Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95755

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 10673, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.131.13.37')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

Про Степана, що сам собі пан, козак нівроку (збережемо казку)

© Володимир Чернишенко, 22-07-2008
Записано від мого батька, Чернишенка Олександра, 1960 р.н.
Ймовірно, Кіровоградщина.

Якось у далекому королівстві правив король Сиґізмунд Надцятий. І мав він донечку, як квіточку – гарну на вроду, як чиста вода, з великими очима, округлими плечима, білими рученьками, стрункими ніженьками. Волосся мала шовкове, а як заведе мову – то усі принци і гафи, і телеграфи полишали свої принципи й кидалися стрімголов до неї, освідчуватися, присягатися, долі простягатися, стрілятися й вішатися.
Але хотів король Сиґізмінд Надцятий щастя своїй єдиній дитині. Тому й журився без кінця – як йому і волю свою королівську проявити, і доні догодити. Розіслав він гінців у всі кінці своєї неосяжної країни, і привели ті йому трьох соколів на вибір. Звали одного Ваня, палке кохання. А іншого – Юзек, усі з ним друзі. А третьго звали Степан, сам собі пан, і буву він козак нівроку.
І звелів король Сиґізмінд Надцятий поставити у найбільшій залі чотири ліжка королівські. Три по кутках, а одне посередині. І наказав покласти в середнє ліжко принцесу, а у три, що по куткам, хлопців-молодців. І мовив:
«У кого в ліжку принцеса до ранку опиниться, той із нею, з моєї волі, ожениться».
І так було.
Лягла у середнє ліжко принцеса і прислухається, де ж її суджений. Поклали у одне ліжко Ваню, палкого в коханні, а в друге – Юзека, що всі з ним друзі, а до третього ліжка ліг Степан, сам собі пан, козак нівроку.
Настала ніч. Лежать усі троє, лежить принцеса, прислухається. Лежить і Ваня, палкий у коханні, і Юзек, що всі з ним друзі – мовчки, аби хибного кроку не зробити. Але Степан, сам собі пан, козак нівроку дарма не лежить. Ще з дому неня наготувала йому торбочку з пряниками, коржиками, цукерками і яблуками. Тож витяг він з торби пряничка і жує, аж мліє, плямкає на всю кімнату.
«Незнайомцю-незнайомцю, – озвалася раптом принцеса. – Що то ти таке там їси?»
«Я, світла пані, вухо собі відрізав, то й жую,» – відказав Степан, сам собі пан, козак нівроку.
«А дай-но й мені скуштувати!» – попросила принцеса і Степан дав їй шматок пряничка.
«Ой, яке у тебе вухо смачне, солодке, з цукровою пудрою!» – захоплено вигукнула принцеса.
Почувши таке, Ваня, палкий в коханні, та Юзек, що всі з ним друзі, повихоплювали ножі (а вони їх ховали під подушками, бо боялися підступів збоку конкурентів), повідрізали собі вуха, та й ну жувати! Кривляться, плюються, але жують, аж плямкають на всю кімнату.
«Незнайомці-незнайомці, – озвалася раптом принцеса. – Що ви там таке їсте?»
«Ми, – кажуть, – вуха собі повдрізали, та й їмо!»
«Ану ж дайте, я скуштую.»
«Смачного вам, принцесо!»
Взла принцеса вуха, та й стала жувати, а вони ж гидезні, ще й кривавлять.
«Ой фу! – закричала вона. – Які у вас вуха несмачні, смердючі, а у Вані, не знаю, в чому він там палкий, ще й із сіркою! Заберіть їх від мене!»
Лежать вони далі. Прислухається пинцеса, журяться своєю гіркою долею Ваня з Юзеком, а Степан, сам собі пан, козак нівроку, дістає з торбинки коржика.
«Друже мій друже! – озивається принцеса. – Що ти тим так смачно їси?»
«Я, світла пані, носа собі відрізав, то й їм.» – каже Степан.
«А дай-но й мені скуштувати!» – попрохала знову принцеса і взяла у Степана коржика.
«Ой, який смачнючий у тебе ніс! Пухкенький, із родзинками!» - лагідно провуркотіла принцеса.
Що ж мали робити, зачувши таке, Ваня, палкий в коханні, та Юзек, з яким всі друзі? Звичайно, вони повідрізали собі носи і почали жувати!
«Що там знову у вас, чужинці?» – запитала принцеса.
«Ми, перепрошуємо, носи власні повідрізали. Жуємо ось…»
«Дайте й мені, чи що..» – нерішуче промовила принцеса.
«Просимо, просимо…» – зраділи ті.
«Ой фу-у-у! – закричала, ледь скуштувавши, принцеса. – Такі гидкі, аж верне! А у Вані, що в роду останній, ще й з козами! Заберіть від мене ваші носяки!»
Лежать Юзек і Ваня, гірко плачуть, а Степан, сам собі пан, козак нівроку, вже цукерочку з торбинки дістає.
«Степаночку, що ти їси там таке смачне,» – грайливо запитала принцеса…
Заголосили на увесь палац Ваня і Юзек, повискакували з ліжок і побігли стрімголов у свої далекі краї. З того часу їх не бачили.
А Степан, сам собі пан, козак нівроку, одружився з принцесою і мав з нею десятьох дітей. А як помер король – став правити усім королівством.
Оце вам казка, а ще – пряничків в’язка. Ви знаєте, що з ними робити…

Сайт автора

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Перша конкурсна казка

© Микола Цибенко, 22-07-2008

Браво!

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Барракуда (читач ГАКу), 22-07-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.93991708755493 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …