Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: Сторож зоряного неба на даху власного будинку ч.4, автор: Михайло Нечитайло)

© Viktoria Jichova, 30-04-2015
Ось і закінчилися метання Вашого ГГ. Ваш твір, Михайле, є незвичним для Вас тим, що Ви тут поєднали дуже багато тем, які можна виокремити як:
1) тема душа контра тіло; 2) старість контра молодість; 3) мужчина контра жінка; 4) прагматичність контра ідеал; 5) Земля контра Всесвіт; 6) багатство контра бідність; 7) Любов контра похіть - це лише ті з них, які перші впадають у вічі. А між ними - ще безліч різних відтінків та нюансів. Можна вже навіть підвести якусь таку грубу риску висновку (особливо це видно на оцьому конкретному творі) Вашої творчості. Всі Ваші герої мають дуже багато спільного, а найбільше того, що вони - люди екстримів, метаються з крайнощів у крайнощі - нічого посередині, нічого гармонійного. Видно, що вони мучаться через своє існування, експериментують, і сприймаючи себе як якусь лабораторію життя, доводять до "ад абсурдум" свої психологічні та практичні тези. Наприклад, Данило - геній чи блазень? Головний герой - покидьок, черв, який повзає, мріючи про крила, чи таки геній, котрий усвідомлює потреби не лише душі, а й тіла? Подобається мені некомпромісність і чесність щодо ГГ, але важко мені сприймається оте його вічне "розривання" між небом та землею, між потребою чистого і світлого кохання та звичайною чоловічою, навіть в деяких випадках вульгарною похіттю, коли є здатним навіть продаватися, бути "альфонсом" у старої багатої жінки.
А сільський філософ Данило? Мені він скоріше нагадує "заблукалу душу", яка з ні з того ні з сього "вискочила" зі середньовіччя. Бо саме це є середньовічна теза, що матерія, як і людське тіло - це гріх, демон, сам Диявол, а не частина своєї власної природи, самого себе, за образом і подобою Божого створіння.. Якби Бог не бажав людині дати тіло, то його би таки не дав. Шкода, що і ГГ взяв до серця цю тезу: "Бо коли повністю перемагає тіло-диявол, по світу бродять такі, як я, покидьки, котрі за шмат достатку готові спати з будь-ким, лизати будь-кому, знищити й викреслити з життя і світу будь-кого, продати будь-що, навіть себе, не те що одну тільки душу; коли ж повністю перемагає душа-Бог, у світі нидіє Данило Дурник."Як на мене, тут просто стрілися дві протилежності: тіло-диявол і душа-Бог. Це навіть не протилежності, а зовсім відмінні трактування, які у свої суммі ніколи так і не зійдуться, а назавше залишаться двома окремими і чужими навзаєм сутностями. А не задумувалися Ви, Михайле, що би було, коли би було все навпаки: тіло-Бог, душа-Диявол? Тоді б це був справжній упалий ангел-світлонош - Люцифер.. Але, може, краще, з такими думками навіть і не загравати. Краще досліджувати людину - у всій її сумбурності і гріховності, якожто і святості.
Щож , наступного разу чекатиму від Вас якогось більш гармонійного ГГ, який не буде змушений робити насильства над самим собою. Дочекаюся такого взагалі колись, Михайле? Бачу, не одна я Вас про це вже довго прохаю. :))

З теплом,

Віка
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.71144199371338 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …