Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 50996
Рецензій: 95738

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Враження від усієї повісті

(Рецензія на твір: Ремвзвод, автор: Артур Сіренко)

© Ілля (95.133.206.—), 18-09-2012
Шановний пане Артуре!
Я дуже радий, що знайшов Ваші твори.
Прочитав поки лиш "Батальйон смерті"(повністю) та кілька мініатюр. Але вражень - просто тьма!
Дуже хотілось би прочитати цю повість в книжному форматі. Сподіваюсь, так і буде.
Я завжди мріяв бути військовим, а коли не вийшло - хоча б відслужити в армії. Останнє також не вдалось, певною мірою і через мене. Начебто й хотів, та сам для цього мало що зробив.
Натомість служив в наших теперішніх, не совковських і вельми демократичних органах, тих, що правоохоронними кличуться(одна з причин моєї "непридатності" до армійської служби).
І повірте мені, що "дембеля" чекав неменше за Вас. Не тому, що втрачались там "солдати"(таке вкрай рідко було), втрачались у першу чергу їх душі. І творилось, й твориться там таке, що не треба "Батальйону смерті", вистачає однієї лиш сучасної системи, від особливостей якої в непідготовленого обивателя теж голову знесе.
І я глибоко переконаний, що, потрапили б Ви до аналогічної розкладки в юнацтві замість армії СРСР 80-их, то мали б таку ж хвилю внутрішнього протесту. Потрапили б до батальйону, що воював в Афганістані - те ж саме. Навіть до українських миротворців в Іраку, котрі розповідають таке, що на голову не налазить, при всій нашій "не совєцкості".
"Колись ... наснилось, що він - метелик, що весело порхає у повітрі. Це було так прекрасно і легко, що коли ... прокинувся, то задався питанням: чи то ... наснилось, що він - метелик, чи метеликові, що він - ...".
Ви відчуваєте дійсність не так як інші, хоч і не страждаєте на мізантропію(на що самі вказуєте). Тож, переконаний, результат всюди був би один - незалежно від політичного устрою.До слова, це єдине, що розчарувало у творі - "ідеологічна приземленість". Здалось, що Ви боретесь з самим собою: цінувальник "срібного віку" і затятий антирадянщик, котрий совєти асоціює з Великоросією. Тож, коли Ви, описуючи російську глибинку, зневажливо покривали її нетеплими епітетами, мій ентузіазм потроги гас. "Де межа між поглядами дзен і ненавистю за політичною ознакою?" - питав себе час від часу.
Я Вам вірю.
Вірю не лише переконанням та вчинкам, описаним у творі, а й багатьом подіям, що зображаються. Від відкриття уподобань Гагаріна довго бігали мурашки по шкірі. Шкода, що вірші не мовою оригіналу. І я вірю, що то був Гагарін. Бо... хочеться вірити.
Однак від деяких сцен просто несло солдатськими побрехеньками та домислами(не Вашими, читалось, що то Ви почули з третіх уст). Яскравий приклад - фаталіст на кухні. За Вашою версією мало місце звичайне вбивство - адже з обрубаними руками хлопчина увімкнути агрегат не міг. Тож, коли йому голову й знесли - то через винні дії інших осіб. В радянські часи я практично не жив, однак відомо, що вже тоді існували трибунали та військові прокуратури(положення про них від 1981 року), котрі мали свої "плани" та "статистичні показники" і з радістю б схопились за такий псевдонещасний випадок. А тут виходить: суцільна м"ясорубка, що хочу - те творю.
Щодо місії - зробити людей кращими, то наберусь сміливості й висловлю свою думку: це неможливо. А от себе робити кращим варто. Те ж саме я висловив Євгенові Положію - авторові цього ж сайту(останнє "Параноя", котрий, до речі, дуже схожий на Вас у своїх роботах(хоч і такий же початківець, як і я).
В усякому разі зичу авторові натхнення і великих успіхів!
Дуже дякую за гарний твір!

  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.76702690124512 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …