Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50933
Рецензій: 95688

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 18710, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '44.197.251.102')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

Меблі

© Юрій, 17-10-2009
Чоловік лежить  на дивані, гортає рекламний буклет. Дружина порається на кухні. Обом за п’ятдесят. Живуть в обласному місті. Забезпечені. Діти  роз'їхалися: дочка - в Києві вчиться у вузі, син – працює програмістом у Москві. В квартирі чисто і тихо, чути як чоловік час від часу  хмикає.
Жінка теж зацікавилася і прийшла із кухні.
- Що там у тебе? – запитала вона.
- Та ось хтось кинув у нашу поштову скриньку. Я йшов з роботи, дивлюсь – книжечка. Взяв, відкрив – а воно не нам. Треба було в 158 будинок, а кинули до нас.
- Не біда. Це ж не лист чи повідомлення про посилку, а реклама. Що там продають, щось потрібне?
- Як сказати… Матраци, ліжка, ковдри, подушки.
- Нащо воно нам…
- Чого? Можна, наприклад, купити ортопедичний матрац і покласти на старий диван. Все ж буде рівніше і зручніше спати. І назва яка гарна – «Дормео».
- Кому там спати?
- Може діти коли приїдуть, якісь гості. Свати.., - невпевнено натякнув він.
Вона задумалась.
- А ти хочеш?  
- Хочу не хочу – пора. Їй уже двадцять, сину – двадцять п’ять, коли-небудь воно станеться.
Вони обидва мовчали, думаючи про те саме. Першою заговорила жінка.
- Тоді вже краще купити нового дивана. Бо цей хоч і міцний, але якийсь несучасний і незручний, вже років з двадцять йому.
- От якраз для таких і придумали ці матраци: стелиш – спиш рівненько. Економія…
- Чого його економити, та ще й на собі, коли є гроші. Все змінюється – телевізори, холодильники, меблі, одяг. Коли нове краще за старе, чого ж не купити?
- Еге ж,  заговорила за одяг. Та його все життя жінкам можна купляти і не вистачить. А мені зручне старе, навіщо його викидати? Щось підправив, підшив, підбив - і живи далі.
- Все змінюється, і ми теж. Щось старіє, щось ламається. Протирається. І я не така, як раніше. Вже не молодшаю, і не кращаю, там болить, ще щось.., - вона стихла, щоб не говорити про сумне.
- Але я ж тебе не міняю, як диван. Ми ж не меблі, - пожартував, як йому здалося, чоловік.
Вони знову замовкли, але на довше. Жінка взяла проспект, а чоловік думав, як  продовжити розмову, щоб  мовчанка не давила на мізки. Нічого не вигадавши, він пішов на кухню, ніби випити води. Налив склянку мінералки.
«Чесно кажучи, хотів поміняти, разів п’ять. Про один вона пам’ятає. Років з десять назад трапилося. Місяць дома не жив. Вже хотів розлучатися. Діти спинили. Катя, до якої ходив, і з якою зараз інколи зустрічаюсь, правду кажуть – справжнє кохання не ржавіє, дещо поспішила. Почала говорити, як хоче від мене дітей, а я подумав про своїх, стало їх шкода – і вернувся в сім’ю, на старий диван», - почав він згадувати. «Цікаво, а вона мене хотіла б поміняти?» - стрельнула думка. «Якщо я не помічав – значить такого і не було». – заспокоїв він себе, випив мінералку і вийшов з кухні.
Жінка так само  дивилася в буклет.
- Щось вибрала?
Вона  похитала в знак заперечення головою. Відвернула її від чоловіка, буклету,  всього, що було в цій квартирі, й направила зажурливий погляд у вікно.
- Ну, тоді дай мені назад - я подумаю про той матрац, може, дійсно купимо, то хоч приємніше буде лежати, коли в кімнаті телевізор дивимось. І якась обнова буде в нашому сімейному житті.
Вони помінялися місцями. Він знову ліг, а вона пішла на кухню. Відкривши потрібну сторінку, помітив на ній кілька плям. «З чого б це? Не міг я так воду пити, що оце крапнуло з бороди? Мабуть,  у жінки руки мокрі були», - гадав він.

Ю.КОВАЛЬСЬКИЙ

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 5

Рецензії на цей твір

Люди це меблі!

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© , 19-10-2009

зі смаком!

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
©  Наталка Тактреба, 18-10-2009

Типово по-чоловічому

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Ніка Нікалео / Veronica, 18-10-2009

Жорсткувато...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Уляна Галич (Консуело), 18-10-2009

Співчуваю чоловікові

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Галина Михайловська, 18-10-2009

Замальовка

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Tamara Shevchenko, 18-10-2009

Хороша мініатюра

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Наталка Ліщинська, 17-10-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.71720910072327 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …