Творів: 51006
Рецензій: 95756

(Рецензія на твір: Рай для Каїна, автор: Катерина Омельченко)

© Максим Т, 30-12-2017
Є кілька моментів, вартих відзнаки.
Перше: за твердженням Дм.Л.Бикова, оповідання має бути схожим на сон - це тут повною мірою є, деяка фантасмагоричність. Я сам, щоправда, трохи відійшов від написання таких оповідань, але Вам тепер просто заздрю: я ще пригадую, яке неймовірне відчуття охоплює, коли ти поринаєш у той свій власний рукотворний сон.
По-друге, місцями оповідач "збивається" на голоси великих попередників. "Тож хто цей молодий... не скажу чоловік... чоловічок, що крутиться перед дзеркалом, придивляючись до своєї непоказної мармизи із напрочуд задоволеним вигдяом?" - мені це Гоголь просто. Люблю таке.
По-третэ, тут такий закручений сюжет, що мены, наприклад, який не пише оповідань більш ніж з одним персонажем, взагалі важко уявити, як автор тримає в голові усіх своїх героїв, будує між ними відносини, пускає весь цей натовп кожного своїм сюжетним ходом і час від часу майстерно зводить героїв на перехрестях їхніх доль. Це ж треба попрацювати! - щойно я почак подумки дорікати авторові, що про мати написали сім мішків гречаної вовни, а навіщо, коли про неї далі анічичирк, аж раптом - БАЦ! - Сірожа Каїн до мами доповз.
Маю окремі зауваги. По-перше, треба дещо скоротити текст, оповідач, як то кажуть, ні в чому собі не відмовив. Наприклад, перший абзац - геть. Та й другий - там йдеться про прикрі дива, про страшне, а фінал оповідання в принципі позитивний. Можна просто з гоголівської фрази починати, а далі вже перебрати кожну фразу - Ви маєте багато знахідок, оригінальних формул, але вони часом губляться в багатослівних фразах звичайного ґатунку. Ах, багатослів'я! - стільки є чудових синонімів, таке багатство мови, так хочеться викласти його на папір, показати читачеві, особливо, коли в думках "легкость необыкновенная", що зазвичай супроводжує написання фантасмагоричних творів! - Але цій спокусі не варт піддаватися, шановна моя Колего, не варт! - з водою можна виплеснути дитину, тобто втопити читача в так би мовити "воді". А ще - не помітити, як течія думки заносить човен розповіді в болото помилок (от бачите, як важко читається фраза, що складається з одним метафор!). Наприклад, непоказана мазда - в ній сидять міцні молодики, а в багажнику лежить Тарас, мабуть, також не дєвочка (він, до речі, забув не тільки сховати пістоля, а й зробити контрольний постріл або якось переконатися, що Сашко помер). А мазда скаче бруківкою, наче легкий жбан. Не буде вона скакати, а достовірність маленьких деталей підсилювати переконливість фанатсмагорії - навпаки, буде.
Про одруківки вже Вам повідомляли, я ще помітив "навсебіч".
Фінал мене дещо засмутив, якщо чесно. Воно й несподівано, тут Вам, Катерино, честь і слава, перекинути світ догори дригом у фіналі - обов'язок і мрія кожного автора. Та водночас - я не повірив у таку трансформацію Каїна. Ви ж недарма назвали його Каїном, а той був затятий у своїх гріхах і переконаннях. Та й те, що він єдиний лишився живий з клану (керівників якого він спекався практично власноруч і міг би тепер посісти їхнє місце як спадкоємецйь!) - це мало б його переконати, що він - обраний. А він, навпаки, згадав, що він є Сірьожа та занурився в сільське господарство. Воно, звісно, нещасне скалічене дитя, але нещасні скалічені діти в дорослому віці не лікуються таким чином. Вони взагалі не лікуються - дійсні серед них обрані хіба що усвідомлюють свою скаліченість і не дають їй брати гору над їхніми стосунками з собою, зі світом, з богом, з людьми.
Не знаю, який би я тут пропонував фінал - для моєї уяви тут забагато героїв, стосунків, переплітінь сюжетних ліній тощо. Але ось маю таку непевність, чи саме такий він би мав бути... Можливо, більш досвідчені, професійні й талановиті колегі порадять щось краще. Наприклад, залишити саме такий фінал.
З повагою, побажаннями нових творчих здобутків і щирими вітаннями з прийдешніми святами - Вам і родині.
М

Згенеровано за 0.72151613235474 сек.