Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Василь Доконт "Кришталева Корона"

(Рецензія на твір: Ювілейний Альманах, автор: Олександра)

© Золотий Фонд (178.92.174.—), 09-03-2012
(Роман "Кришталева Корона" також повністю російською мовою розміщено на авторській сторінці, яка знаходиться на СИ).
Жанр: Фентезі
Обсяг: 187 тис. зн. з пробілами (зараз 7 розділів)
Додано: 07-05-2008
З твору: "Переписувач Фумбан був старий, товстий, лисий і добрий. Круглі рожеві щоки напливали на очі, ховаючи їх у складках повік, і не відразу вдавалось роздивитися, якого вони кольору.
На зріст він уродився невеликий і, якби носив бороду та й був у плечах ширше, аніж у талії, ніхто не відрізнив би його від гнома.
Майстерню Фумбана було розташовано у великій, добре освітленій кімнаті, із двома широкими вікнами. Попід вікнами розмістилися столи підмайстрів, яких у Фумбана малося аж двоє: Тахат - кутастий вісімнадцятирічний хлопець із дитячими пухкими губами, та Сетиф - середнього віку ледар і великий цінитель смачної випивки.
Сам Фумбан сидів у глибині кімнати за високим столом - короткозоро жмурячись, зшивав переписані аркуші й переплітав їх у буйволову шкіру.
Зовні, поміж вікнами, над дверима з невисоким - усього три щаблі - ґанком, розмістилася солідна вивіска, ретельно виписана різними шрифтами й стилями:
"Переписувач Фумбан
книги на будь-який смак
швидко й безпомилково
гарантія якості
і довговічності"
- Сетифе, я вижену тебе, - гніватися Фумбан не вмів, і голос його звучав непереконливо. - Я б давно уже вигнав тебе, якби не жалів твоїх дітей. Який з тебе годувальник? П'яниця й ледар!
Сетиф непевно захищався:
- Майстре, у мене ж відмінний почерк, де ще такий знайдеш...
- Від почерку мало користі, коли тремтять руки. Ми виконуємо замовлення Його Величності й, якщо не дамо якості, знеславимося на весь Раттанар. Нашу роботу цілком доводиться виконувати дитині, - кивок убік Тахата. - Я сліпну, ти п'єш... Десять сторінок довелося переписувати минулого разу... Десять сторінок! Забирайся з моїх очей, однаково від тебе ніякої користі сьогодні не буде. Не зможеш працювати завтра - більше не приходь. Моє терпіння лопнуло, цього разу остаточно лопнуло...
Тахат посміхнувся, але так, щоб Фумбан цього не бачив - такі сцени відбувалися по два-три рази на місяць, і нікого не лякали - ані Сетифа, ані Тахата.
Сетиф, полегшено зітхнувши, зник за дверима - пішов похмелятися, і в майстерні настала тиша, якщо не вважати шелесту сторінок, що зшивав майстер, та легкого поскрипування пера Тахата:
"...і тоді провів для них Алан границі по самих гребенях гірських хребтів, і створив Дванадцять королівств. І дав він кожному королівству Кришталеву Корону, Грошову Скриню й Прапор з вишитим на ньому Гербом.
Гербами ж він вибрав звірів і птахів, що удосталь водилися в землях Соргону:
Вовка - для Сарандару,
Барса - для Пенантару,
Орла - для Тордосану,
для Рубенару - Вепра,
для Феззарану - Сокола,
для Ясундару Гербом він вибрав Лисицю,
Тигра - для Хайдамару.
Шкодеран одержав Рись,
Эрфуртар - Росомаху,
Сову - Скіронар,
Ворона - Хафелар,
Раттанару ж дістався Ведмідь..."
Тахат відклав перо й розім'яв занімілі пальці:
- Майстре Фумбан, невже хтось ще вірить у ці казки? - він вклав закладку й, закривши, відсунув від себе товстий фоліант з напівстертими буквами на обкладинці "Історія Соргону, складена професором Морсоном після довгих вишукувань у бібліотеках Дванадцяти королівств".
Фумбан підняв голову, побачив, що підмайстер відпочиває, і охоче підтримав розмову:
- Це не казки, Тахате. Морсон - видатний історик, і під сумнів його працю у всім Раттанарі, а, може, і в Соргоні, ставиш тільки ти. У книзі Морсона немає ані слова вигадки: і Корона, і Скриня, і Прапор із Гербом існують насправді...
- Я не про це, майстре. Я про те, що такі речі не могла створити звичайна людина. Якби їх дав людям будь-який бог, Вмілець, наприклад, я б погодився - це зрозуміло: над сила, над вміння й все таке... Але про Алана Морсон пише, що він був звичайною людиною, хіба що - маг. Я бачив, як працюють маги - нічого особливого, ніяких чудес.
- Де ти бачив їхню роботу?
- На будівництві нового Храму Матінки. Ну, поставили магічне поле. Ну, насипали усередину його піску та щебеню. Ну, одержали з них щільний камінь потрібної форми - коваль так само робить із залізом: з лома виплавляє, що хоче. Але ж коваль - не маг.
- Таких сильних магів, як Алан, зараз дійсно немає, і низка деяких його вмінь забута, загублена. А секретів його й зовсім ніхто не знав: Алан не залишив учнів. Тому й здається все створене ним самим і чудесним, і незвичайним - нам просто не вистачає потрібних знань, аби повторити зроблене Аланом. Просто не вистачає знань...
- І що ж, за п'ятсот років не найшлося нікого, рівного йому по силі? Нікого, настільки розумного, щоб заново відкрити забуте або знайти загублене?
- Одних знань і сили недостатньо - потрібний ще й талант, а талант у будь-якій справі рідкість.
Тахат промовчав. Взяв перо й, розкривши книгу на закладеному місці, знову став виводити, буква до букви, на чистому аркуші паперу:
"...Кришталеві Корони самі вибирають собі королів - ні вкрасти, ні привласнити Корону не може ніхто: дотик до неї загрожує смертю кожному, окрім обранця й Гінця, що несе Корону під час пошуків нового короля..."
Здалеку, з боку Скіронських воріт, донеслися тупіт та іржання коней.
Тахат знову відклав перо й глянув у вікно - мимо пронеслася низка вершників, розкидаючи грудки снігу з-під копит. Яскравою плямою мигнув червоний вимпел вісника.
- Десь щось трапляється, щось відбувається... Ото промчався вісник... А мені - сиди, переписуй - старі історії зі старих книг.
- Сподіваюся, вісника надіслали не до тебе, - Фумбан дозволив собі піддразнити Тахата. - До речі, ним є, кому займатися - не наша з тобою ця справа.
- Слово честі, майстре, довго на цій роботі я не витримаю. Майстер Тусон говорить, що в мене гнучка кисть, тверде плече й пружні ікри, і що я буду гарний у рукопашній, коли ввійду у вік...
- Рука в тебе, справді, гарна - рука майстра. Ну, навіщо тобі це фехтування? Я вже старий і погано бачу - ще рік-два, і передам тобі свою справу... Скажи-но мені, що за радість ти вбачаєш у тиканні в іншу людину залізом, намагаючись відібрати в неї життя?
Тахат немов не чув:
- Майстер Тусон нікого так не хвалить, як мене. Хіба, що - Довера. От буде набір у солдати - піду на узбережжя, і ніхто мене не зупинить.
- Навіть дочка купця Ахаггара?
- Заради неї й піду, - Тахат почервонів. - Доможуся слави, положення, і ніякий купець не наважиться мені відмовити в руці своєї дочки.
- Не по собі ти дерево рубаєш, повір мені, старому, не по собі...
Тахат, не відповідаючи, вмочив перо в чорнильницю:
"...Грошова Скриня видає монети: золоті, срібні й мідні з портретом правлячого короля. Після смерті короля з монет зникає його портрет і з'являється портрет нового..."
Твір знаходиться за адресою: http://gak.com.ua/creatives/1/9518 (1-2 розділ), http://gak.com.ua/creatives/1/9520 (3-4 розділ), http://gak.com.ua/creatives/1/9521 (5-6 розділ), http://gak.com.ua/creatives/1/9522 (7 розділ)
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.65244102478027 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …