Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51025
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 12499, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.191.171.235')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

Таємниці Маминого Хрустика(на конкурс від2 до 5 років)

© Оксана, 15-11-2008
Того вечора Мама знову забула прикрити штору на вікні, тому Місяць, що показав свого позолоченого рога з-за сонної хмаринки,  почувався у кімнаті повноправним господарем. Спочатку він хотів тільки одним оком зазирнути в віконце, але потім не стримався… й залив голубим сяйвом усю кімнату. Місяць був ще зовсім молодий і розважався тим,що підглядав у вікна будинків. У більшості випадків доводилось вишукувати хоч малесеньку шпаринку за міцно закритими шторами, щоб заглянути  у середину, а тут на тобі - цілий кінотеатр. Прогулявшись промінчиком  по кімнаті, юний шибеник побачив перед собою розкидані на підлозі іграшки.Вони полохливо крутилось і вертілось,а  дехтоі ,навіть тихенько плакав.
- І чому це їм не спиться, чому вони до цього часу ще не в ліжечках,- похитуючи головою подумав молодик.
І тут Місяць зауважив, що  деякі іграшки таки спали у ліжечках.  Дві великі кирпаті ляльки , тихенько сопіли ,накрившись теплими ковдрочками. Їхнє золоте волосся  хвилястими змійками розповзлося по мяких подушках. Одна лялька щось сонно бубоніла собі під ніс, а інша- крутилась і вовтузилась аж поки ковдрочка тихенько не сповзла на підлогу.
- Оце-то так - розсміявся Місяць,- та це не ляльки, це ж дівчатка. Милі маленькі дівчатка. Г-м-ммм, і як це я так помилився. Старію, старію…                                                                                                                                                      
Він хотів підплисти ще блище , щоб уважніше  роздивитися малечу, як раптом з- під стола викотилось щось маленьке й мохнате.
- Так, що за неподобство? Знову не закрита штора!- пробурчало оте маленьке й наглухо закрило фіранки перед самим зацікавленим носом Місяця.
Ображений молодик хотів постукати своїм золоченим рогом у шибку, аж раптом почув приглушений сердитий шепіт маленької істоти.
- Нема чого  підглядати усю ніч за чужими домівками, справами потрібно займатись, дорогу освітлювати, щоб ніхто в темноті не заблукав. От повернеться Старий Місяць - розповім як його синок бешкетує, усе розповім.
Почуте відбило усяке бажання напрошуватись у гості.  Присівши на  хмаринку Молодий Місяць швиденько поплив у поле, подалі  від отого сварливого й противного коротуна.
Тим часом у кімнаті відбувались дивні речі. Оте мале й мохнате , що так сміливо розправилось  з шибеником - підглядайком,  виявилось досить  симпатичним чоловічком.  Не зважаючи на невеликий зріст, а якщо точніше -на зовсім - зовсім маленький( не більше вказівного пальця), він був наділений відважним серцем. Його личко, що ще так недавно корчило гидкі гримаси, було  досить привітним і милим. От тільки кирпатий ніс , який увесь час морщився, виказував , що господар чимось дуже сильно незадоволений.  Напевно йому не подобалось  власне волосся  на великій, трошки приплюснутій голові?  А от і не правда, він дуже любив свою голівоньку.  А якщо Комусь вона здавалась завеликою, то цей Хтось, був зовсім позбавлений естетичного смаку. Що до волосся… А що волосся ?  Воно не могло не подобатись. Ну то й що, що стирчало в усі сторони.  І зовсім нічого страшного, що було зеленого кольору . Зате чисте , вимите, а головне - жодного разу за усі століття не фарбоване.  Великі довгі руки?  Це ж чудово!  Не треба багато бігати, до усього можна легко дотягнутись.  Єдине , що не подобалось нашому незнайомцю у своїй зовнішності - це занадто короткі ноги . Але то нічого страшного - він уже звик і навіть полюбив їх.
Що ж так розсердило маленького чоловічка, що заставило морщитися його носика?  Не повірите. Виявляється, наш незнайомець полюбляв чистоту і лад, а те , що творилось у кімнаті, ніхто б не наважився назвати порядком.
- Ну , чого ви тут порозлягались, чому не в ліжечках , не в коробочках? – бурчав коротун ,складаючи в ящик розкидані кубики й конструктор.
- А хто нас мав повкладати , приспати, хто? Дівчатка он поснули, тай ти десь пропав, а у мене від сліз плаття намокло,- розревілась ще дужче лялька Лола.
- Ти того, чуєш, не реви,-  а то я й розізлитись можу,- уже лагідніше прозвучав голос чоловічка.
Він тихенько підійшов до Лоли  , узяв її на свої великі руки й ніжно –ніжно опустив в іграшкове ліжечко. Лялька накрилась ковдрочкою й за мить заснула.
Коли усі іграшки були поскладані у коробочки, а ляльки й звірята  спокійно спали на своїх місцях, наш незнайомець дістав з кишені голку і нитку. Підсунувшись ближче до плюшевого Левенятка, яке дрімало в куточку, він тихенько прошептав:
- Ей , чуєш, хвоста давай.
- Оце вже ні р-ррррр, - заричав малий й міцно затиснув хвостика у лапці-долоньці.
- Та ти не бійся, я ж не на завжди. Я пришити, а то  так і будеш його в лапці носити, або ще й загубиш.
Останні слова коротуна змусили Левенятка задуматись й воно погодилось на те , щоб йому пришили хвіст там, де йому й місце.
- Тільки ти уважніше , а то знаєш як боляче , коли тобі щось шиють або ліплять, - тихенько заскуліло  Левенятко.
- Це тебе хто так, Мартуся й Дануся?- поважно запитав коротун, майстерно працюючи голкою.
-А хто ж  іще !  Вони сьогодні приходили в гості до Сашка, а він взяв тай подарував їм мене. Дівчатка відразу побігли додому гратися, а потім почали сперечатись чия я іграшка. От ділили мене ділили , поки хвоста не відірвали. Їм  то що ,  не їм же хвоста пришивають, не їх же ой-йо-йой болить,-плачучи розповідало Левенятко.
- Ну от і все,- весело вигукнув  чоловічок,милуючись своєю роботою.
Левеня обережно підняло хвостика вверх, несміливо ним покрутило  й вперше за ввесь вечір посміхнулось.
- Ой , спасибі, а то я вже думав , що мене викинуть, я і інші поламані Сашкові іграшки.
- Як це  викинуть,- обурився чоловічок ,-  у нас нічого і нікого не викидають, я усе лагоджу й привожу до ладу, адже іграшки мої друзі.
- Ой який же ти чудовий,- проспівало Левеня й своїм солодким  голоском намалювало рум"янець задоволення на щічках коротуна, - вибач ,але я й досі не знаю як тебе звати?
- Мене ? Ну звичайно, а кого ж ще?- сам себе запитав чоловічок. – Я- Хрустик.
-Ой яке чудне ім"я. А що ти тут робиш?
- Як ,що роблю?  Живу,-  здивовано підняв густі -прегусті брови догори Хрустик.
- Давно?
- Як це давно? Завжди.
- Гм , як це завжди?-  не зрозуміло Левеня.
- А так - завжди. Спочатку тут був густий ліс і таких малих коротунів як я, було дуже багато. Потім прийшли люди з сокирами й пилками і вирубали усе довкола. Усі мої друзі й родичі утекли , а я залишився. Вирішив, що нікуди не піду і мій дім тут. Пройшов час і на цьому місці побудували дім , оселились люди. Я собі сидів тихенько у своєму будиночку під підлогою. А що: і тепло і ситно. От тільки кіт постійно допікав. Ну що за противна істота . Ні тобі  пошуміти ,ні похрустіти - відразу починає повзати, винюхувати.  
А потім ... потім тут з"явилась дівчинка Віра. Вона була дуже слухняна й розумна дитина і я вирішив потоваришувати з нею. З усіх людей тільки вона одна могла мене бачити й чути. Пройшов час і дівчинка Віра перетворилась на Маму Віру, але ми й досі не перестаємо дружити.
Від згадки про Маму Віру , обличчя Хрустика розплилось у чарівній посмішці. Він нікого так не любив як її. Вона була надзвичайна: добра , розумна, працьовита. От тільки навіщо вона завела собі отих двох малих противних дівчат ,він не міг зрозуміти. Зі Здорованем, якого вони називали «татом» Хрустик ще якось мирився. Принаймі , той вів себе спокійно , не бешкетував і не приносив у дім кота. Усе інше коротун міг стерпіти. Але ця малеча, ці Мартуся й Дануся - це вже було занадто.
Якось вони принесли додому величезну білу мишу й випустили її погуляти на підлогуі. Та довго не роздумувала й залізла у нірку що світилась у стіні - й прямісінько у Хрустикову хатку. Як він її просив і вмовляв повернутися назад – та де там , вона й слухати не хотіла. " Іди собі ,Хрустику сам, посиди у клітці, побігай по барабанчику- побачимо якої заспіваєш. Ні не повернуся, тут житиму»Добре , що миші надоїло довго сидіти на одному місці. Вона знайшла вихід на вулицю й не гаючи часу втекла з будинку , де мешкали дівчатка. І правильно зробила, бо малі пустунки уже збирались притягнути додому кота. От тоді довелось би побігати і Миші і Хрустикові.
Бідна Мама Віра. Як вона терпить усі ці пустощі.
Одного разу Хрустик таки не витримав( це після того як Мартуся і Дануся таки притягнули додому величезного рижого кота).
- Усе, будемо їх виселяти , хай ідуть куди хочуть і кота забирають. Здорованя можуть прихопити теж, нам і без нього жилось непогано, -заявив він якось Мамі Вірі  голосом повноправного господаря.
Мама Віра швиденько зметикувала в чому річ. Кота негайно ж виселили. Усі інші ,правда, залишились.
Того вечора у будинку відбулась дуже важлива подія. Знали про неї  тільки Мама Віра та Хрустик, але це зовсім не применшувало її величезного значення, а також і тих змін, які  чекали на усіх мешканців  .

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Повернення в дитинство

© Наталія Дев’ятко, 14-08-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 2.2211730480194 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …