Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2697
Творів: 51469
Рецензій: 95964

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 39408, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.17.156.141')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Історична проза

ПЕРШЕ КОХАННЯ

© , 21-09-2014
                                      ПЕРШЕ КОХАННЯ

Глава з роману Аркадія Польшакова "Кошовий отаман"

Любов, мабуть, саме ніжне, тонке душевне почуття, що окрилює людину. Вона оголює, розкриває серця людей. Любов була і є в усі часи в усіх народів на нашій планеті і їй всі віки покірні.
Любов дарує людям крила і возносить під хмари, а деколи роняє в прірву прози життя. З любов'ю здається і весь світ стає краще і добріше. Любов завжди прекрасна, коли вона взаємна і існує тільки для двох.
Свою любов Петро знайшов не десь далеко, а у себе на батьківщині. Вони зустрілися випадково, після нетривалого теплого літнього дощику, який чомусь в народі називають «сліпим дощиком». Це коли сонце світить, а на небі одна або дві вагітні хмаринки раптом вирішили розродитися короткочасним невеликим дощем.
Дерева, листя, трава вмиті дощем, ніби оживають, в повітрі стоїть така цілюща благодать, що дихаєш, дихаєш цим чистим повітрям і не надихаєшся.
Літній теплий дощик застав Петра на лузі, де він косив сіно для коня. Дощ змусив його тимчасово сховатися під гілками великий плакучої верби, що росла на березі.
Туди ж прибігла, ховаючись від дощу і Марина, дочка коваля Миколи Ющенко.
Марина, забігши під густі коси верби, яка накрила її своїм зеленим парасолем, не відразу помітила Петра. Дівчина стояла і поправляла змочене дощем  волосся. Петро був за деревом і крадькома дивився на неї  і не міг відірвати захоплений погляд від дівчини.
- Яка гарна, - подумав він, і як швидко Марина підросла. Він пам'ятав її дівчиськом, а зараз вона просто красуня. Петро стояв і дивився, як світить діамантова крапля дощу на її щоці. Він посміхнувся і сказав:
- Здрастуй, Марино! Тебе, як і мене, дощик загнав сюди під вербу.
- Ой, хто тут? - Обернувшись, запитала дівчина і, побачивши його, здивовано мовила:
- Це ти, Петре!
- Я!
- Давно не бачилися ми з тобою, Петре!
- Так! Давненько!
- Напевно, ще з тієї пори як ти в джури подався на Січ.
- Та з тих пір!
- А ти, Петре, здорово вимахав, справжнім козаком став.
- Так, тепер я козак, у Кочубея перебуваю.
- Надовго приїхав? - Запитала Марина.
- Ні! Матері допоможу і потім повернуся на Січ.
Дощ як раптово почався, так раптово й закінчився. Марина з Петром вилізли з-під гілок верби на ласкаве сонечко. Над річкою з'єднуючи береги, грала всіма кольорами красуня веселка-дуга.
Петро побачивши веселку, дивлячись на Марину, вимовив:
- Дивись, яка яскрава веселка в небі розцвіла!
- Так, красива, перекинулася мостом на два береги! - Захоплено сказала вона, трохи згодом додала. - Кажуть веселка - це на щастя!
А про себе подумала, серед дівчат побутує повір'я, що така веселка з'єднує не тільки береги, а й серця людей. І подивилася на Петра, очі їх зустрілися і козак потонув у її бурштинових сонячних променях.
Вона посміхнулася йому і сказала:
- Мені пора, рада нашої зустрічі. Приходь сьогодні ввечері на вечорниці, потанцюємо, поспіваємо, як раніше це було.
- Прийду обов'язково! - Сказав Петро і, взявши косу, відправився косити  свою ділянку трави на лузі.
Він всю дорогу думав про Марину. Якась надзвичайна хвиля підхопила і понесла по хвилях почуттів.
Він косив траву з таким завзяттям, що "травушка-муравушка" сама лягала рівними радами перед ним. Петро косив і думав про неї, думав і косив, коса в його сильних руках виблискувала, співала брязкаючи:
- Вжик, вжик, вжик! Глянь на новенького, від любові готовенького...
Чарівливий, дурманний запах скошеної трави і хвилі непояснених почуттів зачарували його. Такого з ним ніколи раніше не було, не траплялося.
До вечора він скосив все, і якби Марина попросила його скосити весь берег річки до горизонту, Петро і це встиг би зробити. Так він поспішав, щоб при повному «параді» з'явитися на вечорниці, куди його запросила Марина.
Увечері  вдома Петро довго приміряв свій новий святковий костюм. Мати, побачивши його таким франтом, запитала:
- Петре, а куди ти в такому вбранні збираєшся піти?
- Да,  так, мамо, прогуляюся з хлопцями!
- А може з дівчатами?
- Мамо, тобі, вже розвідка доповіла з ким?
- Синку, та це село, тут всі знають про всіх і навіть більше: хто з ким дружить, хто куди бігає, хто горілку продає, а хто її прокляту п'є ...
- Так, так, від жіночих очей не сховаєшся, - зауважив, посміхаючись Петро.
- Ти синку  головне з цією справою не спіши, придивись.
- Не хвилюйся мама, де наша не пропадала, і тут не пропадемо! - Так закінчив цю розмову Петро і поспішив на вулицю.
На березі річки в гаю ввечері зібралася майже вся молодь села. Серед ошатних дівчат і хлопців Петро побачив Марину.
- Боже мій! – В думках сам собі вигукнув він. - Сама весна-краса  з'явилася сюди на берег річки.
На Марині була надіта красива «вишиванка», квітчаста спідниця, взута вона була в червоні чобітки, а на голові красувався живий вінок з ромашок і польових квітів.
- Здоровенькі були! - Звернувся до всіх Петро з традиційним привітанням.
- І тобі не кашляти! - Почулося у відповідь.
- Петре, як ти вимахав, справжня каланча! - Вигукнула подружка Марини, Фрося.
- Та на ньому можна орати і сіяти, так він  вимахав! - Додав гармоніст Семен. - Приєднуйся до нас, і він розгорнувши гармонь, почав "наярювати" іскрометного гопака.
Давнішній суперник Петра Павло Савицький, який теж приїхав у село, хвацькі увійшов у коло і врізав так звану «чесанку». При цьому він виробляв карколомні «колінця» і «викрутаси» від чого отримував захоплені вигуки глядачів:
- Давай, давай Павло! Покажи, як гопак танцюють!
Павло, продовжуючи рубати «чесанку», в танці наблизився до Марини, запрошуючи її потанцювати з ним.
Марина задерикувато усміхнулася, повела плечима  і, пританцьовуючи вийшла в коло, навколо неї, як заводний закрутився в танці Павло.
Гармошка розривалася переливами, кричала, підбиваючи танцюючих своїми дзвінкими голосами. Глядачі азартно в такт ляскали, частина з них теж вийшла в коло і пустилася в танок.
Бачачи, що Петро стоїть і не вирішується увійти в коло, Марина з посмішкою підпливла до нього в танці, запрошуючи на танець. Петро прийняв виклик і теж «чесанкою» вийшов у коло танцюючих. Це було захоплююче видовище, хлопці й дівчата змагаючись один з одним, показували все, на що вони здатні і що вони вміють.
Треба сказати, що іскрометний український гопак і тоді і через сотні років, заворожував своєю неповторною енергетикою. Причому розрізняли кілька видів цього чудового танцю. Крім звичайного гопака, який танцювали хлопці й дівчата на хуторах і селах, був ще так званий «Бойовий гопак».
«Бойовий гопак» народився на Запорізькій Січі. У першооснові цього гопака лежали елементи, які входять в систему єдиноборства козаків. Уміння знешкодити супротивника голими руками, завжди і скрізь високо цінувалося, як у запорожців, так і у всіх  народів.
Тому всякий джура в Січі вмів танцювати цей фантастичний танець в будь-яких умовах, в будь-якому, навіть малопридатному стиснутому місці, наприклад, на банкетному столі серед пляшок з горілкою, чашок, та ложок.
Бажаючи не упустити гідність козака, особливо перед красунею Мариною, Петро показав все, на що він був здатний. Він в танці робив такі акробатичні піруети, які тут ще не бачили. Дівчата охали та ахали, коли він крутився як дзиґа, то злітав «чортом» (танцювальний елемент «Бойового гопака») в повітря, у високому танцювальному стрибку.
Марина було в шокована, коли він у «дубоні» (це один з елементів «Бойового гопака») пританцьовуючи, включаючи в роботу всі частини тіла, виробляв таке, що підкорило не лише її, а й усіх присутніх.
Потім «чесанкою» підплив до неї і танцюючи простягнув їй, незрозуміло звідки у нього взявся маленький букетик польових квітів.
Марина, зашарівшись, взяла букетик ромашок і зрозуміла, як пізніше вона зізналася йому, що була остаточно підкорена їм.
Сьогодні Петро був в ударі, він був, як кажуть зараз серед молоді «героєм дня».
Хлопці просили показати всі елементи «Бойового гопака», які він знав. Їм теж хотілося навчитися так спритно, віртуозно, формувати всіма частинами тіла запаморочливі колінця, і з такою іскрометною енергетикою, танцювати гопака.
Серед танцювальних елементів показаних їм, були і біг, і запаморочливі стрибки, і скрадливі, так звані, «повзунки». Він  також показав танцювальні рухи, типу: «аркан», «прибій», «чесанка», «дрябушкі», «дубони», «виручалочки», «задній крок», «доріжку», «кінський галоп».
Втомившись від танців хлопці зробили перекур, а дівчата затягнули протяжну пісню про козака, що минає в далекий похід (нагадаємо слова цієї пісні):

«Їхав козак за Дунай,
Сказав: «Дівчині, прощай!»
Ти, коник вороненький,
Неси та гуляй!..

«Постій, постій, козаче,
Твоя дівчина плаче:
«На що мене ти покидаєш,
На що, козак, подумай!»

Вийшла, ручки заломивши,
I тяженько заплакавши:
«На що мене ти покидаєш,
На що, козак, подумай!»

«Білих ручок не ламай,
Ясних очей не стирай
Мене з війни з славою
До собі чекай!»

«Не хочу я нічого,
Тільки тебе одного,
Ти будь здоров, мій миленький,
А все останнє пропадай!»

Свиснув козак на коня:
«Залишайся здорова!
Як не загину, то повернуся
Через три роки».

Коли дівчата проспівали цю пісню, Марина подивилася на Петра, очі їх зустрілися, вона зрозуміла, що цей козак їй далеко не байдужий. Тільки от біда одна для всіх козачок, він, швидше за все, скоро виїде з села на Січ, в розвідувальний похід або на «божий промисел», а коли повернеться це одному Богу відомо.
Тут дівчата, як ніби прочитали її приховані думки і затягнули сумну пісню:

«Цвіте терен, цвіте терен,
Листя опадає.
Хто з любов'ю не знається,
Тієї горя не знає.
Хто з любов'ю не знається,
Тієї горя не знає.
А я ж молода дівчина,
Та й горя зізналася ...»

- Хлопці, що ви сумні пісні співаєте, давайте що-небудь веселіше заспіваємо, - запропонував Петро.
- Тоді підкажи, яку ти хочеш тут почути пісню? - Запитав у Петра гармоніст Семен.
- Та хоча б пісню «Несе Галя воду»!
- І він, посміхнувшись, подивився в її бік.
Семен розгорнув хутра гармоні, і полилася знайома мелодія, Петро перший почав чоловічу частину цієї пісні, за ним її підхопили хлопці:
«Несе Галя воду,
Коромисло гнеться,
За нею Іванко,
Як барвінок, в'ється.
- Галя, ж моя Галю,
Дай води напитися,
Ти така гарна
Дай хоч подивиться!

Тут дівчата підхопили жіночу частину пісні:
- Вода у ставочку,
Тай піді напийся,
Я буду в садочку
Прийди подивиться.

Далі, хлопці повели свою частину пісні:
- Прийшов у садочок,
Зозуля кувала,
А ти ж мене, Галю,
Та й не шанувала.

В кінці пісні все хром заспівали заключний куплет:
- Несе Галя воду,
Коромисло гнеться,
За нею Іванко,
Як барвінок, в'ється»

Ми не станемо приводити тута безліч народних пісень, які співали хлопці та дівчата на вечорницях у рідному селі Петра. Треба сказати, що ці пісні, переживши століття, співаються і в наші дні.
Назвемо хоча б частину з них: «Ніч така місячна, зоря, ясна», «Розпрягайте хлопці коні», «Грайте весело музики» та інші.
Говорячи про українські народні пісні, то в них відображено все: життя, звичаї, побут, в них відчутно і яскраво проглядається душа народу.
Чаруюча українська говірка, мова, містить букви, слова і звуки, яких немає в інших слов'янських мовах. Ця мова давніша, ніж інші слов'янські мови, вона більш мелодійна, співуча і багата співочими звуками.
Тому якщо говорити про цей народ в цілому, то це співочий, голосистий народ, що володіє в своїй масі прекрасними дзвінкими голосами.
Та й сам народ талановитий, якщо вигадав і вигадує зараз такі пісні, які довго співаються в народі.
                                                   * * *
Після посиденьок, Петро проводив Марину до хати. З ними ув’язався і Павло Савицький, якій заважав їм і був явно третім зайвим у цьому трикутники.
Говорили вони по дорозі до її будинку багато про що і різне. Їх розмова перескакував з однієї теми на іншу. Петро питав Марину про те, як їй живеться в селі, вона цікавився його життям.
Найцікавіше полягає не в тому, про що вони говорили, а те, що відчували. А відчували вони потяг один до одного.
Марина, йдучи поруч з ними, невимушено посміхалася, з цікавістю слухала все, про що хлопці розповідали, про своє кипуче життя в Січі.
Щиру увагу дівчини до його розповідей надихало, і Петро сам не міг зрозуміти, чому йому, не дуже балакучий людині, так легко говорити про своє життя, розкриваючись його перед цією дівчиною.
Незабаром Марина знала майже все про його життя в Січі, про перше його бойове хрещення з бусурманами, і про те, що йому незабаром належить відправитися з куренем на «божий промисел» до Криму.
Біля хвіртки вони розлучилися. Хлопці просили почекати її трохи, кажучи:
- Давай ще прогуляємося трошки!
- Мати буде хвилюватися! - Відповідала вона.
- Тоді давай тут біля хвіртки постоїмо ще трошки.
Тут з хати пролунав голос матері:
- Марина, це ти ?
- Так, мама!
- Доню, пора додому!
- Зараз, йду мама!
- Вибачте, хлопці, мені пора! Я ж  казала, що мати буде хвилюватися, вже пізно дуже.
- Добре, Марино, йди! - З жалем сказали хлопці. - Завтра зустрінемося, ти вийдеш на вечорниці.
- Вийду!
І дівчина зникла за хвірткою. На порозі її зустріла мати і запитала:
- З ким ти була?
- З Петром та Павлом! - Відповіла Марина.
- Петро, хороший хлопець, а от Павло якийсь каламутний, - зауважила мати Марини, - ти з ним обережніше  будь.
- Добре, мамо! Павло з дитинства приставав до мене, він мені ніколи не подобався. Не знаєш, що від нього можна чекати, добре чи погане.
А Петро з Павлом попрямували до своїх хат. В кінці перед тим як розійтися Павло хвалькувато заявив йому, що Марина є його дівчина і він давно дружить з нею, тому Петру слід відвалити в сторону.
На що, стримано Петро, заявив:
- Щось я не помітив, що Марина відповідає тобі взаємністю. І, взагалі, це їй вирішувати з ким бути і кого любити.
Тут перед ними пробігла, як кажуть в народі, чорна кішка.
***
Після цієї першої хвилюючою зустрічі, Петро та Марина зустрічалися кожен божий день, і ні якій там Павло не міг перешкодити їх взаємності.
І кожного разу потяг дівчини та хлопця один до одного все посилювався.
Які тільки приводи Петро не придумував, щоб опинитися поряд з Мариною. Їх бачили разом на прополюванні городів, які були розташовані за селом. Їх бачили разом, коли виганяли корів і овець на пасовище.  Вони  зустрічалися коли  гусей і качок приганяли зі ставка, тоді Марині допомагав той же Петро.
  

Ось і зараз, щоб побачити Марину, Петро придумав новий привід, як потрапити до неї в хату. Він довго крутився навколо і нарешті, зважився зайти до них  у двір. Відкривши хвіртку, він помітив матір Марини, яка розвішувала мокру білизну на дворі.
- Доброго дня, тітка Матвіївна! - Вітав він її.
- Доброго! - Відповіла вона. - Заходь до хати, що зупинився біля хвіртки. Я зараз прийду.
Петро, переступивши ганок, зайшов до хати. Озирнувся. Обстановка в кімнаті була звичайна сільська. Посередині стояв накритий скатертиною дубовий стіл, уздовж стін лавки, у кутку ікона Божої Матері. У кімнаті ще була велика піч з подом для випічки хліба.
Марини в кімнаті не було.
Увійшла її мати і запитала:
- Може, Петро, пообідаєш з нами, так я зараз накрию стіл.
- Ні, не хочу! Я прийшов сказати, що міг би допомогти привезти вам сіно з лугу для вашої корови.
- Марина йди сюди!
У кімнату увійшла Марина, вона була явно збентежена його приходом.
- Що, мамо? - Запитала вона.
- Петро хоче допомогти нам привезти сіно з лугу.
- Спасибі, Петре! Наша коняка зашкандибала.
- Тоді донька збирайся, поїдеш, допоможеш занурити сіно.
- Зараз мама!
І Марина пішла до себе в кімнату, щоб одягнутися відповідним чином. Вона збиралася не довго. Марина переодяглася в зручний для роботи в полі одяг, при цьому на голову наділа красиву квітчасту косиночку.
Петро швидко збігав до себе, запріг коня і на великому  возі для перевезення сіна під'їхав до двору.
Марина вже чекала його біля хвіртки.
Мати, побачивши під'їжджаючого Петра, вийшла до них і поклала  на віз «вузлик» з їжею і водою, сказала при цьому:
- Їдь донька, заберіть то сіно, яке в скирті зібрано.
- Добре, мамо!
- Ну, їдьте з богом! - Мати перехрестила їх.
                          
Петро як бувалий козак підхльоснув коняку, крикнувши:
- Ну, пішла рідна!..
І вони поїхали по путівці за село, де в скиртах знаходилося їх сіно.
Приїхавши на місце, вони злізли з воза, навколо їх простягався скошений луг, на якому пагорбами стояли невеликі скирти сіна.
З річки віяло свіжістю, слух пестив невпинний скрекіт коників, а вгорі співав свою нескінченну пісню жайворонок.
- Подивися Петро, як добре тут! - Вигукнула Марина, знімаючи косинку.
- Так, добре! Давно я не бував у рідних місцях, - відказав Петро,оглядаючи знайомі з дитинства простори.
Серед безлічі польових квітів, біля річки Марина помітила галявину з ромашками, які гойдалися від подуву вітру, киваючи їй своїми сонячними капелюшками.
Марина зірвала кілька з них і піднесла до обличчя, посміхнувшись чогось свого, потаєного, потім сказала Петру:
- А ти вправно придумав про сіно, щоб нам ще раз зустрітися.
- Знаєш, Марина, це якось само собою вийшло. Я згадав, що у вас кінь зашкутильгав, і сіно нічим привезти.
- Сіно, сіном, Петро, але мати все одно здогадується про наші стосунки, та й не тільки вона.
- Так, село є село, тут від людського погляду не сховаєшся.
Марина давай спочатку попрацюємо, навантажимо віз, а потім підемо купатися на річку.
- Добре, я буду на возі приймати сіно, а ти зі скирти будеш кидати його мені.

Петро підігнав коня з возом до самого краю скирти, закріпив по периметру воза кілки, утворюючи як би клітку і почав вилами накидати сіно на віз. Марина вилами приймала пучки сіна і укладала їх, розподіляючи рівномірно по всій площі вози.
Робота кипіла, для них сільських жителів це було звичне діло, один кидає, інша приймає і укладає сіно.
Попрацювавши так з годинку, вони зробили перерву, вляглися на сіні біля підніжжя копиці. Марина розкрила «вузлик» дістала фляжку з водою і сказала Петру:
- Хочеш водички!
- А міцніше в тебе нічого не знайдеться? - З посмішкою пожартував він.
- Бач чого захотів, є тільки водиця!
- Ну що ж голубка, дай мені води напитися!
- На, тримай!
Петро взяв з рук Марини фляжку з водою і став пити, дивлячись на неї.
Від його відвертого погляду Марина зніяковівши, почервоніла.
Забравши у нього фляжку, вона запитала:
- Може, перекусити хочеш?
- Ні, давай полежимо на сіні трохи, а потім закінчимо роботу.
І Петро завалився на пахучім сіні, Марина сіла поряд з ним.
Він ніжно взяв її за руку і сказав:
- Шкода, що так рідко ми можемо бути вдвох.
У Марини від його дотику всередині пробігла хвиля почуттів.
Опустивши очі, вона вимовила:
- Петре відпусти руку, не забудь, що нам ще працювати треба, он скільки ще сіна залишилося.
- Забудь про сіно, ми його миттю перекидаємо, йди до мене моя голубка, - і він притягнув її до себе за руку.
Марина, слабо чинячи опір, вона піддалася пориву і опинилася в його обіймах.
Запах  її волосся, шкіри, тіла сп'янив Петра, він став пристрасно цілувати її.
Вона слабо пручалася і неголосно говорила йому:
- Петре, не треба, що ти робиш! Нас можуть побачити!
- Годі, нехай бачать як я люблю тебе.
Вона мліла від цих слів,  близькість їх проникала в її серце. Петро сам був не свій, готовий був цілувати і цілувати її губи, очі, обличчя, шию, плечі.
Марина завмерла, очі їх зустрілися, і губи знову потягнулися один до одного як магніти. За цим поцілунком послідкував наступний. Все це для обох було як блаженство, нічого подібного вони раніше ніколи не відчували.
Якщо є на світі щастя, то воно було тоді з ними.
- Марина, я тебе люблю! Жити без тебе не можу!
- І я тебе люблю, з нашої першої зустрічі люблю!
Руки Петра обвивали тіло, гарячі пальці гладили всі її принади, губи знаходили все нові і нові відкриті місця тіла.
Він дістав до найпотаємніших її місць, Марина на мить завмерла, а потім різко заперечила, сказавши:
- Пусти, Петре, не можна, не час зараз.
- Я хочу тебе!
- Не можна, не можна милий! - Охолоджуючи його запал Марина.
Вона рішуче стала звільнятися від його палких обіймів, встала, обтрусилася від часточок сіна і сказала посміхаючись Петру:
- А ну вставай лежень, сіно треба вантажити!
- Слухаю і корюся моя королева! - Відповів він і піднявся з землі.
І вони стали знову вантажити сіно на віз, Петро подавав його, Марина розкладала все вище і вище, поки від копиці на землі не залишилося клаптика сіна. Тепер на возі виросла ціла гора сіна. Щоб воно не розсипалося, вони вдвох закріпили його мотузками і довгими сирицевими ременями.
- Все, шабаш! Тепер пішли до річки викупаємося. Я мокрий весь.
- Мені теж жарко, треба скупатися, - погодилася Марина.

Вони вийшли на берег річки, сіли на пагорб, лагідний вітерець грав завитушками у Марини на голові.
Річкові чайки кружляли над водою. Вони  каменем падали вниз і захоплювали своїми дзьобами рибу, потім піднімалися вгору і ковтали її, і знову шукали рибу пролітаючи над поверхнею річки.
Тут крім птахів та їх нікого не було.
- Боже, якщо ти є, то тільки ти міг створити таке ідеальне місце для нас з нею? - Подумав козак.
Петро відкрито милувався своєю обраницею.
Любов, адже, така прекрасна штука, яка змушує під поглядом коханої людини, очі світитися яскравіше зірок, частіше посміхатися, радіти життю. Петро розумів, що цю свою любов потрібно плекати і берегти.
- Як ти красива, Марина, - тихо вимовив він, милуючись дівчиною.
- Так уже красива! Ти перебільшуєш Петро, я звичайна.
- Ні, голубко моя, я це бачу, - сказав він і торкнувся рукою пасма її волосся.
Думки Марини розбіглися в різні боки. Пальці Петра торкнулися її обличчя, вона закрила очі, він притягнув її до себе і їх губи знайшли один одного. Петро притиснув її до свого здорового міцного тіла. Поцілунки їх стали більш частими і солодкими, дихання збилося, серце розривалося і хотіло вирватися на свободу.
У якийсь момент Марина отямилася і відсторонюючись від нього, сказала:
- Петре, ти забув, навіщо ми сюди прийшли!
- Ні, голубко моя! - Посміхаючись, відповів він.
- Тоді пішли купатися! Ти перший, а я за тобою, тільки на мене не бризкати водою.
- Добре, радість моя, - погодився з цією пропозицією, Петро, і став роздягатися.
Марина підійшла до річки, зайшла по кісточки у воду і стала дивитися в бік вечірнього Сонця. А Петро дивився на неї і милувався своєю дівчиною. Чайки, кружляли над річкою, а по небу бігли хмаринки. Вода в річці була прозора і Марині було видно зграї мальків риб, які пустували у її босих ніг.
Що може бути краще теплих літніх днів?
Тільки такі ж або ще навіть краще теплі літні ночі поруч з коханою людиною!
Марина стала прогулюватися по мілководдю, поглядаючи в його бік, милуючись козаком.
Коли вона була маленькою дівчинкою, то сидячи тут на березі часто уявляє себе птахом.
- Марина, про що ти зараз думаєш? - Запитав Петро.
- Про різне!
- Скажи, у тебе є мрія.
- Так, я мріяла у дитинстві бути птахом!
- Ну, це нереально?
- Звичайно, нереально. Але я можу бути нею в мріях.
- Ти хочеш навчитися літати?
- Так! У мріях це зробити легко! Повір мені! Політ мрії так само реальний, як політ птаха! Може колись люди навчаться літати.
- Може бути й навчаться! Кажуть, що дід Панас, зробив з бичачого "мочпуза" пузиря, надув його димом і той полетів, підхоплений вітром.
- Ну, а ти про що мріяв у дитинстві, Петре? - Запитала Марина.
- Стати справжнім козаком!
- Ти і став ним, а що мрієш зараз?
- Марина, кожен козак мріє стати отаманом!
- А що, Петре! Ти можеш стати ким завгодно, наполегливості та вміння тобі не позичати.
Марина кілька відволіклася, побачивши жабу, яка сиділа на великому аркуші латаття. Дівчина дивилась на неї і про щось думала.
Тут несподівано пробіг біля неї у підштаниках Петро і з розбігу шубовснув у воду, піднявши хмару бризок.
- Ой, Петре, ти налякав мене!
- Нічого страшного! Марина йди до мене.
- Я потім! Вода хороша?
- Вода як горілка, навіть краще. Вона чиста прозора, навіть дно видно.
Плавав і пірнав Петро дуже добре.
Спробую я надерти  раків, - сказав Петро і попрямував до крутого берега річки.
Один раз Петро пірнув і довго не показувався на поверхні води. Марина почала хвилюватися і готова була кинутися за ним.  Але Петро випірнув з води, тримаючи в правій руці великого рака.
- Марина на, лови здобич! - Крикнув він і кинув його на берег.
Рак упав  на пісок, піднявся і поповз до води. Марина не дала йому далеко відповзти, обережно взявши його двома пальцями за спину.
- Ого, який величезний! А клешні у нього, які великі! - Вимовила здивовано вона. - Як схопить, мало не покажеться.
- Марина, я тут ще попірнаю, половлю в печерах раків і сомів, а ти збери їх до купи.
- Добре, Петре, ти тільки там обережніше!
- Не бійся, Марина, козак у річці як риба вводі.
І він почав пірнати, і кидати їй на берег раків, невеликих сомів.
Потім  Петро вийшов на берег, зібрав сушняк і став розводити багаття.
Марина відійшла подалі від нього, за кущами роздяглася і ввійшла в річку.
Петро бачачи, що Марини довго немає, пішов шукати її. Трохи осторонь на кущах він знайшов одяг її. Потім саму Марину, яка купалася.
Побачивши її він поліз за нею, Марина благала його не підпливати до неї близько,  вона була роздягнена.
Але Петра це навіть підхльоснуло, йому захотілося купуватися разом із земною такою русалкою.
І він розмашисто став гребти руками, тому швидко наздогнав її в воді, не давши втекти на берег.
Обхопивши її руками, він відчув гладке пружне тіло. Розгорнувши її до себе, він, сміючись, почав палко цілувати її. На милому личку дівчини з'являлася збентежена усмішка. Втім, сама думка про те, що хтось може застати їх зненацька за настільки інтимним заняттям, лякало її.
Його руки блукали по всьому її тілу, подих у Марини сперло, серце калатало, вона розуміла, що він хоче, і намагалася якось зупинити його.
Але цього не вийшло, Петро був занадто наполегливий, і врешті-решт вона поступилася йому.
Вони стояли по груди у воді, дно було досить рівним, так що Петру було зручно стояти. Марина обвила його стегна своїми ногами, при цьому Петро підтримував її знизу за сідниці.
В ній самій прокинулася пристрасть і бажання, вона поринула в  хвилі любові, сама тулилася до його сильного тіла. Так вони поринули в хвилі неземного чисто людського щастя - бути коханою і бути з коханим.
Все було для Марини, як би уві сні, не було болю, не було почуття жалю.
Вона вірила, що серце Петра завжди буде належати їй. Що вона нікому його не віддасть. І це буде тривати вічно, поки вони живуть на землі, поки світять зірки, посміхається Місяць і зігріває їх любов і Сонце...

Тут ми зупинимо мить, котра для закоханих була прекрасною.
Вийшовши не берег, Марина одяглася, а Петро набравши оберемок сушняку, розвів багаттячко і почав готувати вечерю з улову.
Коли  Петро на  вугіллях спік  видобуток, Марина розв'язала вузлик з їжею і вони прийнялися вечеряти.
Сонце хилилося до обрію, тіні дерев стали рости і рости, пора було їм повертатися в село.
І вони поїхали додому, Петро сидів на передку і управляв конем, а Марина  забралася на копицю сіна і лежачи дивилася на бездонне небо, де почали проглядатися перші зірки.
Так швидко закінчилися їхні зустрічі, попереду їх чекала довга, тривала розлука.
Незабаром Петро виїхав у Січ, Марина залишилася чекати його в рідному селі в якості нареченої.
До неї сватався Павло Савицький, але вона відмовила йому і по старинці подарувала на згадку великий гарбуз, щоб він зварив з нього кашу і заїв горе відмови цією гарбузовою солодкою кашею.
Все село весело жартувало з цього приводу. Це дуже образило Павла і він затаїв злість на них і особливо на свого суперника Петра.
Коли Петро повернувся живим  і здоровим з довгого небезпечного кримського походу і не з порожніми кишенями, а з грішми, вони зіграли весілля.
            Все село тоді три дні гуляли з світанку  до світанку, славлячи молодих, бажаючи їм народити купу козаків, мати достаток у домі та довгих років щасливого життя.

Далі буде ...

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Михайло Нечитайло, 22-09-2014
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.036417007446289 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати