Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95756

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: Матерня копійка ч.2, автор: Михайло Нечитайло)

© Viktoria Jichova, 23-01-2015
Михайле, пишу рецензію, як і обіцяла. Вчора, правда, часу вже не вистачило, за що і вибачаюся. Та тепер скажу свою думку (прошу не сприйміть її погано). Гадаю, що кожен знаходить щось своє у тім житті, як свій сенс, так і свою одержимість. Здається, Ваша героїня стала залежною від думки "якщо не я, то діти", "все - для дітей" - ось і старається. І старається так, що не дивиться ні наліво, ні направо - йде навпростець, перескакуючи як свою душу, так і душі інших людей. Поведінка Ганни мені дещо нагадала поведінку ГГ у творі Елен "Будинок", де ГГ теж все життя поклала на вівтар "служінню об´єкту своєї залежності" заради отого примарного щасливого завтра. Так і Ваша героїня. Знаєте, я чомусь до неї не можу перейнятися симпатією - може, тому, що не розумію таких жінок і їхніх намагань, а, може, й просто тому, що жодна "найшляхетніша ідея" не виправдовує калічення життя як власного, так і чужого. Ваша героїня з одного боку розумна жінка, войовнича, не дає себе зобидити, до своєї цілі "пре як танк", підлаштовуючись до життєвих ситуацій. Але з другого боку оте саме "підлаштовування" будь якою ціною мене і дратує у ній. Вибачте, Михайле, вже пишу, як відчула. Твір сам по собі, безумовно, гарний, з багатою у чудовою мовою - Вам як автору знову нема що дорікнути, але я зараз намагаюся зрозуміти Вашу героїню, яку Ви так ретельно і вдало виписали. Знаєте, що вона мені нагадує? Не жінку, а скоріше мужчину, бо тверда у рішеннях, вольова, без докорів сумління, егоїстична. Хоч і дуже працьовита, проте все робить лиш для себе - і навіть тоді, коли прикривається думкою, що все це робить заради дітей (яких мені, до речі, дуже шкода). Вашій героїні симпатизувала до моменту, коли вона вирішила вийти заміж за Івана, а не за Петра. А коли того ще й обізвала "ганчіркою" і він після її весілля повісився, щось мене почало відштовхувати від ГГ. Мені дуже шкода, що ГГ так і не усвідомила і не покаялася за втрачене кохання і життя Петра. Трохи поплакала, та все рівно своєї співвини не визнала. Чи усвідомить все те Ганна? Усвідомить те, що не дивлячися на непсриятливі "стартові" умови її життя, що все-таки вона сама собі його зіпсула? Усвідомить свої помилки? Що ж, залишається почекати на продовження. А так як Вас як автора вже трохи знаю, Михайле, то гадаю, що повість буде не лише про долю Ганни, може, Ви ще і її дітей зобразите, коли ті підростуть? А чи таки все окреслиться лише Ганниною долею? Тож чекатиму на продовження. Сила Вашого твору у тім, що Ви і справді показуєте життя таким, яким воно є - і показуєте його нещадно, без викрутасів, багатогранно і кольорово. Сподіваюся, що Ваша ГГ не є зовсім негативним героєм, що проблиски світла в її душі ми ще побачимо у майбутніх частинах твору. Принаймні, мені би дуже хотілося.
Дякую Вам, Михайле, за те, що надаєте "поживу" для думок. Ваші твори читаються дуже легко, проте думки, які вони викликають, нелегкі. А це - дуже добре.

З теплом,

Віка
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.83444595336914 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …