Наступний урок у 6-В класі. Виходжу з учительської і прямую довгим шкільним коридором. Від класних дверей відділяється постать. О, Господи! Знову Тетянка. Буде казати, що не готова до уроку. Відчуваю, як наростає роздратування, і ледь стримую себе, щоб не показати зарані своє обурення. Скільки можна? Така здібна дівчинка і така лінива...
Підходить. Очі вже здалеку благають, але й соромляться водночас.
- Я… Ви мене не викликайте, будь ласка. Обіцяю, вивчу… на наступний урок. Я не готова сьогодні ..., - і вже майже пошепки, - будь ласка.
- А ти розумієш, що так не може більше тривати? Тетянко, та ти ж через раз готова - не готова, готова - не готова. Я вже не запитую причину, кожного разу вигадуєш щось нове, - не можу стриматися, а сама відчуваю, що вона, здається, й не чує моїх слів.
Раптом, ніби набравшись відваги, голосно говорить:
- Та причина в мене завжди одна, в мене батько п'є. Вчора знову... таке робилося ... Маму бив, дуже. Вона була вся в крові - розбив голову. А потім ми втекли на вулицю, і я вночі водила маму в лікарню. Якби ви тільки знали, я сиджу на уроках і мрію про те, щоб вони ніколи не закінчувалися. Всі поспішають додому, а мене туди ноги не несуть. От! Оце і вся причина, - випалює на одному подиху і застиглим поглядом дивиться у вікно, потім опускає голову. Зауважую, що в її очах бринять сльози.
Якусь мить не можу нічого сказати. У постаті, в нахиленій голові, у худеньких плечиках, що здригаються, стільки відчаю й гіркої безвиході, що мені мимоволі стискає в горлі. Опанувавши себе, доторкаюся рукою до її плеча:
- Сиди спокійно, я не викличу.
В очах Тетянки вдячність і полегшення. Мені дуже хочеться їй допомогти! Але як?!
Після уроків чергую в роздягальні. Тетянка підходить до мене:
- Я вас хочу попросити, тільки нікому не кажіть про те, що я розказала. Соромно ...
Очі ніби бездонні озерця, наповнені чистою весняною блакиттю. А в них така недитяча туга.
Надворі ллє дощ. Проте Тетянка йде повільно. Здається, кожна крапля притискає її до землі.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design