Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 50988
Рецензій: 95732

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: І тисячі років - війна, автор: Наталка Ліщинська)

© Ольга Ярмуш, 15-03-2013
Натале, ви прокоментували мій вірш, тож і я прийшла до вас, хоча не впевнена, чи потрібен вам мій відгук, оскільки вже писала про свої враження на ЗФ.
Ну, напишу ще дещо, оскільки манера спілкування на ГАКу дещо м'якша, ніж на ЗФ, то й слова будуть інакшими. Писатиму багатенько :)

... Про війну. Продовження розмови.
В минулім я працювала в журналістиці і щороку готувала матеріали про афганців, в моїй родині є афганець з нагородами. Один дід був фронтовиком без ноги, інший - остарбайтером. Ну і т.д ... Багато чула всіляких історій про війну і багато знаю про те, як воно живеться після війни старим воякам із скаліченою психікою. Але попри те, що війна – це трагічно і несправедливо, хочу поділитись спостереженням: колишні учасники бойових дій, які виносили своїх друзів по частинах після обстрілів чи підривання на мінах, які самі пройшли через контузії і поранення, про війну не говорять з ненавистю. Вони надають перевагу відмовчуванню, перманентній скорботі, забуттю. Що було – то було, усі ми – зернини на якихось жорнах.

…Про твір.
На мою скромну думку, твір би вдався, якби було у нім щось особливе, якийсь несподіваний поворот подій, якийсь проблиск світла - бо усі ми за невелики винятками віримо у перемогу добра. А так, нам лише показали концентровану отруйну ненависть до людської природи. Так, наче твір писався саме для мордоворотів з атрофованою душею. У мистецтві війна описана усіма можливими способами. Важко щось нове додати до картин Далі чи Верещагіна, до воєнних маршів чи пісень Висоцького (або того ж Цоя), до великої кількості книг про війну і людиноубивство.

… Інтимна ремарка.
До попередження, що на початку твору, варто додати: «Протипоказано для читання дітям, вагітним жінкам і тим, що годують груддю ». :-)
Мабуть, через те, що відношусь до останнього пунктику, так важко переживаю це оповідання – не в порядку мій емоційно-душевний стан для таких жорстоких творів. Волосся дибки стає…

П.с. Вибачте, коли образила, і можете не звертати уваги на моє багатослівне НСМД, бо як писала на ЗФ : якщо ви написали твір – у вас була до того потреба…
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.76323699951172 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …