Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51622
Рецензій: 96045

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 14634, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.149.246.62')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Авторська проза

Стометрівка

© Оля Бреславська, 24-03-2009
    Такий чудовий день сьогодні видався. Просто гріх не вийти на вулицю. Мммм…хочеться потягнутися руками вгору до сонечка, вдихнути ще трохи вологе весняне повітря.. Яке задоволення…( це коли ти безтурботний і не обтяжений буденними клопотами, коли голова не переповнена гнітючими думками про кризу, наприклад). Куди б піти??? Може зайти випити кави? Ось, в «Репризу» хоча б?
      Але ні. Спостерігати  за вимуштруваними етикетом  бізнесменами і вдаваними світськими дамами аж ніяк не хочеться . При тому, що, в той час як вони делікатно попивають каву з запашними тістечками, їхні дітки вже майже в підлітковому віці байдуже, інколи відверто-вульгарно, прогулюються вулицями в готівських, емовських або  хіпівських прикидах, слухають більше нікому не зрозумілу музику, спілкуються своєю придуманою мовою, і дуже часто повертаються до теми глибокого душевного розчарування, недовіри, ненависті і самогубства…
       Просто піду далі, піду вслід за почутим здалеку співом. От тільки би якось непомітно минути отого старця – хулігана, який зі словами «Дай копієчку» намагається за що-небудь вхопити майже кожного перехожого і,  якщо не даси ту копієчку, то таким брудом обіллє, що хочеться  крізь землю провалитися від сорому. Але і йому непереливки, бо життя покалічило. А може то сам Господь покарав слабоумством, чи навіть не покарав, а ощедрив. Адже в такому стані дідок почувається щасливим, не поринає у щоденний калейдоскоп проблем. Просить собі ту копієчку, шукає в перехожих щось смішне і щиро сміється. Сміється і з тих , хто вдає, ніби не знає такого дивака, ніби він їм не рідний. Сміється, хоче не помічати своїх блудних синів і привернути увагу бодай чужого, бодай чимось…
    Буває, у сина душа піде блудом стосовно такого батька , а серед чужих людей він стане сильним, заможним, діловим і перспективним. Він має вже своїх дітей, дбає про їхнє майбутнє поза домом, а потім, в один момент розуміє, що і його діти теж поза домом, буквально. Он вони, зібрались купкою біля поламаної лавки, мов щебетливі горобці, і теж привертають увагу тих самих звичайних перехожих. Їм щойно посмакував чи то звичний пивасик, чи засушена скурена травичка. Вони вигравають на гітарі, підтанцьовують, щось викрикують, підскакують з пустою шапкою до людей і вдавано посміхаються, а погляд такий далекий…
    Опускаю очі і далі йду на голос. Минаю столик з рекламками «Life», натхненного карикатурника,  стільчик і спину з табличкою «Поповнення рахунків», минаю і сперту до стіни  циганку з немовлям на руках, пропускаючи повз вуха оте нав'язливе і незмінне: « Подайте на лікування, на нову хату, бо стара згоріла, на кусочок хліба…»
    Йду і моє серце переповнює трепет. Жаль скрутився комочком у горлі і тільки та пісня впирається мені в груди і зупиняє мене. Пісня народна, українська. І не одна, а цілий десяток , одна за одною з перервою на глибокий вдих. І хай сховаються всі оперні співачки перед цим тембром і милозвучністю. Голос наче просто ллється безупинним потоком з цієї делікатної жінки, а очі чи то з горя, чи з біди, чи просто з сорому завжди звернені до неба. Так скромно недалечко відходить від відкритої валізки з парою жовтих копійок, пальці від холоду тяжко опускаються на клавіші баяна, але невтомно акомпонують шершавим від спраги устам. А перехожі проходять мовчки і байдуже, минають талант так само, як і старцеві причуди чи циганське белькотіння. Тільки зрідка самотня співачка чує щиру вдячність за пісню і бачить в очах своїх поодиноких слухачів ті ж думки про безвихідь, втрачену роботу і про невідоме завтра…
     Напевно піду. Шумить фонтан.. Там майже сотня людей : бавляться дітки,  щебечуть школярі та студенти, пенсіонери обговорюють питання насущні, хтось на когось чекає. Триває життя і збігає хвилина за хвилиною, мов невгамовні потоки води. Наче бульбашки на поверхні  появляється і зникає кожен новий день. Міліони непомітних струмочків наповнюють фонтан, і ніби міліони людей все біжать і біжать по життю: хтось спокійно і плавно, хтось хаотично і бездумно. От тільки ті струмки води щоразу повертаються на вершину, а життя втече непомітно і більше вже ніколи не вернеться…

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© А мені більш за все припала до душі ота співачка, 27-03-2009

Колоритна стометрівка

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Dara, 26-03-2009

[ Без назви ]

© Росткович Олег, 26-03-2009

подумалось.....

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Залєвський Петро, 25-03-2009

Марафон

На цю рецензію користувачі залишили 5 відгуків
© Антон Санченко Статус: *Експерт*, 25-03-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.04922890663147 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури
Реклама: Где в Киеве можно недорого снять мини отель со всеми удобствами в номере?

Що почитати