Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51022
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 10626, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.146.221.204')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Авторська проза

Правда про IQ, або хто насправді розумніший - американці чи слов`яни

© Olvia, 19-07-2008

Не могла втриматися, аби не написати цю статтю.
(Основне джерело: спеціальний випуск газети „Говорять что говорят” книжечка „Магія чисел (дайджест)” Запоріжжя, 1993 рік.)

Все почалося в 1904 році, коли французьке міністерство народної освіти назначило комісію, яка повинна була опрацювати методи навчання розумово відсталих дітей в паризьких школах. Вони створили серію завдань, рішення яких вимагало здібності оцінювати, співставляти і об’єднувати факти, робити висновки. Задачі не вимагали спеціальних знань.
„...Біне розмістив тести в порядку збільшення важкості і регістрував, який процент дітей різного віку їх рішить. Цей підхід привів його до концепції розумового віку. Якщо дитина рішила тести, що відповідають рівню розвитку восьмилітньої дитини, але не зміг рішити тести для дев’ятилітнього, його розумовий вік прирівнювався до восьми років.
Спочатку психологи, що користувалися методикою Альфреда Біне, опреділяли розумові здібності дитини по різниці між його хронологічним і розумовим віком. Вважалося, що десятилітня дитина, розумовий вік якої рівний восьми рокам, відстає на два роки, в той час, коли шестилітня дитина, розумовий вік якої рівний дев’яти рокам, випереджає нормальний розвиток на три роки. Проте якщо двохрічна дитина виявляється тут на два роки обганяє своїх ровесників, то це виключно рідкісний випадок. Один на 50000! Але випереджання на тих же два роки у віці 13 або 14 років майже непомітно і не має великого значення.  ...  Більш того, дитина, в два роки, яка виявилася однією з 50000, до восьми років буде випереджати свій вік на вісім років. Якщо з двох дітей восьмилітнього віку – одному на справді шість років, іншому – 12,  то КІ (коефіцієнт інтелектуальності) першого 133, а другого 67... „
Коефіцієнт інтелектуальності швидко завоював  популярність особливо зараз, коли вже створений так званий клуб найрозумніших людей MENSA. За даними того клубу лише 2% з тестованих людей здатні дати відповідь на всі запитання тесту за 30 хвилин. Це доволі багато, якщо подумати. Два проценти це дві людини із ста. Отже, кожен п’ятидесятий – геній. Переважна більшість людей отримують з 150 балів лише 90-110. Корисно примітити, що половина членів клубу MENSA американці, а четвертина – британці. Тобто англомовне населення...
Хоча ще десять років тому статистика показувала іншу картину:
„... біля 50% всіх людей мають КІ від 90 до 100, 25% - вище і 25% - нижче цього рівня… 14,5% людей мають КІ від 110 до 120, 7% - від 120 до 130, 3% між 130 і 140, лише 0,5% мають КІ вище 140 ... ” і це все зарубіжні дані.
Так у чому ж причина? Люди загалом з часом порозумнішали, чи розумові здібності американців виросли у кілька разів?
„… декілька десятиліть назад вони (тести КІ) були популярні і в СРСР. Але в 30-ті роки критика реальних і досить істотних недостатків таких тестів переросла в категоричне заперечення їх, яке навряд-чи можна оправдати). Буває, що КІ окремої людини не відображує реального рівня його інтелектуального розвитку. Наприклад, було, що люди інтелектуальних професій, високі розумові здібності яких були беззаперечні, показали середні розумові результати при рішення тесті. І навпаки, нерідко в дітей дошкільного віку і пацієнтів психіатричних поліклінік виявили високий КІ. Відомий англійський психолог професор Х. Дж. Єйзенк в книзі „знайте свої КІ” … зрівняв тести з медицинським термометром. Покази термометра, звісно, говорять нам щось про стан організму, але на основі одних лише показань термометра неможливо вилікувати хворобу. … І якщо одним з головних факторів, опреділяющих місце людини в суспільстві, являються його розумові здібності, то далеко не останню роль грає його воля, труд, специфічні здібності або таланти і т. п. А їх то таке випробовування не враховує. Проте як справедливо пише англійський психолог Баррі Стесі „… техніка психологічних тестів може бути корисною для об’єктивної, наскільки це можливо, оцінки індивідуальності і здібностей”.  … ”
Якщо вам коли-небудь доводилося бачити офіційний зразок тестів IQ, то ви не могли не помітити, що: „...Тест, який ми вам пропонуємо, складається з 40 задач, розташованих в порядку збільшення складності. Задачі трьох типів: числові, лінгвістичні і графічні. Ці три типа задач відповідють трьом основним типам розумових здібностей...”. Тобто він складається з суто задач для розвитку логіки. Пам’ятаю, що коли я полюбляла рішати подібні задачки, то, пишу істинну правду, КІ за тестом у мене був в рамках 120-125, а зараз, коли ребусики мене перестали цікавити, мій рівень КІ знизився до 115-120. Хоч я впевнена, що подорослішала і стала розумнішою аніж раніше. Я все одно не покинула розумову роботу зовсім. Справа в тому, що свій рівень КІ можна доволі легко підвищити і набагато. Потрібне лише бажання. А це означає, що подібні тести не можуть об’єктивно вимірювати вроджені розумові здібності людини.
Я знаю одну людину – дівчину. Коли я ходила до школи, то ми з нею товаришували. Вона мала такі погляди на життя, могла так об’єктивно оцінити ситуацію, що навіть мені до неї було далеченько. Коли нас ображали хлопці, то я починала дутися на них, часом мало не плакала від образи. А вона, Таня, казала: „Нащо звертати увагу на придурків, нехай собі бісяться.” Хоч Таня не була відмінницею, швидше навпаки. Вона не змогла-б отримати навіть середнього результату по тесту КІ, бо так вона побудована. Хоч після школи обрала для себе якнайкращу професію, яка найбільше для неї підходила – судового повара. Разом з тим вона отримала професію офіціанта і бармена. Вчилася спочатку безплатно. Змогла влаштуватися вдало на оплачувану практику. Інших людей з освітою повара, яких мені доводилося бачити, так вдало не обрали собі місце для навчання і практика в них не була оплачувана, згодом вони вирішили що ця професія не для них... Це хіба означає, що Таня – не розумна людина? Я її знаю доволі непогано. Грішків і в неї вистачає, проте в усіх вони є...
Існує така хвороба, ще не досліджена вченими і, мабуть, ніколи не буде досліджена, яку можна назвати синдромом геніальності. Вона в основному проявляється в дитинстві. Таке звичайне на вигляд чадо задає дивні запитання, розумові здібності у нього зашкалюють за загальні норми. Проте росте воно, росте... а толку? Його розумовий розвиток припиняється раніше, аніж у звичайних людей. Воно виростає зовсім не приспособленим до життя. Далі – ще краще. Розумові здібності фальшивого генія швидко починають зникати, таке враження що його мозок виснажився, старіє набагато раніше і швидше, аніж у звичайних людей. Це – факти. Така людина з часом перестає розуміти своїх однокласників, потім – дорослих і набагато старших за себе людей. В дорослому віці її розумові здібності більше схожі на світогляди маразматичного діда.
Це підвищення логіки властиве і людям що лікуються в психіатричних клініках. Проте люди хворі на синдром геніальності відрізняються від геніальних людей тим, що все їм дається занадто легко. Вони навіть не розуміють чому це саме так, а не інакше. Вони не тратять час на обдумування проблем. В них немає якогось особливо саме цікавого хобі, просто роблять і все.
Якщо звернутися до життя і розвитку відомих геніїв. То можна помітити що вони керувалися в своєму житті бажанням щось робити, неймовірною цікавістю, багато роздумують над чимось. Вони можуть зовсім не розуміти інших галузей науки чи мистецтва, бо швидше за все тому, що воно в них не викликає ніякої зацікавленості. Їхній мозок з часом пристосувався до однієї роботи.
Генієм не народжуються, ним стають.
Виникає проблема, як же навчитися оцінювати реальний розумовий потенціал людини? Все на справді набагато простіше, легше. Варто лише порівняти світобачення геніїв з звичайними людьми і в відповідності до цього скласти тест.

Я спробувала зробити щось подібне. Втім, я раніше не складала серйозних тестів, але, гадаю, в мене вийшло. Принаймні психологи тепер знатимуть в яке саме русло їм іти для вирішення проблеми, якщо вони, звісно, захочуть цю проблему вирішувати.
Виберіть найбільш підходящу для вас відповідь. Тільки відповідайте чесно, кому-кому а собі брехати не варто:

1. Ви подаєте милостиню? Якщо ви ніде не працюєте, то дайте відповідь на таке запитання: вам жаль хоча-б ту частину бомжів, які не винні в своєму становищі?
а) так              б)ні

2. Ви п’єте спиртне?
а) ні або тільки коли потрібно полічитися      б)так     в) час від часу

3. Ви вважаєте усіх людей дурними? Чи, принаймні, не здогадливими?
а) так              б)ні       в) ні те, ні друге

4. Як ви гадаєте, чи потрібна людям віра в Бога взагалі?
а) так              б)ні       в) це тупе запитання

5. Як ви гадаєте, розум людини виражається лише в її знаннях?
а) так              б)ні

6.У вас одна чи декілька речей, яким ви хочете присвятити своє життя? Враховується все, навіть духовні цінності, окрім любові до однієї людини чи декількох і колекціонування.
а) так              б)ні       в) це тупе запитання

7. Для чого потрібне життя?
а) для вдосконалення  б)для отримання задоволень    в)це тупе запитання

8. Політ у космос рівний чому?
а) хорошому уроку     б) екзотичній подорожі

9. Який спосіб життя найкращий чи як повинна жити людина?
а) як дитина       б) як вчений         в) як бізнесмен        

10. В якій сім’ї ви народилися?
а) в заможній             б) інше

11. Найбільший людський бич по-вашому?
а) лінь              б)злість        в)цікавість

12. Ваше життя схоже на:
а) урок     б) гру в театрі

13. Чим ви більше любите займатися?
а) відпочивати         б)навчатися       в) поринути з головою в своє хобі

14. Що у вас викликає найбільше зацікавлення?
а) щось нове і погано вивчене чи зовсім не звідане
б) нова книжка чи цікава і повчальна передача
в) новий вид відпочинку або новий спосіб отримати задоволення

15. Найкращий відпочинок по-вашому це:
а) спілкування з природою   б) поїздка на море або в одну зі столиць країн Європи      
в)сидіння біля телевізора або в кафе

16. Чи ви можете сидіти без діла аби у вас не почали чухатися руки аби зайнятися якоюсь роботою, або вас почне охоплювати сум?
а) так              б)ні

17. Ви вперта людина?
а) гадаю, що ні        б) так

18. Коли ви зробили що-небудь, чи досягли чогось, як ви до цього відноситеся?
а) нічого особливого, можна було зробити краще
б) очевидно, я справді розумна людина

19. Ви вірите майже повністю усьому, що написано в книжках чи думкам і світобаченню розумних людей?
а) в основному так       б)ні

20. Для того, щоб стати вченою людино, потрібно:
а) піти навчатися в університет
б) слухати поради старших (розумніших) людей
в) вчитися в університеті не обов’язково

ключ:
    а  б  в           а  б  в                  а  б  в               а  б  в
1) 2  0  -         6) 2  1  0           11) 2  1  0          16) 2  0  -      
2) 2  0  1        7) 2  0  1            12) 2  0  -          17) 0  2  -      
3) 2  0  1        8) 2  0  -             13) 0  2  1         18) 2  0  -
4) 2  0  -        9) 2  1  0            14) 2  1  0          19) 0  2  -      
5) 0  2  -       10) 0  2  -           1 5) 2  1  0         20) 1  0  2


Результат тесту і є коефіцієнт ваших потенціальних розумових можливостей. Головне - його не змарнувати.

0-11 балів   ваші життєві погляди навряд чи дадуть вам можливість працювати над собою.

12-27 балів  ви себе почуваєте комфортно, проте ви і зрозуміти не можете, що здатні на більше. Для вас в основному – головне стабільність. Але подумайте, є набагато важливіші і корисніші речі якими ви зараз займаєтеся. Можливо, якби ви виконали мрію свого дитинства, то змогли-б підвищити свій потенціал.

28-35 балів   ви гадаєте, що ви розумна людина, так як ви розумніші за своїх знайомих. Проте це ще не ознака геніальності. Ви стоїте в найбільш зручному положенні – можете зрозуміти як вищих за себе, так і нижчих. Можливо, ви повинні трансформувати думки найрозумніших людей. чи геніїв, для того аби їх могли зрозуміти люди, що стоять нижче вас.

36-40 ви знаєте, що людина здатна на набагато більше, аніж вона робить, творить. Ви прекрасно розумієте, що геніями не народжуються, ними стають. Якщо будете трудитися - то ви на вірній дорозі.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

знаєте цей жарт?

© Ніка Новікова, 23-07-2008

Тест Карлсона, або бідолашна панна Цап…

© Маріанна Малина, 22-07-2008

[ Без назви ]

© , 21-07-2008

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 6 відгуків
© Олексій Тимошенко, 20-07-2008

[ Без назви ]

© протестуватися?, 20-07-2008

Правда про граматику

На цю рецензію користувачі залишили 5 відгуків
© Михайло Карповий, 19-07-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.6299870014191 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …