У одному лісі жив зайчик. Він був маленький та сірий. Звали цього зайчика Невмивайко. Таке ім’я дали йому лісові мешканці за те, що зайчик ніколи в житті не вмивався.
Щоранку мама-зайчиха ставила біля зайчика посуд з тепленькою водою, мило, рушничок. Але Невмивайко тільки тупав ніжкою і кричав:
-Не буду вмиватися! Не хочу вмиватися!
Мама-зайчиха і тато-заєць говорили зайчику:
-Потрібно вмиватись, щоб шубка була чиста, гарна та пухнаста.
Та як не вмовляли мама з татом сина, зайчик вмиватись не хотів.
Якось одного літнього дня Невмивайко сидів на галявині і побачив великого фіолетового метелика, що присів на траві. Невмивайко підбіг до метелика і запропонував:
-Метелику, а давай гратися в лови.
-Це як? – не зрозумів метелик.
-Ну це ти будеш тікати, а я буду тебе наздоганяти.
-Гаразд! – погодився крилатий.
Метелик перелітав з квітки на квітку. А за ним стрибав Невмивайко і намагався спіймати його.
Так весело підстрибуючи, Невмивайко не стямився, як спіткнувся і впав в болото. Сіра шубка зайчика вимазалась і стала геть чорною. Виліз Невмивайко з болота і захотілось йому додому. Побіг він до мами і тата, аби розповісти, яка біда з ним трапилась.
Прибіг Невмивайко додому, стукає у двері.
-Хто там? – питають батьки.
-Це я, ваш син - Невмивайко.
Тато і мама визирнули через віконце і побачили знадвору якусь темну істоту.
-Не правда, в нашого сина Невмивайка шубка - сіренька. А ти ж якийсь темний звір. Ти не є Невмивайко, іди геть.
Пішов Немивайко, сів на пеньочок і заплакав. Плаче-плаче, та раптом до нього на ніс сідає фіолетовий метелик і питає:
-Чого ти плачеш?
-Я впав в болото, замурзався і тепер тато з мамою мене не впізнають.
-Я знаю, як твоїй біді зарадити, - сказав метелик.
-Як?
-Іди на річку і помий свою шубку.
-Але, я не хочу митися. Я ще ніколи в житті не вмивався.
-Вода не зробить тобі нічого погано, - відповів метелик і полетів геть.
Рад не рад Невмивайко мусів послухатись поради метелика. Пішов до річки, заліз у теплу водичку і знову його шубка стала сірою. Тільки трошки підсохло хутро на сонці, як Невмивайко пострибав додому. Мама-зайчиха та тато-заєць дуже зраділи, що їх син повернуся.
З того часу Невмивайко полюбив вмиватися і почав митися дуже часто. Тому лісові звірі стали називати його Вмивайко.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design