Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 50996
Рецензій: 95738

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Це саме в іншому ракусі.

(Рецензія на твір: Філософський нарис стосовно навчання поезії, автор: Серго Сокольник)

© Микола Мисковець, 28-10-2015
Цікавущу тему підняли, пане Серго, розклали все по поличках. Наче все правильно, і не підкопаєшся, і нема що заперечити. Та насмілюся висловити свій погляд на деякі аспекти проблеми. «НЕМА В СВІТІ ДОСКОНАЛОСТІ. життєво виведений і ніким не спростований термін…» Ким все таки виведений і хто намагався спростувати?
Оскільки я за освітою інженер механік, і склад мислення у мене тяжіє до математики і точності визначень, спробую привнести трохи математики у філософію і поезію. До речі, у математиці і фізичних законах є своя неповторна поезія. Красиво доведена теорема може викликати не менший шквал емоцій ніж красивий вінок сонетів, інше питання, що не багатьом дано це зрозуміти і відчути. Та це так, лірично-математичний відступ.
Отож по перше, досконалість сама пособі — абстракція. Досконалим може бути щось, а саме річ, явище, дія, то що. По друге, досконале, це таке, що не можливо удосконалити. Наприклад, якщо б знайшовся алмаз у якого нема жодного дефекту кристалічної решітки і зробити абсолютно точну оранку, то вийшов би досконалий діамант. У математиці є поняття границі функції. Простими словами це поняття означає величину, до якої функція наближається на нескінченно малу величину (відстань), але не досягає цієї величини.
Отже, знову ж по аналогії, визначимо досконалість у поезії, як певний граничний рівень поетичної майстерності, до якого можна нескінченно наближатися, але неможливо досягнути. Наче просто, але це нічого не пояснює. Як же визначити хоча б теоретично цей граничний рівень, які чинники включає в себе це поняття? Очевидно, досконалий поет МОЖЕ будь-яку інформацію, поняття чи емоцію подати у ДОСКОНАЛІЙ поетичній формі, тобто створити з будь-чого ДОСКОНАЛИЙ вірш. Ну ось, коло замкнулося. Предмети падають внаслідок дії сили тяжіння, а сила тяжіння, це така сила, що заставляє предмети падати… Щоб вийти з цього кола, знову вдамося до аналогії. Згадаємо «Парфумер» Патріка Зюскінда. Я його, до речі, не читав. Фільм додивився до середини, і мене знудило. Не знаю, чи від фільму, чи з’їв щось не те, однак… далі сюжет мені дочка розповіла. Отже божевільний і безумовно геніальний парфумер Жан-Батист Гренуй створив досконалий парфум. Хоч аромати — річ тонка, адже на колір і смак товариш не всяк. Але від його парфуму шаленіли всі! Ось воно! Відповідь! ДОСКОНАЛА ПОЕЗІЯ це така поезія, від якої шаленіють усі. І тепер зрозуміло, що означає вдосконалюватися. Все просто. Потрібно спочатку творити поезію, потім читати її якомога ширшому колу слухачів, вивчати реакцію, робити висновки і писати знову краще ніж раніше. Таким чином можна колись дуже близько підійти до ДОСКОНАЛОСТІ, але треба мати на увазі, що Жан-Батист Гренуй погано закінчив, отже подумайте, а чи воно вам треба? :)
З повагою, Микола
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.75637888908386 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …