Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 50988
Рецензій: 95733

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: Світло, автор: Катерина Омельченко)

© Viktoria Jichova, 11-01-2015
Знаєте, Катерино, я поділяю думку з Михайлем Нечитайло, чомусь також бачу це, як і він. Не буду тоді повторювати його слів про Ваше чудове вміння писати та торкатися глибоких тем, але я також подібно, як і він, дивлюся на проблему гріха і спокути. Лише ще додам, що мені дуже шкода "невинно убієнних" - яку вони мають можливість спокутувати свої гріхи, коли не встигли це зробити ще за свого життя? Чи то такі жертви мають прощеня автоматичне - апріорі? Нам не знати, як воно усе насправді в тім іншім світі є. Так як і не знати, як насправді відбувається Боже прощення. Це щодо проблеми "каяття-спокута-милість".
А ще мене зацікавила тема "юродивих". Знаєте, як на мене, оте поклоніння юродивим більше якось, як на мене, стосується російсько чи точніше - православного духовного простору, ніж українського. Може, я і помиляюся, бо виростала ж все-таки у Галичині, але наскільки памятаю, оцього поширення поклоніння старцям у нас не було - все ж таки вплив католицизму і протестанства на наших просторах є доволі сильно відчутним. І ще мені спала така думка. Що ота ідея "святих старців" навіть не християнська, а язичеська. Юродивий-старець-язичеський волхв-шаман - вловлюєте спорідненість? Ви там писали, що люди почали ходити до юродивого, аби молився за них. Але чому люди не моляться і не спокутують самі за себе свої власні гріхи? Чи то вони у таких от "розкаянних грішниках-юродивих" бачать Христа, який візьме на себе за них їхні гріхи? Питання індульгенцій, про яку згадав Михайло, тут вивстає з великою виразністю і наочністю. Здається, що ми, слов´яни, ще таки у глибині душ своїх залишаємося язичниками, і Бога і його "милосердя" вбачаємо і розуміємо через призму нашого тисячоліттями укоріненого поганства (себто язичництва). Не буду зараз розписуватися про язичницькі світобачення, традиції і свята, це би було на цілий трактат. Але суть у тім, що до справжнього християнства нам ще далеко, дуже далеко, та й чи взагалі колись дійдемо туди. Недавно знову переглядала твір Юстейна Гордера "світ Софії" - і там теж була висловлена думка щодо нас, європейців, що у нас - ще крізь християнство просвічується язичницька ментальність. Книга хоч орієнтована на підлітків, та проте дуже цікава (про філософію і теологію). Ні, я не маю нічого проти ні щодо язичництва, ні щодо християнства. Просто, як на мене, оця віра у старців відображає скоріше віру язичеську - бо вона якось ближча і тепліша людським душам. А от християнство - це вже питання інше. Не кожен, справді не кожен своєю душею пригорнеться до тієї віри і не кожен зуміє збагнути, у чім же таки і є прихована ця свята Істина. Дехто його трактує як поголівне милосердя (такий собі Ісус-хіппі-квіткова дитина, як змилостивиться над кожним), інший його вбачає у "заступниках Бога" на землі, інші - фанатіють і відкидають будь-яку можливість прощення, адже ми народжені зі Злом - себто гріхом у серці, а ще інші - шукають, шукають його все життя, а чи знаходять - це вже питання, відповідь на котре знає сам Господь.. Отож шукаймо, Катерино. Кожен з нас як уміє. І Ви, бо ж бачу, шукаєте свого Бога. І це дуже добре - говорю за себе і від себе. Бо хто не сумнівається, той не шукає. А хто вважає, що вже знайшов і, так сказати "зловив Бога за ногу" - не може помилятися більше.
Дякую Вам за твір, який спонукає до роздумів. Гарно Ви пишете, є у Вас безмір фантазії і своє бачення Божої милості.

З теплом,

Віка
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.85829281806946 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …