Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50953
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: НЕСПРАВЕДЛИВІСТЬ ВІЙНИ Васіль Биков. Дожити до світанку., автор: Анатолій Власюк)

© Володимир Ворона, 10-12-2017
Дозволю собі не погодитися з Вами в оцінці задуму автора. Вперше цю повість я прочитав щось років з тридцять назад, якщо не раніше. Так само, як і інші повісті В. Бикова - "Сотников", "Його батальйон" - вони усі про Людину на війні, людину в надважких умовах і про те хто та як поводить себе в час вирішальних випробувань, в кінці свого життя. Справедливості в природі не існує, її вигадали окремі люди (в наш час - Тимошенко Ю. В). - з тим, аби вибори виграти)). Взагалі етимологія слова "справедливість" приведе нас у язичництво і означає це слово - жити, діяти у згоді "з Правою", тобто, по законам рідних Богів і Пращурів. Це вже пізніше ми почали надавати цьому слову (чи виразу) інше значення - таке, яке саме нам до вподоби, бо справедливість, коли розібратися, у кожного своя, тоді як "жити з Правою, по Праві" - досить строго регламентовано.
Так ось, у звязку з цим про яку систему координат "Справедливість - Несправедливість" можна говорити під час війни? Тому насправді повість "Дожити до світанку" - про те, як проявляється на війні людський характер, про те, як одні ходили в орденах, просидівши в штабах, а інші згинули мужньо, проте лишились безіменними. Про Долю людську, знову ж таки, коли одному "повезло" стати Героєм за півгодини вимушеного бою, а іншому, як нашому ГГ, довелося боротися супроти обставин - коли усе постало проти нього! Хіба в житті не буває так: Ти ставиш перед собою високу мету, а в результаті не спроможешся здертися й на другу сходинку? Ця книга про ту надзвичайно, невиправдано дорогу ціну, що її заплатили люди СРСР у тій війні з вини бездарного командування, про справжню ціну людського життя - мізерну, коли нею так безоглядно нехтувати. Це, коли вдуматися, філософська річ, але про справедливість (отак прямо) у ній не йдеться. І наостанок я радив би усім, хто ще незнайомий з творчістю В. Бикова, прочитати його твори - звісно, цю повість, але й інші також: вони того варті!
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.73595809936523 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …