село зґвалтувати, бризкати слиною з трибуни, а потім зажалітися над копійкою й заникати її тихцем!... Треба було зразу пообіцяти по п’ять тисяч – і все було б чесно, й ніхто б не мав претензії.
- Я ж дитину врятував, паскудо, - стояв на своєму Іван Герасимович.
- Діду, спустіться на землю, зійдіть до правди, - порадила Ганна Вихристюк, - ми ще не встигли ваші копійки отримати, як Чижі своє дитя зарили в землю – померло, бідолашне.
- Як? – осікся Іван Герасимович.
- А отак, - верещав натовп.
- А отак, - повторював Лук’ян, - померло – й усе. Тож нічого на нього списувати обіцяні людям і заникані тихцем для себе гроші. Нас що обурило, діду – нас обурила брехня. Не можна дурити все село, не можна вважати його за паскуду – на себе спершу треба глянути, на свої слова та дії. Соромно тобі повинно бути, діду. Дуже соромно. Пішли, люди.
Попхалися всі надвір.
- Людоньки, - мчав слідом Іван Герасимович, - я ж дійсно гроші Чижам…
- Діду, - обернувся Лук’ян, - годі вже виправдовуватися. Не ймемо ми тобі віри. Ти сам до своїх слів прислухайся, на рахунки свої в банках глянь і подумай – сам у белькотіння своє віриш?
І грюкнув дверима.
Так грюкнув, паскуда, аж шмат штукатурки зі стелі впав – хто тепер дідові ту стелю змастить.
Серце боліло, як навіжене. За всі вісімдесят шість ні разу не боліло – а це розійшлося, наче хотіло відболіти за всі роки. Та все ж зібрався Іван Герасимович, поїхав на райцентр.
Добрався до знайомої хати Чижів.
Його стріли похмурі, зсірілі молодята.
- Здрастуйте, діти, - скреготів старий, - я співчуваю вам, я ж не винен, що так трапилося, я хотів від усієї душі допомогти. Ви вже мене пробачте, але оскільки мої гроші вам уже нібито як ні до чого, а я перед селом вийшов брехуном, то поверніть мені гроші, я роздам їх людям – та й розійдемося кожен із чистою совістю.
- Не поверну, - мовив Гена. – Тут і сільські ваші вже прибігали, я сказав, що ніяких грошей не бачив. Ми хочемо дітей усиновити, дитячий будинок на дому відкрити, нам гроші ого-го як потрібні, а ваші сільські однак їх проп’ють, розтринькають – не поверну я грошей.
- Сину, ти ж казав, що небо за мене змолиш, - тільки й зміг вимовити Іван Герасимович.
- Змолю, - не відпирався Гена. – Але грошей не поверну.
- Марусю, я ж для вас… - простягнув дід руки до молодиці.
- Що ви для нас? – визвірилася та. – Анжелки немає, більше своїх дітей не буде, що ви для нас? Грошей жалко? Ну й хай. Не віддам я їх вам, я хочу ростити дітей, хай не своїх, то чужих, а хто мені їх дасть, тих дітей, на виховання, як я буду гола й боса. Немає в нас ваших грошей, діду, є наші – оце і вся балачка.
- А я б вам, навіть якби ви були найбагатшими в світі, не дав би дітей на виховання, - шепотів Іван Герасимович. – Чого ви їх зможете навчити? Паскудству хіба що.
- Це ж чому? – образився Гена.
- А хто ж ти такий? - шипів Іван Герасимович. – Людина хіба? Ні. Паскуда ти, Гено, паскуда остання на землі, ось хто ти.
- Це ще велике питання, хто на цій землі паскуда, - мовив Гена й закрив перед дідом двері.
Скривився Іван Герасимович та й пішов поволі вулицею.
Геть від паскудства, від світу, від усього.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design